Talous

Ronja Holopainen järkyttyi naisten eristämisestä kuukautisten ajaksi ja päätti toimia: tuloksena syntyi uusiokäytettävä kuukautis­suoja

Perheen vaellusmatka Nepaliin herätti Ronja Holopaisessa halun auttaa kehitysmaiden tyttöjä.

Joskus vastaan tulee sellaisia hengästyttäviä tarinoita, että alkaa suorastaan närästyttää. Miten joku ehtiikin kaiken tehdä.

Tässä on nyt sellainen.

Mutta ennen sitä on vielä pakko sanoa, että Ronja Holopainen, 19, on ihan tavallisen oloinen suomalainen nuori. Asuu Helsingin Marjaniemessä, harrastaa urheilua, leipomista ja lukemista.

Kesällä 2016 Holopainen perheineen vietti kaksi viikkoa Nepalissa. Melkein kuin tavallinen lomareissu. Vaelletaan vuorilla ja syödään eksoottisia ruokia.

Matkalla oli kuitenkin seurauksia.

Ronjan äiti Elina Holopainen on lääkäri, joten vaellusreitin varrella koko perhe tutustui aina tilaisuuden tullen paikalliseen terveydenhuoltoon.

”Kävimme terveyskeskuksissa, joissa ei oikeastaan ollut yhtään mitään. Yksi aborttiklinikka oli pelkkä savimaja”, Ronja Holopainen muistelee.

Sitten hän kuuli Nepalissa yhä vaikuttavasta cchaupadi-perinteestä.

Tämä tarkoittaa sitä, että monin paikoin maaseudulla nuoret tytöt joutuvat olemaan kuukautistensa ajan pienissä majoissa eristyksissä muista.

Perinne kiellettiin jo vuonna 2005 ja siitä tuli laitonta kaksi vuotta sitten, mutta silti se on yhä arkipäivää osissa Nepalia.

Cchaupadin mukaan kuukautiset tekevät naisista likaisia. Perinteen mukaan he eivät saa niiden aikana koskea miehiin ja karjaan tai käyttää samoja käymälöitä kuin muut.

Köyhien perheiden tytöillä ei myöskään ole mahdollisuuksia hankkia kuukautissuojia. Paremman puutteessa he yrittävät tulla toimeen räteillä, ja siksi osa joutuu joskus jäämään pois koulusta.

”Tyttöjen koulunkäynti loppuu viimeistään järjestettyyn avioliitoon, jolloin perheen ei enää tarvitse elättää heitä.”

Holopainen halusi tehdä jotain. Hän ryhtyi kehittämään uusiokäytettävää kuukautissuojaa.

Hän tiesi, että koska kyseessä oli Nepal, emättimeen sijoitettava kuukuppi-tyyppinen ratkaisu ei olisi nuorille vaihtoehto, koska paikalliset pelkäävät immenkalvon repeämistä ennen avioliittoa.

”Ensiksi mietin materiaalia sekä muotoa, ja päädyin silikoniin ja merisieneen. Silikoni ei ole ekologinen, mutta saattaa kestää vuosia. Sitten suunnittelin, mallinsin ja tein 3d-kopiokoneella muotteja.”

Aalto-yliopisto tuli apuun, ja nyt EcoMe-nimen saaneista kuukautissuojista on jo tehty prototyyppejä. Valmistus alkaa syksyllä, jos kaikki suunnitelmat onnistuvat.

Sitten Holopaisen pitää vielä löytää sopivan järjestö, jonka kanssa kuukautissuojia voisi lähteä viemään tarvitseville.

Holopainen on ollut mukana lastenoikeusjärjestö Planin lastenhallituksessa ja lukuisissa naisten tasa-arvoa ja tyttöjen hyvinvointia ajavissa hankkeissa.

Hän on saanut tilaisuuden olla tyttöjen päivänä johtajana sekä SAK:ssa, Plan Internationalissa että Keskossa.

Keskossa pohdittiin muun muassa sitä, miksi yrityksen kahdeksanhenkisessä johtoryhmässä oli vain yksi nainen.

Kuukausi sitten Holopainen vieraili Vancouverissa Women deliver -kongressissa esittelemässä Suomen Planin kehittelemää ennakoivaa tekstinsyöttösovellusta.

Sheboard-nimellä kulkeva sovellus ehdottaa kännykässä tyttöjä koskevien sanojen yhteyteen voimaannuttavia ja vahvempia termejä.

Taustalla on tieto, että monessa perheessä vanhemmat puhuvat eri tavoin tytöille ja pojille. Pojat ovat rohkeita ja tytöt nättejä.

”Kieltämättä sovellus on enemmänkin heräte kuin toimiva tuote”, Holopainen myöntää.

Ja sitten on asioita, joista nuoretkaan eivät puhu, kuten kuukautiset tai seksuaalisuus.

”Jotkut kaverini eivät ole koskaan kertoneet näistä omille vanhemmilleen. Minulla näkökulma on erilainen, sillä äitini on gynekologi, ja asioista on puhuttu arkisesti.”

Samalla sosiaalisessa mediassa kiistellään, saako nykyään enää sanoa yhtään mitään. Holopaisen mielestä keskustelukulttuuri on mennyt selvästi parempaan suuntaan, sillä tabuja on koko ajan vähemmän.

”Ja mun mielestä ihan joka asiasta ei tarvitse loukkaantua.”

Holopainen tunnustaa seuraavansa keskustelua ja maailman menoa helsinkiläisen eliittikoulun Sykin kuplasta.

”Sitä kautta yritän hahmottaa, mikä minun roolini yhteiskunnassa on.”

Kuvan pitäminen kirkkaana vaatii vaivaa.

Holopainen sanoo, että Sykissä suurella osalla opiskelijoista on samanlainen sosioekonominen tausta eli he tulevat hyvin toimeentulevista perheistä. Kun koulussa ollaan oltu yhdessä kymmenen vuotta, lopulta kaikki ajattelevat aika lailla samalla tavalla.

Hän on yrittänyt rikkoa kuplaansa. Holopainen kävi protu-leirinsä mahdollisimman kaukana Helsingistä eli Muhoksella. Vuosi sitten hän oli kesätöissä orpokodissa Mongoliassa.

Lopullinen tavoite on koko ajan ollut sama: hän haluaa työskennellä kriisialueilla lääkärinä.

Holopainen sai jo stipendin Yhdysvalloista Vanderbiltin yliopistosta, joka on yksi maan arvostetuimmista kouluista. Siitä hän lopulta kieltäytyi, ja nyt toiveena on päästä yliopistoon joko Helsingissä tai Lontoossa.

Tekemisen määrä hengästyttää.

Holopainen selittää olevansa tavoitteellinen. Hän aikatauluttaa päivänsä ja on joskus tinkinyt yöunistaan, kun on ollut tavallista enemmän tekemistä.

Ihan kaikkea hän ei kuitenkaan ole saanut edes kovalla työllä.

Holopainen on juossut kilpaa Viipurin Urheilijoissa. Päämatka on 800 metriä, ja opintojen ohessa hän on koko ajan treenannut seitsemän kertaa viikossa.

Hän harjoittelee yhä, mutta ymmärtää rajoitteensa.

”Kilpaileminen jännittää liikaa. Kisapäivinä oksettaa aamusta iltaan.”

Urheilukenttien ulkopuolella kilpaileminen on kuitenkin kivutonta.EU:n järjestämässä nuorten tieteentekijöiden kilpailussa Suomea edustaa Holopaisen ideoima kuukautissuoja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Heikosta tuloksesta kertonut Nordea muuttaa suuntaa: Nyt panostetaan liiketoiminnan kasvuun jopa asuntolainoissa

  5. 5

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  9. 9

   Helsinkiläiset elävät jatkuvan melun keskellä: HS selvitti, millaisia vaikutuksia äänisaasteella on ihmiselle

   Tilaajille
  10. 10

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  5. 5

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  6. 6

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  9. 9

   Tukholmalaisessa vankilassa istuva Asap Rocky on palkannut avukseen pr-toimiston, mitä pidetään Ruotsissa ennenkuulumattomana: Myös Kuninkaanlinnaan on vedottu

  10. 10

   Yhdysvaltojen ydinaseiden sijoituspaikat Euroopassa päätyivät vahingossa julkisuuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää