Talous

Pihlajalinna irtisanoo ja Attendo antaa tulos­varoituksen: Miksi terveys- ja hoiva-alalla on nyt vaikeaa?

Sote-uudistuksen valinnanvapauden kaatuminen ei ollut terveysyrityksille niin suuri pettymys, kuin mitä moni kuvitteli.

Hoivayritys Attendo kertoi keskiviikkona toisen vuosineljänneksen tuloksensa jäävän odotuksista . Terveysyritys Pihlajalinna puolestaan kertoi maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut, joissa useampi kuin joka kymmenes työpaikka on vaarassa. Tavoitteena on 14 miljoonan euron kulusäästöt ja kannattavuuden paraneminen.

Mistä näissä uutisissa oikein on kyse? Onko yksityisellä terveys- ja hoiva-alalla nyt jokin yleisempikin kriisi käsillä, kun hallituksen sote-linajukset muuttuivat yksityisten palvelujen suhteen?

Ensinnäkin Attendo ja Pihlajalinna ovat pörssiyrityksiä, toisin kuin esimerkiksi kilpailijat Mehiläinen ja Esperi Care. Siksi niiden ylipäätään pitää kertoa julkisuuteen tulosodotuksista ja säästötoimista.

Pääomasijoittajien omistamat Esperi Care ja Mehiläinen julkaisevat kyllä tuloksensa, mutta eivät mainosta erikseen jokaista liikkeenjohdollista rasahdusta tai tulosodotusten heikentymistä.

Attendon ja Pihlajalinnan haasteet ovat itse asiassa hyvin erilaisia. Ne toimivat myös eri aloilla, vaikka hoivasta ja terveydenhuollosta usein puhutaan yhtenä nippuna. Liiketoimintana ne ovat erilaisia.

Yksi keskeinen ero on se, että yksityisesti tuotettu hoiva on lähes täysin julkisen sektorin rahoittamaa. Yksityinen terveydenhoito on sen sijaan valtaosin myös yksityisesti rahoitettua.

Attendon tulosvaroituksessa on kyse alkuvuonna paljastuneista ongelmista vanhusten hoivassa. Hoivaskandaali alkoi Esperi Care -yhtiön hoivakodeista, mutta laajeni pian Attendoon, jonka joistain hoivakodeista paljastui ongelmia henkilöstön määrän ja osaamisen suhteen.

Yritys varoitti jo ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen yhteydessä, että kasvutahtia joudutaan hillitsemään ja esimerkiksi lisähenkilökunnan palkkaaminen tulee heikentämään tulosta. Ylimääräisiksi kuluiksi arvioitiin noin 20 miljoonaa euroa.

Keskiviikon tulosvaroitus maalaa kuitenkin vielä synkemmän kuvan kriisin vaikutuksista. Attendo arvioi, että kasvua joudutaan hidastamaan rajusti sekä tänä että ensi vuonna.

Nyt koko Attendo-konsernin tuloksen toisella neljänneksellä arvioidaan jäävän vain 120 miljoonaan kruunuun eli noin 11 miljoonaan euroon Suomen-ongelmien takia. Attendo on ruotsalainen hoiva-alan yritys, jonka liikevaihdosta runsas 40 prosenttia tulee Suomesta.

Attendo on sekä ostanut yrityksiä että perustanut itse uusia hoivakoteja hurjaa vauhtia viime vuosina. Tällä vuosikymmenellä se on rakentanut yli 10 000 uutta hoivapaikkaa Suomessa.

Attendon toimitusjohtaja toteaa tiedotteessa, että kasvuvauhti Suomessa on ollut selkeästi liian nopea.

”Tämä laajeneminen yhdistettynä odotettua pienempään liikevaihdon kehitykseen ja Suomen hoiva-alan tämän hetkiseen tilanteeseen vaikuttaa valtavasti Attendon kannattavuuteen”, Attendon toimitusjohtaja Martin Tivéus sanoo.

Hoivapalveluja on myös myyty kunnille yksinkertaisesti liian halvalla luvattuun hoivan tasoon nähden. Yritykset ovat luvanneet hoitaa hoivan jopa kymmeniä prosentteja halvemmalla kuin mitä kuntien oma palvelu on maksanut.

Tämä ei ole yksin Attendon tai muiden hoivayritysten syy, vaan palveluja ostavat kunnat ovat armotta vetäneet hintoja alaspäin.

Samaan aikaan kuntien hoivakotiin lähettämien asukkaiden kunto on heikentynyt vuodesta toiseen, koska vanhukset pyritään pitämään kotihoidossa pidempään. Se on tarkoittanut, että hoidon vaativuus on kasvanut.

Yhä useampi asukas tarvitsee apua kaikessa: pukemisessa, liikkumisessa ja syömisessä. Se maksaa. Sopimusten hinnat ovat kuitenkin olleet yleensä kiinteitä, eivätkä ole joustaneet hoidettavien vaativuuden mukaan.

Monesta alan pienemmästä toimijasta on viestitty kulisseissa, että näillä hinnoilla vanhusten hoitaminen laadukkaasti ei yksinkertaisesti ole mahdollista, kenellekään.

Se on varmaa, että Attendo tai suurin kilpailija Esperi Care eivät enää tee kuntien kanssa uusia yhtä halpoja sopimuksia – etenkin kun hallitus on vielä päättänyt nostaa lakisääteistä hoitajamitoitusta. Attendo arvelee tiedotteessaan, että sopimushintoja saadaan nostettua jossain määrin ensi vuonna ja suuremmassa määrin sitä seuraavana.

Tulosvaroituksessa puhutaan paljon myös yksiköiden käyttöasteista. Monissa Attendon uudemmissa yksiköissä suuri osa asiakaspaikoista on tyhjänä.

HS:n tietojen mukaan tämä johtuu joissain paikoissa ongelmista löytää henkilöstöä. Joissain kunnissa hoivapäätöksissä hidastellaan talousongelmien takia, mutta myös viranomaislupien saaminen uusille yksiköille on kestänyt tavallista pidempään.

Terveysyritys Pihlajalinnankaan järjestelyissä ei ole kyse sote-uudistuksen kaatumisesta. Toimitusjohtaja Joni Aaltosen mukaan yt-neuvotteluissa on kyse ennen kaikkea siitä, että vuosien varrella ostettujen terveysyritysten organisaatioista karsitaan päällekkäisyyksiä.

”Osin kyse on myös siitä, että meillä on henkilöstöä väärissä paikoissa. Siellä, missä on enemmän kysyntää palveluille, ei ole välttämättä riittävästi henkilöstöä ja toisissa paikoissa sitä voi olla kysyntään nähden liikaa”, Aaltonen sanoo.

Pidemmällä aikavälillä Aaltonen uskoo, että erilaisten etäpalveluiden ja digitalisaation myötä henkilöstön tarve ja sijoittuminen voi myös muuttua.

”Mutta tällä hetkellä kyse on vielä eri asioista. ”

Sote-uudistuksen kaatuminen ei lopulta ollut yksityiselle terveysalalla niin ikävä uutinen kuin yleisesti luultiin. Terveysalan ajamasta perusterveydenhuollon eli terveyskeskuspalvelujen valinnanvapaudesta oli muodostumassa niin heikosti kannattavaa ja riskipitoista, ettei monilla yrityksillä olisi välttämättä ollut lopulta halua lähteä kilpailemaan siitä.

Terveysyrityksissä lasketaan, että tavalla tai toisella yhteistyö julkisen puolen kanssa tulee joka tapauksessa kasvamaan. Ei ehkä samassa määrin kuin hoivapuolella, jossa jo nyt noin puolet palveluista tuotetaan yksityisesti tai järjestöissä.

Terveyspuolella yksityisten vakuutusten maksama hoito on jo nyt suurta ja kasvamassa. Iso osa siitä muodostuu lakisääteisten tapaturma- ja muiden vakuutusten maksamasta hoidosta, mutta myös vapaaehtoisten terveysvakuutusten määrä jatkaa kasvuaan.

Vakuutusyhtiöistä on myös tullut terveysalan yritysten omistajia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  4. 4

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   ”Tyttöjen maailma on koventunut” – Tytöt kärsivät yksinäisyydestä ja väkivallasta poikia useammin, paljastaa tuore kysely

  7. 7

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  8. 8

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  9. 9

   HS-analyysi: Yhdysvallat sai Irakissa oppi­tunnin, joka on hillinnyt sen toimintaa Iranin suhteen

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingissä valmistelluissa terrori-iskuissa kuoli tuhansia ihmisiä 1900-luvun alussa: Kruunun­haka kuhisi kansain­välisiä terroristeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  6. 6

   Puolustusministeri Mike Esper: Yhdysvallat valmistelee vastatoimia iskusta öljyjalostamoon Saudi-Arabiassa – Iran kiistaa syyllisyytensä, mutta sanoo olevansa valmis sotaan

  7. 7

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  8. 8

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  9. 9

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  11. Näytä lisää