Talous

Suomalaisyhtiö kehitti joukkorahoituksella älykelloa tyylitietoisille, sitten tuli konkurssi ja varastoon jäi tuhat myymätöntä laitetta

Suomalaisyhtiö Haikara kehitti joukkorahoituksella älykellon, jonka ulkoasun suunnitteli Harri Koskinen. Käyttäjät kuitenkin pettyivät ja yritys ajautui konkurssiin.

”Ohut ja kaunis älykello ihmisille, jotka rakastavat designia ja yksinkertaisuutta.”

Näillä sanoilla mainosti suomalaisyritys Haikara Corp tulevaa tuotettaan keväällä 2017. Moni rannekellojen ystävä innostui ja sijoitti 168 euroa saadakseen kellon, kunhan se valmistuu. Yhteensä joukkorahoittajat keräsivät kellon kehitystyöhön ja valmistukseen yli 140 000 euroa.

Tuote vaikutti lupaavalta: tyylikäs ja yksinkertainen älykello, jonka ominaisuudet oli karsittu vain oleelliseen. Suunnittelijoiksi palkattiin esimerkiksi Suunto-yhtiön entisiä työntekijöitä, ja kellon ulkoasusta vastasi tunnettu muotoilija Harri Koskinen.

Yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin tunnettu hallitusammattilainen ja urheilujohtaja Roger Talermo. Kaiken piti olla valmista seuraavaa suomalaista menestystuotetta varten.

Heinäkuussa 2019 tarina sai aivan erilaisen päätöksen kuin oli suunniteltu. Kelloja valmistuttanut Haikara Corp meni konkurssiin.

Miten ihmeessä näin pääsi käymään?

Viime vuosina rannekelloista on tullut pitkän notkahduksen jälkeen taas suosittuja käyttöesineitä, joista ollaan valmiita maksamaan paljon. Suomesta on noussut Stefan Sarpanevan ja Kari Vuotilaisen kaltaisia kelloseppiä, joiden luomusten hinnat ovat tavallisten palkansaajien ulottumattomissa.

Samaan aikaan myös älykellot ovat lyöneet läpi, ja Suomessakin on Polarin ja Suunnon kaltaisia menestysyrityksiä. Älykelloille on kysyntää: niistä voi helposti seurata sähköposteja, vastata puheluihin ja seurata vaikka omaa sydämen sykettä.

Haikaran idea oli tehdä jotain päinvastaista: älykello, jossa on mahdollisimman vähän ominaisuuksia mutta kuitenkin kaikki oleellinen. Kelloista haluttiin karsia akunkestoa syövät mittausominaisuudet, mutta säilyttää kuitenkin mahdollisuus esimerkiksi viestien lukemiseen kellon näytöltä.

Lisäksi Harri Koskinen suunnitteli kelloihin sarjan vaihtuvia digitaalisia kellotauluja, joita käyttäjä voisi tarvittaessa ostaa lisää.


Haikaran joukkorahoitukseen osallistui reilut 800 ihmistä.

Alun perin kellojen toimitus piti alkaa joulukuussa 2017, mutta ensimmäiset asiakkaat saivat maksamansa kellot vasta kesäkuussa 2018.

Aikataulun pettämisen ohella isompi ongelma oli itse kello. Se näytti kyllä hyvältä, mutta ohjelmisto ei ollut aivan sellainen kuin luvattiin.

Kun vaikeuksia tuli eteen, alkoi myös yrityksen johdossa tapahtua. Perustajaosakas Marcus Mangs erosi toimitusjohtajan paikalta ja myi oman osuutensa yrityksestä. Kellot päätettiin vetää pois myynnistä.

Muutokset yrityksen johdossa jatkuivat pitkin talvea 2018-2019. Roger Talermo lähti tammikuussa hallituksen puheenjohtajan paikalta. Hieman myöhemmin tilalle tuli pankkiiritaustainen Ville Sistonen.

Hänen mukaansa kellojen ongelmat heijastui heti kuluttajien tunnelmiin.

”Jos digitaalinen älykello ei toimi täydellisesti, leviää tieto siitä nopeasti sosiaalisen median kautta. Start up -yritykselle tuollainen tilanne on melkeinpä pahin mahdollinen”, kertoo Sistonen puhelimessa.

Käyttäjistä moni ihmetteli, miksi kelloa alun perinkään kutsuttiin älykelloksi. Joissain yhteyksissä Haikaran tuotteista on puhuttu myös digitaalisina lifestyle-kelloina.

”On totta, että siinä ei ole mahdollisuutta mitata sydämensykettä tai askelmääriä. Ne ovat ominaisuuksia, jotka kuluttavat akun loppuun nopeasti”, Sistonen sanoo.

Hänen mukaansa kellojen ongelmat johtuivat myös epäonnistuneista sovelluspäivityksistä. Kun moni käyttäjä jätti kellonsa ohjelmiston päivittämättä, lakkasivat kellot myös toimimasta.

”Jos pystyt saamaan ilmoituksia vastaanotetuista viesteistä tai puheluista ja vaihtamaan digitaalisia kellonäyttöjä sovelluksen välityksellä, niin kyllä mielestäni voidaan puhua älykellosta”, Sistonen sanoo.

Ongelmien ilmetessä Haikarassa haettiin vielä merkittävää lisärahoitusta. Sijoittajilla loppui kuitenkin usko yritykseen tänä keväänä.


Kun uutta rahoitusta ei löytynyt, piti koko yritys hakea konkurssiin. Yhteensä yritys ehti kerätä rahoitusta miljoonan verran, ja lisäksi mukana oli pankin lainarahoitusta. Joukkorahoitus oli lopulta vain pieni osa yrityksen kokonaisrahoituksesta.

Joukkorahoittajat ehtivät saada kellonsa, mutta konkurssipesällä on edelleen hallussaan noin tuhat myymätöntä kelloa.

Niiden kohtalosta Sistosella ei ole tietoa. Vaikka kellot myytäisiin konkurssihuutokaupassa, jäisi sijoittajilta silti suurin osa rahoista saamatta.

Myös Sistonen menetti sijoittamiaan rahoja konkurssissa. Enemmän häntä kuitenkin harmittaa se, että suunnittelutyöltään mielenkiintoisen kellon elinkaari jäi lyhyeksi.

”Se oli oikeasti pirun makean näköinen kello, markkinoiden ohuin ja tyylikkäin”, Sistonen sanoo.

Osa joukkorahoitukseen osallistuneista on ilmaissut pettymyksensä kirjoittamalla esimerkiksi Haikaran Facebook-sivulle. Monilla oli odotuksia, joita yritys loi mainonnallaan. Sistonen on tästä pahoillaan, mutta muistuttaa, että joukkorahoittaminen on pohjimmiltaan sijoittamista.

Joukkorahoituksesta on tullut suosittu tapa rahoittaa alkuvaiheessa olevia yrityksiä. Usein joukkorahoituskampanjaan osallistuva saa kehitysvaiheessa rahoittamansa tuotteen lopullista hintaa edullisemmin. Alan suurimpia yrityksiä ovat Kickstarter ja Indiegogo, joista jälkimmäisellä kerättiin rahaa myös Haikaralle.

Joukkorahoittajat maksoivat kelloistaan reilun kolmasosan hinnasta. Uusille asiakkaille kellon hinta oli 459 euroa. Täysihintaisia kelloja ehdittiin tosin myydä vain kolmisenkymmentä, ennen kuin tuote vedettiin myynnistä.

Älykellojen kehittäminen joukkorahoituksella ei ole lainkaan tavatonta. Pelkästään Indiegogo-palvelussa on tälläkin hetkellä käynnissä kymmeniä hankkeita, joissa joukkorahoittaja saa omakseen älykellon. Lopputuotteen laatu selviää vasta siinä vaiheessa, kun tuote on jo maksettu.

”Joukkorahoittajan mahdollinen tuotto tulee siitä, että hän saa tuotteen halvemmalla kuin lopullinen asiakas. Mutta siihen sisältyy aina riski”, Sistonen sanoo.

Haikaran hankkineille kuluttajille jää kaatuneesta kasvuyrityksestä tyylikäs muisto pöytälaatikkoon. Tuotetukea tai päivityksiä ei näille digitaalisille älykelloille ole enää jatkossa tarjolla.

Oikaisu 8.7. kello 19: Uutisessa kerrottiin virheellisesti, että ensimmäiset kellot toimitettiin joulukuussa 2017. Ensimmäiset asiakkaat saivat kellot vasta kesäkuussa 2018.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  6. 6

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  7. 7

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää