Talous

Maailman suurin kauppasopimus syntyi EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden välille – Jyrki Katainen HS:lle: ”Erittäin vahva signaali vapaan ja reilun kaupan puolesta”

EU pääsi 20 vuoden vääntämisen jälkeen sopuun Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kanssa. Sopimus synnyttää yhteensä 32 valtiota ja noin 775 miljoonaa ihmistä koskevan kauppa-alueen.

Euroopan unioni on päässyt sopuun maailman suurimmasta kauppasopimuksesta neljän Latinalaisen Amerikan maan kanssa, kertoivat Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen ja muut komission jäsenet perjantai-iltana.

”Sopimus on erittäin vahva signaali vapaan, sääntöperusteisen ja reilun kaupan puolesta. Nationalismi ja protektionismi tuntuvat houkuttavan monia juuri nyt, vaikkei niistä ole koskaan seurannut mitään hyvää”, Katainen kertoo Helsingin Sanomille.

Kataisen mukaan EU:n ja Mercosur-alueen sopimus on kaikkien aikojen suurin kauppasopimus ja sen taloudellinen merkitys EU:lle on suuri.

”Sen ansiosta eurooppalaiset yritykset, jotka vievät tuotteitaan Mercosur-maihin, maksavat neljä miljardia euroa vuodessa vähemmän tulleja kuin aikaisemmin. Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten yritysten vientimahdollisuudet Mercosur-maihin kasvavat”, hän kertoo.

EU ja niin sanottu Mercosur-ryhmä vapauttavat kauppaa laaja-alaisesti, mikä synnyttää yhteensä 32 valtiota ja noin 775 miljoonaa ihmistä koskevan kauppa-alueen.

EU:ssa sopimusta pidetään erityisen merkittävänä aikana, jolloin etenkin Yhdysvallat pystyttää kaupan esteitä. Yhdysvallat ja Kiina yrittävät päästä sopuun vaikeasta kauppasodastaan G20-maiden kokouksessaan Japanin Osakassa, jossa presidentit Donald Trump ja Xi Jinping tapaavat lauantaina.

EU-komissio luonnehtii perjantai-iltana syntynyttä sopimusta ”kunnianhimoiseksi, tasapainoiseksi ja kokonaisvaltaiseksi”.

Kauppaneuvotteluja taloudeltaan suljetun Mercosur-alueen kanssa on käyty jo vuodesta 2000 alkaen. Sopimus on selvästi suurempi kuin EU-komission äskettäin saavuttamat sovut Japanin ja Kanadan kanssa.

”Olen iloinen voituani edistää EU:n kauppa-agendaa tällä kaudella. EU–Mercosur-sopimus on kuudes tämän komission johdolla tehty kauppasopimus Kanadan, Japanin, Singaporen, Meksikon ja Vietnamin kanssa solmittujen sopimusten lisäksi”, Katainen kertoo.

Mercosur on 1990-luvun alkupuolella luotu kauppa-alue, johon kuuluvat Brasilia, Argentiina, Uruguay ja Paraguay: yhteensä noin 265 miljoonan asukkaan maajoukko. Myös Venezuela on kuulunut Mercosuriin, mutta monissa vaikeuksissa painiva maa on sittemmin suljettu ryhmän ulkopuolelle.

”Valitsen sanani huolella, kun sanon, että tämä on historiallinen hetki. Keskellä kansainvälisiä kaupan jännitteitä me lähetämme tänään vahvan signaalin Mercosur-kumppaniemme kanssa siitä, että me seisomme sääntöpohjaisen kaupan tukena”, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoo komission tiedotteessa.

Kauppakomissaari Cecilia Malmströmille tuore sopimus on suuri voitto, koska pian viisi vuotta palvelleen komission suurin tavoite – TTIP-kauppasopimuksen sopiminen Yhdysvaltain kanssa – on Trumpin kaudella epäonnistunut.

”Viime vuosien aikana EU on lujittanut paikkansa maailman johtajana avoimessa ja kestävässä kaupassa. Vuoden 2014 jälkeen kauppasopimukset ovat astuneet voimaan viidentoista eri maan kanssa, erityisesti Kanadan ja Japanin kanssa. Tämä sopimus lisää neljä uutta maata vaikuttavalle kauppakumppaneiden listallemme”, Malmström toteaa tiedotteessa.

EU-maiden maatalouspiireissä Mercosur-sopimuksen synnyttäminen on aiheuttanut laajaa huolta. Maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan sopimus aiheuttaa joitakin vaikeuksia eurooppalaisviljelijöille, mutta komissio aikoo tukea heitä vaikeuksissa.

Hoganin mukaan tuontia aiotaan vapauttaa Mercosur-maiden tuottajille ”tarkasti harkittujen kiintiöiden kautta”, jotta sopimus olisi ”kaikkien voitto”.

”Varmistamme, ettei synny riskiä, että mikään tuote valtaisi EU-markkinoita ja uhkaisi EU:n maanviljelijöiden elinmahdollisuuksia”, Hogan kertoo komission tiedotteessa.

Komissio uskoo, että sopimus hyödyttää eurooppalaista teollisuutta monella eri sektorilla, kuten autoteollisuudessa, mutta myös maanviljelyksessä. Mercosur-maat aikovat myös kunnioittaa EU-maiden maantieteellisiä merkintöjä, kuten puolalaista vodkaa ja italialaista parmankinkkua.

”Tämä olisi erittäin tärkeää. Se viesti, mikä onnistumisesta lähtisi globaalisti, olisi todella merkittävä – että kauppa vapautuu, eikä vain sulkeudu”, sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti viime viikolla HS:lle, kun sopimuksen syntymisestä tuli viitteitä.

Sopimuksen vääntö aiheutti myös paljon vastustusta. Viime viikolla yli 340 erilaista kansalaisjärjestöä vaati EU:ta lopettamaan välittömästi neuvottelut Mercosur-maiden kanssa, koska Brasilia rikkoo vähemmistöjen ihmisoikeuksia, tuhoaa sademetsiään ja toimii Pariisin ilmastosopimuksen sitoumusten vastaisesti.

Komission mukaan EU ja Mercosur-alue sitoutuvat molemmat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Komission mukaan Mercosur-maat sitoutuvat esimerkiksi metsien suojeluun, työntekijöiden oikeuksien kunnioittamiseen ja vastuullisen bisneksen tekemiseen.

Sopimus laskee tulleja ja muita kaupan esteitä monien tavaroiden, palveluiden ja julkisten hankintojen kohdalla.

Karkeasti ottaen EU-maat pyrkivät sopimuksessa saamaan teollisuustuotteilleen uusia markkinoita, kun taas Mercosur-maiden ykkösvaltti ovat maataloustuotteet. Monet suuret suomalaiset pörssiyritykset, kuten Wärtsilä, Valmet ja Kone, kuuluisivat hyötyjien joukkoon, EK:sta arvioitiin.

Viime vuonna EU-maiden vienti Mercosur-maihin – Brasiliaan, Argentiinaan, Uruguayhin ja Paraguayhin – oli 45 miljardia euroa, kun EU-maihin tuonti oli arvoltaan noin 43 miljardia euroa. Viidennes EU:n kaupasta tapahtuu Mercosur-maiden kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  2. 2

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  9. 9

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostaloasunto tuhoutui täysin tulipalossa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää