Talous

Salo haluaa älykaupungiksi, mutta mitä se tarkoittaa, ja miksi kumppanina on vakoilusta epäilty kiinalainen Huawei?

Salon kumppanina älykaupunkihankkeessa on länsimaiden vakoilusta epäilty Huawei. Muilla ei ollut ratkaisuja vielä, perustelee tietoliikenneyhtiö Lounea.

Amsterdam, New York, Shenzhen, Salo. ”Älykkäät kaupungit”, englanniksi smart cityt, ovat kansainvälinen megatrendi, ja nyt miljoonakaupunkien joukkoon haluaa liittyä 52 000 asukkaan Salo.

”Kuka nyt haluaisi tyhmässä kaupungissa asua”, on slogan, jolla projektia markkinoidaan.

Salon kaupunki allekirjoitti aiesopimuksen älykaupunkihankkeesta viime marraskuussa. Sopimuksen osapuolet ovat Salo ja lounaissuomalainen tietoliikenneyhtiö Lounea – sekä kiinalainen teknologiayhtiö Huawei, joka ajautui keskelle kohua vain muutama viikko sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Yhtiötä on epäilty länsimaissa jo pitkään siitä, että sen laitteet mahdollistavat vakoilun Kiinan valtion lukuun. Joulukuun alussa vakoiluepäilyt nousivat kuumaksi puheenaiheeksi sen jälkeen, kun Huawein talousjohtaja pidätettiin Kanadassa epäiltynä Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta.

Useat maat ovat Yhdysvaltain johdolla kieltäneet Huaweita rakentamasta viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoa eli 5g-verkkoa.

Salossa vakoiluskandaali ei muuttanut mitään. Älykaupunkia tehdään edelleen kovalla tohinalla Huawein kanssa. Miksi?

”Huawei oli ainoa yritys, joka oli aktiivinen ja halusi palvella meitä. He kutsuivat meidät Kiinaan, jossa meille alkoi avautua, mitä älykaupunki edes tarkoittaa. Puhuimme esimerkiksi Nokian ja Ericssonin kanssa 5g:n ja älykaupungin kehittämisestä Saloon, mutta näytti siltä, että muilla toimittajilla kuin Huaweilla ei ollut kunnolla ratkaisuja vielä olemassa”, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen sanoo.

Konsultoinnin lisäksi Huawei toimittaa Saloon palvelimet ja ohjelmistot, ilmaiseksi. Viitasen mukaan yhtiön motiivina on se, että he pääsevät oppimaan, minkälaisia älyratkaisuja pienessä kaupungissa voi tehdä.

Huawei on aiemmin ollut mukana tekemässä 160 älykaupunkia 40 eri maassa, Kiinan metropolien lisäksi muun muassa Kenian Nairobissa ja Britannian Newcastlessa.

Älykaupungille ei ole yksiselitteistä määritelmää, mutta sillä viitataan usein energia-, liikenne- ja jätehuoltoratkaisuihin, joissa käytetään älykästä teknologiaa. Älykäs kaupunkiratkaisu voi olla esimerkiksi sensorit, jotka keräävät dataa liikenneruuhkista ja välittävät sen reaaliaikaisesti kaupunkilaisille.

Salon kaupunginjohtajan Lauri Innan mukaan Huawei-kohussa on pidettävä ”pää kylmänä”. Hän korostaa, että vakoilusta ei ole saatu todisteita.

”Nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja katsoa, miten tilanne maailmalla etenee. Tässä on kuitenkin kyse pitkälti Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä kauppasodasta.”

Huawei on herättänyt huolta kuitenkin myös Yhdysvaltojen ja Kiinan ulkopuolella. EU-komission digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip antoi joulukuussa lausunnon, jonka mukaan kiinalaiset verkkolaitteiden valmistajat vaarantavat Euroopan unionin turvallisuutta.

Suomessa suojelupoliisi varoitti helmikuussa suomalaisia yrityksiä yhteistyöstä kiinalaisten yritysten kanssa. Taustalla on Kiinan uusi laki, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia. Vaikka varoitus ei koskenut erityisesti Huaweita, se ajoittui vakoilukohun kanssa samaan aikaan.

Innan mukaan Salo noudattaa Huawei-yhteistyössä viranomaisten määräyksiä.

”Jos jotain turvallisuuteen liittyviä todellisia huolia tai todistettuja väärinkäytöksiä tapahtuisi, niin sehän olisi ehdoton ’no go’ [ei] yhteistyölle. Mutta toistaiseksi mistään väärinkäytöksistä ei ole näyttöä.”

Liikenne- ja viestintävirasto ei näe estettä Salon ja Huawein yhteistyölle.

”Teleyrityksillä on ilmoitusvelvollisuus meille, jos ne havaitsevat turvallisuusuhkia verkoissaan. Huaweista ei ole tullut ilmi mitään, eikä se ole meillä erityisen tarkkailun kohteena”, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.

Inna myöntää, että kaupungintalolla ei hihkuttu riemusta, kun vakoiluepäilyt nousivat uutisiin.

”Totta kai se harmitti, että juuri kun laitettiin tällainen huikea hanke vauhtiin, niin sitten tuli heti tämä kohu.”

Kaupunginjohtajan mukaan selvää on kuitenkin se, että älykaupunki tehdään, oli yhteistyökumppani kuka tahansa.

Mutta miksi 50 000 ihmisen Salon pitää olla älykaupunki? Kyseessä ei ole sykkivä metropoli tai edes Suomen mittakaavassa iso kaupunki, ei edes maakuntakeskus.

”Älykaupunkeja tehdään maailmalla sen takia, että isoissa kaupungeissa on niin paljon ongelmia, että ei ole muuta keinoa ratkaista niitä kuin olemalla älykaupunki. Esimerkiksi liikenteen järjestelyt megapoleissa täytyy tehdä älykkäästi”, Inna sanoo.

”Salossa meillä ei ole vastaavia ongelmia, vaan voimme lähestyä asiaa positiivisesti. Me haemme älykaupungilla kasvua, kehitystä ja ihmisten osallisuutta.”

Terminä älykaupunki on iso, mutta sen sisältö on epäselvä. Salossa konkreettiset toimet eivät äkkiseltään kuulosta kovin mullistavilta. Pilottihankkeena toteutetaan Wi-Fi 6 -verkko julkisiin rakennuksiin Salon keskustan alueelle. Wi-Fi 6 on uusi langattoman lähiverkon standardi, joka nopeuttaa etenkin rinnakkaisten laitteiden käyttöä samaan aikaan.

”Unelmani on se, että kun junat pysähtyvät Salossa, niin siinä kohtaa matkustajilla olisi nopea ja tehokas netti käytettävissään, ja pysähdys jättäisi positiivisen kuvan Salosta”, Inna sanoo.

Tekeillä on myös Play the city -niminen kaupunkisovellus, jonka kautta kaupunkilaiset voivat esimerkiksi antaa vaivattomasti palautetta ja ilmoittaa vaikka rikkinäisestä katuvalosta.

Inna ei osaa arvioida älykaupungin kokonaiskustannusta, sillä työ etenee yksittäisten hankkeiden kautta usean vuoden ajan.


Se, että kaupungeista juuri Salo intoilee älykkäistä ratkaisuista, ei ole yllättävää. Salolla on vahva historia teknologiakaupunkina, eikä kaupungista voi puhua mainitsematta Nokiaa.

Matkapuhelinyhtiö oli Salon talouden runko ja kaupungin brändi, kunnes se vuonna 2012 ilmoitti sulkevansa kaupungista tehtaansa. Lähes tuhat salolaista menetti työpaikkansa.

Viime vuosina talous on hiljalleen lähtenyt elpymään. Nokian entinen koti on nyt Iot-campus, jossa toimii vajaat 100 yritystä.

Salon kaupunginjohdossa toivotaan, että älykaupunki houkuttelisi paikkakunnalle lisää teknologiayrityksiä. Inna sanoo uskovansa, että älykkyys on Salolle luonnollinen brändi ja vetovoimatekijä.

Ohjelmistoyritys Thinger Solutions on yksi Nokian raunioille pystytetyistä ohjelmistoyrityksistä. Thingerin toimitusjohtaja Juha Borenius pitää älykaupunkia ideana hyvänä mutta kaipaa konkretiaa.

”Yritysten pitää nähdä älykaupungissa heti liiketoimintamahdollisuuksia. Älykaupunki on hieno termi, ja vähän on havaittavissa sellaista hypeä, niin kuin aina teknologiajutuissa.”


Torin laidalla jokilaivaravintolaa pitävästä Mikael Nissistä on hyvä, että virkamieskunta kokeilee uutta, mutta hän ei usko vetovoiman kasvavan älyratkaisuilla.

”Kaupungin tehtävän pitäisi olla asukkaalle aidon sisällön lisääminen, enkä näe, että se tapahtuu älypalveluiden kanssa. Kuntalaisille kaikki mahdolliset pakolliset verot ja maksut pitäisi minimoida. Muutama vuosi sitten tuputettiin uutta tekniikkaa, eli valokuitua, ja se oli vielä kallis Salossa”, Nissi kertoo.

Salossa Lounean valokuitu kattaa 85 prosenttia kotitalouksista. Kuitu on kaupungin mukaan yksi syy siihen, miksi älyratkaisuja kannattaa rakentaa: pohja on valmiina.

”Täytyy muistaa, että Lounea, Huawei ja kaikki vastaavat ovat yrityksiä, jotka haluavat myydä uusia palveluja käyttäjille. Jos Salo tai Lounea haluaisivat tehdä jotain oikeasti hyvää tekniikkaa kuntalaisille, niin kaikille annettaisiin ilmainen nettiliittymä”, Nissi sanoo.

Nissin mielestä älyprojektin keskiössä eivät ole kaupunkilaiset, vaan utopistinen ajatus, jota ei ole mietitty loppuun.

”Salolaisen elämä paranee sillä, että tänne tulee elävää elämää ja kulttuuria, ja sen tekee aivan muu kuin tekniikka.”


Salo ei ole toki älyinnostuksessaan yksin. Erilaisia hankkeita on jo nyt toteutettu myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Fiksu Kalasatama -hanke pyrkii vähentämään päästöjä älykkäillä energiaratkaisuilla.

Myös Salossa haetaan älyllä ympäristöhyötyjä. Kaupunki on jo aiemmin onnistunut laskemaan katuvalojen sähkölaskua siirtymällä led-teknologiaan. Liiketunnistimet tuottavat samalla dataa. Sitä voi käyttää esimerkiksi liikennesuunnittelussa, kun tiedetään, miten paljon ja mihin aikoihin mitäkin tietä käytetään.

Selvää on, että älyteknologialla halutaan säästää rahaa. Entä työntekijät – onko älykaupungin kaupungin tarkoitus automatisoida työt?

”No meillä väestö ikääntyy siihen tahtiin, että jos tällä voidaan edes välttyä lisärekrytoinneilta, niin se olisi hyvä”, kaupunginjohtaja Inna sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  2. 2

   Porot etsivät Lapissa suojaa kuumuudelta, Kelan suunnittelija ikuisti porot ”jonottamassa” sisään rakennukseen

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä Tampereella

  6. 6

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  7. 7

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  8. 8

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  9. 9

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  10. 10

   Satoja miljoonia euroja maksaneesta Apotti-järjestelmästä paljastui potilaiden tiedot vaarantava ongelma – Tietosuojavaltuutettu estäisi käyttöönoton Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  9. 9

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  10. 10

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää