Talous

Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

Naisjärjestöjen mukaan kuukautissuojat tulisi rinnastaa verotuksessa muihin terveystuotteisiin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja tunnistaa ongelman, mutta ei innostu verokannan alentamisesta.

Kuukautiset tietävät naiselle tyypillisesti rahanmenoa kerran kuussa jopa vuosikymmenien ajan. Suomessa liki viidennes siteiden, tamponien tai muiden kuukautissuojien hinnasta voi olla veroa – ja se on ilman muuta tasa-arvo-ongelma, linjaa Naisjärjestöjen keskusliitto.

”Ongelma on suuri kehitysmaissa, mutta myös Suomessa se kuluttaa nuorten naisten ja tyttöjen pieniä tuloja”, keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä sanoo.

”Kun näitä tuotteita käytetään kymmeniä vuosia, niin niillä ei toivoisi rahas­tettavan ja vero­tettavan.”

Tamponien ja siteiden verotusta on viime vuosina pienennetty esimerkiksi Ranskassa, Australiassa, Kanadassa, Intiassa ja osassa Yhdysvaltain osavaltioista.

Ensimmäisenä maailmassa kuukautistuotteiden verotuksen poisti Kenia vuonna 2004. Monissa EU-maissa, kuten Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa, kuukautistuotteita kuitenkin arvonlisäverotetaan korkeimmalla mahdollisella tasolla.

”Tamponivero” mielletään osaksi niin kutsuttua pink tax -ilmiötä eli sitä, että naisille suunnatut tuotteet voivat olla kalliimpia kuin miehille suunnatut vastaavat tuotteet.

Euroopan parlamentti hyväksyi tammikuussa sukupuolten tasa-arvoon ja EU:n veropolitiikkaan liittyvän päätöslauselman, jossa jäsenmaita kehotetaan poistamaan niin kutsuttu tamponivero kokonaan.

Parlamentin mukaan niin kutsuttu kuukautisköyhyys on jatkuva ongelma EU:ssa. Alentamalla näiden tuotteiden hintoja vapauttamalla ne arvonlisäverosta tuotettaisiin mittaamatonta hyötyä nuorille naisille, päätöslauselmassa todetaan.

Esimerkiksi Britanniassa kymmenellä prosentilla nuorista ei avustusjärjestö Plan Internationalin mukaan ole varaa ostaa suojia.

Esimerkiksi Saksassa kuukautistuotteiden 19 prosentin arvonlisäverotusta on kritisoitu myymällä tamponeja kirjojen sisällä, koska kirjojen arvonlisävero on vain seitsemän prosenttia.

Suomessa kansanedustajana asiaa on ajanut ainakin Hanna Sarkkinen (vas), jonka vuonna 2017 tekemä lakialoite arvonlisäveron muuttamisesta kaatui kannatuksen puutteeseen.

”[Arvonlisäveron laskeminen] helpottaisi näiden välttämättömien tarvikkeiden hankintaa ja tasoittaisi kuukautissuojista nimenomaan naisille kohdistuvaa erityistä kulurasitetta”, aloitteessa todettiin.

Kevään eduskuntavaalien alla asiaa ajoivat muun muassa Naisjärjestöjen keskusliitto, joka on suomalaisten naisjärjestöjen keskusjärjestö, sekä eduskunnan ulkopuolelle jäänyt Feministinen puolue.

Suurista puolueista esimerkiksi keskustan arvonlisäverotuslinjaus on, että intiimihygieniatuotteiden, kuten kuukautissuojien ja inkontinenssi- eli virtsankarkailusuojien, arvonlisävero tulisi laskea 24 prosentista 10 prosenttiin.

Hallitusohjelmasta ei kirjausta asiasta kuitenkaan löydy.

Ohjelmasta löytyy Heinilän mielestä paljon tasa-arvon kannalta ilahduttavia kirjauksia, mutta vaatimus halvemmista kuukautistuotteista ei ole hänen arvionsa mukaan edennyt, koska kyse on verotukseen puuttumisesta.

”Verotukseen liittyy moninaisuuden problematiikkaa: monenlaisia kysymyksiä ja näkökulmia. Sen toki ymmärrämme.”

Suomen yleinen arvonlisäverokanta on vuoden 2013 alusta ollut 24 prosenttia, alennetut verokannat taas 14 ja 10 prosenttia.

Esimerkiksi apteekissa myytävien terveystuotteiden arvonlisävero on 10 prosenttia. Naisjärjestöjen keskusliitto toivoisi, että myös kuukautistuotteet rinnastettaisiin niihin.

HS:n laskurilla voit tarkastella, paljonko sinä tai kotitaloutesi käytätte kuukautisiin rahaa.Nykyisellään kuukautistuotteet ovat pääsihteeri Heinilän mukaan kohtuuttoman kalliita erityisesti nuorille naisille ja tytöille.

”Veromuutoksen vaikutukset valtiontalouteen olisivat pienet, mutta naisen henkilökohtaiseen talouteen suuret”, Heinilä sanoo.

Suomalainen kotitalous käyttää terveyssiteisiin ja tamponeihin keskimäärin 12 euroa kuukaudessa, selviää Tilastokeskuksen Kotitalouksien kulutus -tilastosta vuodelta 2016.

Eniten rahaa kuukautissuojiin kuluu yksinhuoltajatalouksilla, jotka käyttävät niihin kuukaudessa keskimäärin 24 euroa, sekä kahden huoltajan lapsiperheillä, 27 euroa kuukaudessa.

Valtionvarainministeriön karkean arvion mukaan kuukautis- ja inkontinenssisuojien verokannan alentaminen 24 prosentista 10 prosenttiin vähentäisi verotuottoja noin viidellä miljoonalla eurolla.

Kaikkien arvonlisäverojen tuotto vuonna 2018 oli Tilastokeskuksen mukaan 21,3 miljardia euroa.

Arvonlisäverokannan alentaminen ei tosin takaa tuotteiden hinnan pienenemistä. Viime kädessä kuluttajahinnan määrittelee kauppa.

Kun yhteiskuntaa tarkastelee kokonaisuutena, kuukautissuojien arvonlisäveron alentamisesta aiheutuva hallinnollinen rasite voisi olla suurempi kuin kuluttajien siitä saama hyöty, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen sanoo.

”Esimerkiksi vähittäis­kaupan ja verottajan näkö­kulmasta kaikkien hyödyk­keiden yhteinen verokanta olisi tehokkain”, Pylkkänen sanoo.

Muun muassa verotusta ja sosiaalitaloutta tutkinut taloustieteiden tohtori Pylkkänen on aiemmin työskennellyt muun muassa finanssineuvoksena valtiovarainministeriön vero-osastolla.

Hänen mukaansa kuukautissuojat on sinänsä perusteltua rinnastaa hyödykkeinä lääkkeisiin, joita verotetaan kevyemmin. Veronalennuksien osalta ollaan kuitenkin kaltevalla pinnalla, jolla ei ole näkyvissä loppua ollenkaan, Pylkkänen sanoo.

”Aina on löydettävissä samankaltainen tuoteryhmä, että ’pikkulapset käyttävät laastareita enemmän kuin aikuiset, eikö ole totta että me kaikki haluamme että lapsilla on hyvä olla ja syntyvyyttä edistetään’. Tämä riistäytyy helposti käsistä”, hän sanoo.

Sukupuolen perusteella ei Pylkkäsen mielestä pitäisi verottaa laisinkaan, mutta rajanveto hyödykkeiden välillä aiheuttaa hänen mukaansa tulkintaongelmia.

”Ajattelisin pikemminkin niin, että vielä tiukemmalla kammalla pitäisi katsoa hyödykkeitä joilla on alennettu veroprosentti, että ovatko ne perusteltuja”, hän sanoo.

EU-parlamentin kuukautistuotteita koskeva lauselma jäsenmaille on luonteeltaan vain suositus.

Eduskuntaan nousi tänä keväänä kuitenkin ennätysmäärä naisia, mikä tekee Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Heinilän toiveikkaaksi kuluvan hallituskauden osalta.

”Luotan siihen, että tämä nähdään tärkeänä teemana ja uskon, että tukijoita löytyy eduskunnasta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  4. 4

   Murmelin kevätpäivä muuttui kauhuksi, HS näyttää 19 maailman parasta luontokuvaa

  5. 5

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  6. 6

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  8. 8

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  9. 9

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  4. 4

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  5. 5

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  6. 6

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  7. 7

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  8. 8

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää