Talous

Outotecin ja Metso Mineralsin yhdistymisessä syntyy yksi alan suurimmista yhtiöistä maailmassa

Uuden yhtiön nimeksi tulee Metso Outotec. Ajatus yhtiöiden yhdistymisestä on kytenyt jo vuosia.

Suomeen on syntymässä kaivostekniikan suuryhtiö, kun konepajayhtiöt Metso Minerals ja Outotec aikovat yhdistyä.

Yhtiöt kertoivat torstaina yritysjärjestelystä, jossa Metson kaivosliiketoiminta (Minerals) yhdistetään Outoteciin.

Metson hallituksen puheenjohtaja Mikael Lilius sanoo, että ajatus yhtiöiden yhdistymisestä on kytenyt jo vuosia.

”Niin kauan kuin olen ollut Metsossa mukana [vuodesta 2013], tämä on ollut asia, joka on kiinnostanut, mutta on ollut kaikenlaista: meitä on yritetty ostaa, ja on ollut toimitusjohtajan vaihdoksia. On ollut monenlaista. Nyt tähdet olivat oikeassa asemassa.”

Osakemarkkinoilla yhdistymisen tulkittiin olevan hyväksi molemmille yhtiöille. Outotecin osake kallistui Helsingin pörssissä 20 prosenttia 5,53 euroon ja Metson osake vajaan prosentin 35,99 euroon.

Uuden yhtiön nimeksi on tulossa Metso Outotec ja toimialaksi metalli- ja kivenmurskausteollisuuden laitteet ja palvelut sekä prosessitekniikka.

Metson jäljelle jäävä osa, teollisuuden venttiileitä valmistava Metso Flow Control, jatkaa suunnitelmien mukaan itsenäisenä pörssiyhtiönä nimellä Neles.

Metso Outotecista tulisi yhtiöiden johtajien mukaan yksi toimialansa suurimmista yhtiöistä.

Yhdistettävien liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 3,9 miljardia euroa. Jos mukaan lasketaan myös Metson äskettäin ostama murskauslaitteita valmistava McCloskey, liikevaihto on 4,2 miljardia euroa. Yhtiöllä olisi maailmanlaajuisesti yli 15 000 työntekijää.

Tämä nostaisi uuden yhtiön samaan sarjaan sen kahden ruotsalaisen kilpailijan Sandvikin ja Epirocin kanssa. Toisin sanoen kaupan keskeisiä tavoitteita on mittakaavaedun hankkiminen. Metso Minerals ja Outotec ovat vahvempia ja kilpailukykyisempiä yhdessä kuin erikseen.

Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi kaavaillaan Metson toimitusjohtajaa Pekka Vauramoa. Outotecin nykyisestä toimitusjohtajasta Markku Teräsvasarasta tulisi varatoimitusjohtaja.
Outotecin hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta kertoo, että myös Outotecissa on jo pitkään pohdittu Metson liiketoimintojen sopivan hyvin yhteen Outotecin kanssa.

Ajatusta on palloteltu Alahuhdan ja Liliuksen kahdenvälisissä keskusteluissa.

”Ajattelen niin, että tämä tuntui liian hyvältä diililtä, jotta se ei joskus toteutuisi”, Lilius sanoo.

Liliusta ehdotetaan uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja Alahuhtaa sen varapuheenjohtajaksi. Hallituksen jäsenet nimittää yhtiökokous.

Viime vuosi oli Outotecille taloudellisesti vaikea. Yhtiön markkina-arvosta katosi syksyllä yli puolet. Outotecia rasittaa erityisesti tappiollinen suurkauppa Saudi-Arabiaan.

Toimitusjohtaja Teräsvasara kiistää tulkinnan, että yritysjärjestely olisi yhtiölle pakon sanelema selviytymiskeino.

”Ei, ei missään tapauksessa. Yhtiöllä on vahva talous.”

HS:n tietojen mukaan yhdistymissuunnitelmat ovat aiemmin kaatuneet osakkeenomistajien vastustukseen.

Järjestelyn toteutuminen ei ole varmaa tälläkään kertaa, joskin suurimmat osakkeenomistajat tukevat järjestelyä. Molemmat yhtiöt järjestävät lokakuussa ylimääräiset yhtiökokoukset, joissa osakkeenomistajat äänestävät järjestelystä.

Järjestely toteutuu, jos kaksi kolmasosaa osakkeenomistajista kannattaa sitä. Yhdistymistä kannattavat jo varmasti suurimmat osakkeenomistajat, joilla on 33 prosenttia Metson osakkeista ja 25 prosenttia Outotecin osakkeista.

Yhdistyminen vaatii myös kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Jos kaikki etenee suunnitellusti, järjestely voi toteutua huhtikuussa 2020.

Metson osakkeenomistajille järjestely tarkoittaa sitä, että he saavat järjestelyssä 4,3 Outotecin osaketta jokaista Metson osaketta vastaan. Metson osakkaat saavat uudesta yhtiöstä 78 prosentin osuuden.

Lisäksi Metson omistajat säilyttävät omistuksen uudessa Neles-yhtiössä.

Outotecin osakkaiden sijoitukset Outotecissa säilyvät ennallaan. Outotecin osakkeenomistajien on tarkoitus omistaa uudesta Metso Outotecista noin 22 prosenttia.

Omistajille on sisällytetty järjestelyyn houkutin osingon muodossa. Metson hallitus lupailee sijoittajille ennen järjestelyn toteutumista 1,47 euron osakekohtaista osinkoa. Outotecin omistajille osinko olisi 0,11 euroa osakkeelta.

Torstain tiedotustilaisuudessa niin Lilius kuin Alahuhtakin kuvailivat järjestelyä vuolaasti ylistäen.

Alahuhta perustelee yhdistymistä sillä, että Metso Mineralsin ja Outotecin liiketoiminnat täydentävät toisiaan poikkeuksellisella tavalla.

Yhtiöt ovat vahvoja eri puolilla maailmaa, ja kumpikin yhtiö toimii samassa kaivosteollisuuden ja metallinjalostuksen ketjussa, mutta eri kohdassa tuotantoketjua.

Uudessa yhtiössä yhdistyvät Alahuhdan mukaan myös Metson vahvuudet palveluliiketoiminnassa ja Outotecin teknologiaosaaminen.

”Niiden yritysten määrä, jotka ovat vahvoja molemmissa, on maailmalla erittäin rajallinen.”

Yhtiöiden johto arvioi, että yhtiöiden tuotevalikoimat täydentävät toisiaan ja tuotteiden ja palveluiden ristiinmyynnillä voidaan kasvattaa liikevaihtoa vähintään 150 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lisäksi päällekkäisten kustannusten karsiminen muun muassa hallinnosta, tietojärjestelmistä ja hankinnoista toisi 100 miljoonan euron säästöt.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Masennus­lääke vaikuttaa ihmisen elämään syvällisemmin ja arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

  2. 2

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  7. 7

   Sadan kilometrin päässä Helsingin keskustasta on kilometri kiito­tietä keskellä metsää, ja lähi­vuosina siitä on tarkoitus turvottaa 300 hehtaarin Helsinki-East Aerodrome

  8. 8

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  9. 9

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  10. 10

   Oli lapsia muttei rahaa – HS:n lukijat kertovat, miten tulivat petetyiksi ja miksi pysyivät yhdessä uskottomuuden jälkeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  2. 2

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  6. 6

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää