Talous

Nettikauppa kurittaa perinteisiä tavara­taloja, mutta Tokmanni, Puuilo ja Motonet porskuttavat: HS selvitti, miten suurimmilla halpa­ketjuilla menee

Tokmanni hallitsee laajalla myymäläketjulla, mutta haastajista Puuilo on kasvattanut liikevaihtonsa jo 136 miljoonaan euroon. Perinteinen Hong Kong on katoamassa nimenä kokonaan.

Asiakas ei välttämättä kaipaa prameita puitteita, kunhan hinnat ovat kohdallaan. Tämä on huomattu suomalaisissa halpakauppaketjuissa, jotka laajentavat liiketoimintaansa kovalla vauhdilla.

Erityisen hyvin menee kauppaketjuilla, jotka myyvät päivittäistavaroiden ohella rakennustarvikkeita, harrastusvälineitä, työkaluja ja puutarhavälineitä.

”Ihmiset arvostavat sitä, että myymme tavaraa edulliseen hintaan. Enää ei tarvitse ostaa kalliita merkkejä saadakseen laatua”, sanoo Puuilon toimitusjohtaja Juha Saarela.

Puuilo on yksi suomalaisista halpaketjuista, joka on laajentanut viime vuosina nopeasti. Tänä vuonna myymälöitä on avattu Helsingin Itäkeskukseen, Saloon ja Kokkolaan. Seuraava Puuilo on avautumassa syksyllä Porvooseen.


Kun asiakas astuu sisään, vaikutuksen tekee etenkin laaja valikoima. Pesuaineet ja hammastahnat voi ostaa samalla, kun hankkii puutavaraa ja työkaluja kodin remonttia varten. Vain nimi aiheuttaa joskus hämmennystä.

”Meillähän on sellainen tausta, että alun perin valmistimme puisia leluja”, Saarela kertoo.

Nykyisin Puuilo tunnetaan ennen kaikkea kauppana, josta saa jokseenkin kaikkea, mitä kotona saattaa tarvita. Hinnat ovat usein edullisempia kuin esimerkiksi tavarataloissa.

Se tuntuu olevan tällä hetkellä kaupan alalla strategia, jolla voi Suomessa menestyä.HS selvitti halpakauppaketjujen viime vuosien taloudellista kehitystä. Yritysten kirjo on laaja, sillä vain osa ketjuista myy esimerkiksi ruokaa. Yleisesti halpakaupoilla viitataan yrityksiin, jotka pyrkivät myymään valikoimaansa markkinoiden edullisimpaan hintaan.

Viime vuosina pohjoismainen pääoma on löytänyt tiensä suomalaisiin halpahalleihin. Ruotsalaisketju Rusta osti Hong Kongin toukokuussa 2018. Puuilon omistuksesta valtaosa on puolestaan ruotsalaisella pääomasijoittajalla, mikä on mahdollistanut nopean kasvun.

Vuosina 2015–2018 Puuilon liikevaihto kasvoi 76,5 miljoonasta 136,2 miljoonaan euroon. Liikevoittoa yritys teki yli 13 prosenttia liikevaihdosta.

Iso osa halpaketjuista on yksityishenkilöiden ja perheiden omistuksessa. Näistä yrityksistä yli sadan miljoonan euron liikevaihtoon yltävät Motonet, Kokkolan HalpaHalli, Kärkkäinen, Minimani ja Veljekset Keskinen.

Ketjuliikkeistä samaan kokoluokkaan kuuluvat myös ruotsalainen Clas Ohlson sekä Hong Kong, jonka edellinen tilikausi oli tavallista lyhyempi omistajanvaihdoksen vuoksi.

Tokmanni on tällä hetkellä alan ainoa pörssiyritys Suomessa. Vuonna 2018 Tokmannin liikevaihto kasvoi kymmenellä prosentilla 870 miljoonaan euroon, ja liikevoittoakin kertyi viisi prosenttia.

”Meille tullaan hakemaan halpoja tuotteita. Pidämme tarkkaan huolta, että hintalupaus myös toteutuu”, kertoo vuoden 2018 alusta toimitusjohtajana työskennellyt Mika Rautiainen.

Tokmannilla seurataan kilpailijoiden hinnoittelua ja laajemmin alan kehitystä. Yrityksen omassa markkinatutkimuksessa selvitettiin vähittäiskaupan kehitystä Britannian ja Pohjois-Euroopan markkinoilla. Havainnot vaikuttavat mielenkiintoisilta.

”Näyttää siltä, että verkkokaupan ohella juuri halpakauppa kasvaa kovimmalla vauhdilla”, Rautiainen sanoo.


Asiakkaat osaavat nyt vaatia edullisia hintoja, eikä kaupan teollisuushallia muistuttava ympäristökään välttämättä haittaa. Halpakaupan mielikuvaa pikemminkin vaalitaan ja siitä osataan laskea leikkiä. Tokmanni on jakanut asiakkaille ämpäreitä ja mainostanut esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kuohuttanutta ”juhannustorttua”.

”Se oli idea, joka tuli ihan yrityksen sisältä. On hyvä olla vähän pilkettä silmäkulmassa”, sanoo Rautiainen.

Halpakaupan erikoispiirre Suomessa on, että moni yritys on aloittanut maakunnissa ja pienemmissä kaupungeissa. Alan suurimpiin ketjuihin kuuluu Kokkolan HalpaHalli, jonka eteläisin myymälä on Porissa. Ketjun kaikista myymälöistä saa ruokaa ja myös tuoretuotteita.

HalpaHalli on Ylisen perheen omistama ketju, jolla on kristillinen tausta. Yli 2,8 prosenttista alkoholia tai tupakkaa ei myymälöistä saa ollenkaan. Se oli perustaja Esko Ylisen tahto, josta ei ole vielä lipsuttu. Sen sijaan valikoima tuo mieleen perinteisen tavaratalon: on kaikkea mahdollista elintarvikkeista vaatteisiin ja grilleihin.

”Pääkilpailijat meillä on Prisma ja Citymarket. Meitä on joskus kutsuttu maaseudun prismaksi”, kertoo toimitusjohtaja Janne Ylinen.Kokoluokaltaan ketju on yksi suurimmista: liikevaihto on pyörinyt 290 miljoonan euron paikkeilla. Viime vuonna tulos painui piirun verran miinukselle. Ylisen mukaan taustalla on uudistus, jossa lakkautettiin ketjuun kuuluneita erikoisliikkeitä.

”Teimme brändiuudistuksen, karsimme kauppavalikoimasta ylimääräisiä rönsyjä ja keskityimme omaan ydintoimintaan”, Janne Ylinen sanoo.

Kilpailu on pakottanut myös muuttamaan liikkeen perustajan luomia periaatteita: viime syksystä alkaen myymälät ovat olleet auki myös sunnuntaisin. Tänä vuonna ketju tekee jo positiivisen tuloksen, Ylinen kertoo.


Yleisesti halpakauppaliiketoiminta näyttää kannattavan hyvin Suomessa. Alan suurimmat yritykset tahkoavat lähes poikkeuksetta voittoa ja liikevaihtojen käyrä osoittaa ylöspäin.

Yritysten kokoluokka jää kuitenkin vielä kauaksi S- ja K-ryhmistä, jotka hallitsevat päivittäistavarakauppaa Suomessa. Alan kokonaismyynti on vuosittain 18 miljardin euron tasolla. Tokmannilla on kokonaismyynnistä vain kolmen prosentin siivu.

Esimerkiksi Lidl on edelleen selvästi Tokmannia isompi toimija.

Halpakauppojen nousu on ennen kaikkea merkki kaupan rakennemuutoksesta, jossa kärsijöitä ovat perinteiset tavaratalot ja erikoiskaupat. Vaatteet, kodinkoneet ja työkalut ostetaan entistä useammin halpahalleista.

”Kasvun varaa alalla on edelleen. Anttilan kaatuminen loi tilaa uusille yrittäjille”, sanoo toimitusjohtaja Kari Luoto Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Mikä sitten tekee tavaratalosta halpahintamyymälän?

Yksi tapa painaa kustannuksia alas on ollut säästäminen kiinteistökuluissa. Halpahallit ovat lähes poikkeuksetta kaupunkien keskustojen ulkopuolella paikoissa, joihin pitää mennä autolla. Vain Tokmanni on perustanut myymälöitä Helsingin keskustaan, mutta sielläkin edullisille paikoille.

”Kiinteistökustannus on yksi isoimmista kulueristä. Esimerkiksi Helsingin CityCenterin myymälä on juuri tästä syystä rakennuksen kellarissa”, sanoo Mika Rautiainen.

Kaupunkien näkökulmasta ei ole aivan ongelmatonta, että kauppa kasvaa enemmän ympäryskunnissa kuin tiiviisti rakennetuissa keskustoissa. Toisaalta kuluttajat vaikuttavat suosivan myymälöitä, joihin pääsee helposti autoilla.

Autotarvikkeet näyttävät muutenkin kiinnostavan. Halpakauppojen joukossa eräänlainen poikkeus on Motonet, jonka liiketoiminnasta merkittävin osa koostuu auton varaosien, tarvikkeiden ja huoltopalvelujen myynnistä.

Joidenkin mielestä Motonet ei ole halppakauppa laisinkaan. Joensuulaisen Bromanin perheen omistama tavarataloketju on huomattavan kannattava yritys, jonka liikevaihto oli yli 320 miljoonaa euroa. Liikevoittoa yritys teki 11 prosenttia.

”Meidät saa lokeroida ihan niin kuin haluaa. Mutta emme me ole Tokmanni tai Hong Kong vaan enemmänkin bränditavaratalo”, sanoo yrityksen omistavan Broman Groupin toimitusjohtaja Harri Broman.Hänen mukaansa suurin ero muihin alan yrityksiin on se, että Motonetissä myydään monissa tuotekategorioissa alan tunnetuimpia tuotteita, mutta hinnat ovat suhteessa edullisia.

Siihen päästään vuosien aikana viritetyllä osto-organisaatiolla.

”Meillä on omat tytäryritykset Hongkongissa ja Yhdysvalloissa. Haluamme olla läsnä siellä, missä tuotteet tehdään”, Broman sanoo.

Läsnäolo Kiinan markkinoilla onkin toimintatapa, joka yhdistää käytännössä kaikkia suomalaisia halpakauppaketjuja. Myös Tokmannilla ja Kokkolan HalpaHallilla on omat osto-organisaationsa Kiinassa. Välikäsien tiputtaminen pois tuotantoketjusta voidaan siirtää suoraan kuluttajahintoihin.

Se näkyy valikoimassa: työkalut, vaatteet ja harrastusvälineet tehdään pääosin Aasiassa. Kalastusvälineissä Motonet on Suomen markkinajohtaja.

”Pitkään on puhuttu, että netti tappaa kaiken vähittäiskaupan. Mutta se on ihan höpöhöpöä. Haluamme jatkossakin kohdata asiakkaita, jotka tulevat kivijalkaliikkeeseen”, Broman sanoo.

Lähes kaikilla halpakauppaketjuilla on myös oma verkkokauppa. Esimerkiksi HalpaHallin verkkomyynnistä 85 prosenttia tulee pääkaupunkiseudulta, jossa myymälöitä ei ole ollenkaan.

”Meillä verkkokaupan merkitys vastaa suurin piirtein yhden pienen myymälän liikevaihtoa. On se kuitenkin useampia miljoonia ja kasvaa koko ajan”, sanoo HalpaHallin Janne Ylinen.

Kivijalkamyymälöiden tärkein merkitys on Motonetin Bromanin mukaan asiakkaiden sitouttaminen. Kanta-asiakkaita yrityksellä on jo yli miljoona. Se on saatu aikaan kokonaisvaltaisella palvelulla: samalla reissulla voi huollattaa auton ja hankkia pihakalusteet ja grillin mökille.

Motonetiä vastaavaa yritystä ei löydy koko Euroopasta, Broman sanoo. Lähin vastine on Pohjois-Amerikassa toimiva Canadian Tire, joka on miljardiluokan yritys.Kansainvälisille markkinoille suomalaiset halpaketjut ovat lähteneet toistaiseksi vähän. Motonetillä on yksi myymälä Tallinnassa, mutta ainakaan vielä ei ole suunnitelmia laajentumisesta.

Oman mahdollisuutensa Suomen markkinoilla on huomannut ruotsalaisen Rusta, joka avaa ensimmäisen myymälänsä syksyllä Turun seudulle. Pohjois-Euroopassa sillä on yli sata myymälää, ja Suomeen on tulossa kaksi lisää vuoden 2020 loppuun mennessä.

Sama yritys osti vuosi sitten yrityssaneeraukseen ajautuneen Hong Kong Suomen 24 myymälää. Niiden nimet tulevat muuttumaan uuden omistajan mukaisiksi parin vuoden sisällä, kerrotaan yrityksen pääkonttorista.

Kohta ei siis enää voi lähteä työkaluostoksille ”honkkariin”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää