Talous    |   HS-analyysi

Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista Japanissa: ”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi”

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa on ollut kylmä kausi, josta molempien maiden on vaikea liikkua mihinkään suuntaan, suomalaisasiantuntijat kertovat. Kiinan taipuminen tarkoittaisi suurista visioista ja strategioista perääntymistä. Trumpin huolena ovat jo tulevat presidentinvaalit.

Nyt ollaan vedenjakajalla. Joko lähdetään kohti yhä laajempaa kauppasotaa tai saadaan aikaan liennytystä ja ”tulitauko”, joka ainakin hetkeksi karkottaa mustat pilvet maailmantalouden yltä.

Näin arvioivat esimerkiksi Nordea ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä monet ulkomaalaiset markkinoita seuraavat tahot viikonvaihteessa Japanin Osakassa pidettävää suurten G20-maiden huipputapaamista. Kokouksen suurin huomio kohdistuu lauantaiksi kaavailtuun Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin tapaamiseen.

Synkimpiin kuuluvan ennustuksen kokouksen mahdollisesta lopputulemasta esitti amerikkalainen investointipankki Morgan Stanley. Pankin tiistaisen raportin mukaan mukaan Yhdysvaltain yhä laajemmat kaupan esteet kiinalaistuotteille ja Kiinan vastatoimet voisivat johtaa maailmalaajuiseen taantumaan ensi vuoden alkupuolella.

”Merkittävä tapahtuma, mitättömät odotukset”, totesi esimerkiksi Bank of America Merrill Lynch ekonomistikatsauksessaan Business Insider -lehden mukaan.

Tuntuu hieman hämmentävältä, että G20-kokouksen julkilausumassa aiotaan peräänkuuluttaa ”vapaakaupan edistämistä” sekä ”kasvun ja tulonjaon positiivisen taloussyklin luomista”, kuten julkilausumaluonnoksen nähnyt japanilainen Asahi Shimbun -lehti uutisoi keskiviikkona.

Samaan aikaan reaalipolitiikan puolella Yhdysvallat käy monen rintaman kauppasotaa, joka on äitynyt erityisen pahaksi Kiinan kanssa. Maat ovat nostaneet toisiaan vastaan tulleja, jotka koskettavat satojen miljardien eurojen arvoista kauppaa.

Viime aikoina Trump on uhannut laajentaa tulleja entisestään koskemaan yhteensä 300 miljardin dollarin arvosta kiinalaistuotteita. Se tarkoittaisi käytännössä kaikkea jäljellä olevaa Kiinan vientiä Yhdysvaltoihin.

Tämä on saanut varpailleen sekä Yhdysvaltain keskuspankin että sadat amerikkalaiset yritykset ja etujärjestöt, jotka ovat huolissaan liiketoimiensa puolesta.

”Se katkaisisi kamelin selän”, totesi uusien toimien uhasta amerikkalaisen Accessories Council -järjestön johtaja Karen Giberson Politico-lehdelle.

Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed ilmaisi viime viikolla, että se saattaa alkaa laskea korkoja lähikuukausina vaikka Yhdysvaltain talous on vielä sangen riuskassa kunnossa. Tätä perusteltiin nimeltä mainitsemattomilla epävarmuuksilla, jotka monien arvioiden mukaan liittyvät paljolti Kiinan kanssa käytävään kauppasotaan.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu toteaa, että Kiinan ja Yhdysvaltain nokittelussa on eletty viime viikot ”pelottavaa hiljaiseloa”. Keväällä elätelty toivo ”edes kosmeettisesta sovusta” on valunut hiekkaan ja vaihtunut hyvin mataliksi odotuksiksi.

”En odota paljoa, mutta sekin olisi positiivista, jos neuvotteluja jatkettaisiin”, Koivu sanoo G20-kokouksen tapaamisesta.

Koivun mukaan Trumpin perääntymishaluja lieventää vielä hyvä kotimainen taloustilanne sekä se, että Yhdysvalloissa Kiinan-vastaisille toimille on laaja ja puoluerajat ylittävä tuki. Republikaaneissa ja demokraateissa Kiina nähdään myös yhä enemmän sotilas- ja geopoliittisena uhkana.

”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi. Ei pidä ajatella, että Trump on tässä jotenkin yksin”, Koivu sanoo.

Kiinaa on eri presidenttikausilla nimitetty Yhdysvalloissa esimerkiksi ”strategiseksi kumppaniksi” (Bill Clinton) ja sitten ”strategiseksi kilpailijaksi” (George W. Bush). Nykyisen Valkoisen talon turvallisuusstrategiassa Kiina on ”revisionistinen valta”, joka ”aktiivisesti kilpailee” Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan.

Republikaaneja saattaa huolestuttaa eniten amerikkalaisyritysten pärjääminen, kun taas demokraatit kantavat huolta duunareiden työpaikoista, ja näitä molempia huolenaiheita Trump on pitänyt esillä.

Yhdysvaltain yksi keskeisistä yleissyytöksistä on, että Kiina kilpailee maailmankaupassa epärehellisin keinoin. Se estää amerikkalaisyritysten pääsyn markkinoilleen, kopioi muiden tuotteet patenteista välittämättä ja tukee vastoin Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä omia suuryrityksiään, jotka kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla.


Samanlaisia huolia on esitetty Euroopan unionin jäsenmaissa. Silti EU on pyrkinyt pitämään esillä vapaakaupan tärkeyttä, ja juuri tällä viikolla EU-komissio yrittää ponnistella kokoon kauppasopimuksen Latinalaisen Amerikan Mercosur-maiden kanssa. Se synnyttäisi maailman suurimman sopimuksella katetun kauppa-alueen.

EK:n kauppapolitiikan johtaja Petri Vuorio sanoo, että Trumpin ja Xin tapaamiselle voidaan odottaa neljänlaista lopputulosta. Ensinnäkin koko tapaaminen voi vielä peruuntua, koska kyseessä on kaksi hyvin arvaamatonta johtajaa.

”Se on epätodennäköistä, mutta koskaan ei voi tietää. Toinen ääripää on, että syntyisi diili, mikä olisi läpimurto.”

Kaksi todennäköisempää tulosta on, että löydetään ratkaisu lykätä Yhdysvaltain uhkaamia uusia tariffeja ja ehkä aktivoidaan taas neuvottelut, joilla etsitään pidempiaikaista ratkaisua. Neuvotteluja käytiin aiemmin lähes viikoittain, mutta nyt ne ovat olleet jäässä toukokuusta lähtien.

Mutta mitä pidempiaikainen ratkaisu tarkoittaa – se on jo vaikeampi kysymys. Vuorio huomauttaa, että Kiina pyrkii nousemaan ensin maailman teknologiajohtajaksi vuoteen 2035 mennessä ja maailman ykkösvaltioksi vuoteen 2049 mennessä. Näitä visioita ja strategioita Yhdysvaltain vaatimukset talouden ”reilummaksi” muuttamisesta uhkaavat.


Lyhyellä aikavälillä puhutaan Yhdysvaltain bkt-käyrän liikkeistä tulevilla vuosineljänneksillä, sillä Trump tähtää uudelleenvalintaan marraskuun 2020 presidentinvaaleissa. Uudet tullit osuisivat aiempia toimia enemmän kulutustavaroihin, kuten leluihin ja elektroniikkaan, mikä tuntuisi suoraan amerikkalaisten vähittäiskauppiaiden ja kuluttajien lompakoissa ja mielialoissa, Vuorio sanoo.

Nordean Tuuli Koivu huomauttaa, että kiinalaistavaroiden hinta ei välttämättä ole se, mikä kääntäisi Yhdysvaltain talouden tai kuluttajien mielialat. Hänen mukaansa kiinalaistavaroiden osuus on lopulta vain joitain prosentteja siitä, mihin amerikkalaiset rahojaan käyttävät.

Mutta Koivun mukaan kauppasodan kärjistyminen yhdistettynä moniin muihin tekijöihin voisi murentaa taloudessa vallitsevaa yleisluottamusta ja johtaa jopa taantumaan. Uutistoimisto Reutersin tekemässä ekonomistikyselyssä todettiin, että Yhdysvaltain talous voi vajota taantumaan 40 prosentin todennäköisyydellä seuraavan kahden vuoden aikana.

Oman mausteensa soppaan tuo se, että Kiinan voimakastahtoinen ja autoritaarinen presidentti Xi Jinping saattaa olla kotimaassaan entistä suuremman paineen kohteena. Talous yskii ja äskettäiset suurmielenosoitukset Hongkongissa voivat kaventaa hänen pelivaraansa tehdä mitään myönnytyksiä Trumpille, Koivu sanoo.

Trumpilla päänvaivana taas on se, että vaikka hänen Kiina-kovistelullaan onkin demokraattien periaatteellinen tuki, demokraatit käyttäisivät mieluusti huonoa tai laimeaa sopimusta lyömäaseena.

”Olisi löydyttävä sopu, jossa Trump voi esiintyä voittajana ja jossa Xi ei menetä kasvojaan”, EK:n Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan oikeasti vahva sopu maiden välillä tarkoittaisi sitä, että Kiina puuttuisi kovalla kädellä omien yritystensä massiiviseen tukemiseen valtion avustuksella. Sellaiseen Xillä tuskin on haluja tai valmiuksia.

Laiha väliratkaisu voisi olla se, että Kiina lupaisi lisätä amerikkalaistuotteiden ostoja, mikä autoritaariselta maalta jossain määrin onnistuisi. Tuuli Koivun mukaan poliittisia pisteitä olisi Trumpille helpoimmin tarjolla maaseudulta ja niinpä Kiina voisi lisätä esimerkiksi soijan ja maissin tilauksiaan.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää