Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista Japanissa: ”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi”

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa on ollut kylmä kausi, josta molempien maiden on vaikea liikkua mihinkään suuntaan, suomalaisasiantuntijat kertovat. Kiinan taipuminen tarkoittaisi suurista visioista ja strategioista perääntymistä. Trumpin huolena ovat jo tulevat presidentinvaalit.

Rahtilaiva kuljetti tuuliturbiinin osia Kiinan Lianyungangin satamasta tammikuussa. Kiina ja Yhdysvallat ovat asettaneet toisilleen useita tuontitulleja toukokuusta lähtien.

| Päivitetty

Nyt ollaan vedenjakajalla. Joko lähdetään kohti yhä laajempaa kauppasotaa tai saadaan aikaan liennytystä ja ”tulitauko”, joka ainakin hetkeksi karkottaa mustat pilvet maailmantalouden yltä.

Näin arvioivat esimerkiksi Nordea ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä monet ulkomaalaiset markkinoita seuraavat tahot viikonvaihteessa Japanin Osakassa pidettävää suurten G20-maiden huipputapaamista. Kokouksen suurin huomio kohdistuu lauantaiksi kaavailtuun Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin tapaamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita