Viimeistelyä vaille valmis

Kauppakeskus Tripla avautuu Pasilaan lokakuussa, ja nyt käynnissä ovat viimeistelytyöt. Kauppakeskuksen liiketiloista on vuokrattu 95 prosenttia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaiken pitäisi olla valmista kolmen kuukauden päästä lokakuussa. Kun vierailee rakennustyömaalla, ei tarvitse olla asiantuntija sanoakseen, että kiirettä riittää kynnykselle asti.

Keski-Pasilan täyttävän kauppakeskus Triplan pihalla liikkuu monenlaista kulkuvälinettä. Valtavalla työmaalla on yhä töissä 1 700 ihmistä. Tosin parhaimmillaan heitä oli vielä 500 enemmän.

Viisikerroksisen kauppakeskuksen sisällä huomaa kuitenkin, että moni asia on viimeistelyä vaille valmis. Tuohon näyttää tulevan Prisma, K-supermarket ja Lidl. Alkon liikkeen seinälläkin on jo kyltti.

Triplan kaupallisena kehitysjohtajana vuodesta 2014 toiminut Pirjo Aalto vakuuttaa, että valmista tulee.

”Voin panna pääni pantiksi. Melkein.”


Rakennusyhtiö YIT:n rakentaman Triplan kokonaisuuteen kuuluu kauppakeskuksen lisäksi Sokos-hotelli, neljä asuinkerrostaloa, kolme toimistotornia, pysäköintilaitos ja uusi Pasilan asema.

Viimeiset asuintalot valmistuvat vuonna 2020. Tähän mennessä kaikista neljästä talosta on myyty noin 50 prosenttia asunnoista. Ensimmäisestä, vuoden 2019 puolella valmistuvasta talosta on myyty noin 90 prosenttia.Lue lisää: Pasilaan suunnitellaan pilvenpiirtäjiä, joista korkein olisi 51-kerroksinen ja 180-metrinen. HS:n erikoisartikkeli vie virtuaaliselle lennolle yli tulevaisuuden Helsingin.

Kalasatamaan avattiin kauppakeskus Redi vasta marraskuussa 2018, joten vertailuilta ei voi välttyä.

Kalasataman kauppakeskus ja varsinkin siihen kuuluva tornitalo ajoivat rakennuttajayhtiö SRV:n vaikeuksiin.

Viime helmikuussa SRV ilmoitti, että edellisenä vuonna Redin rakentamisesta kertyi 41 miljoonaa euroa tappiota, kun kustannukset karkasivat käsistä.

Julkisuudessa on ollut lukuisia uutisia Redin alkuvaiheen ongelmista. Asiakkaat eivät löytäneet paikkaa odotusten mukaisesti, ja osa yrittäjistä joutui jopa lopettamaan toimintansa.

Pörssiyhtiöitä arvioivan Inderesin analyytikko Olli Koponen nostaa esille kaksi olennaista yksityiskohtaa Triplasta ja Redistä.

Koposen mukaan on edelleen ennenaikaista tehdä pitkän ajan johtopäätöksiä Redin lopullisesta menestyksestä.

”Yleensä kauppakeskusten toiminnan vakiintuminen kestää kahdesta neljään vuotta. Kalasatamassa kauppakeskuksen ympärillä oleva asuinalue on myös yhä kesken.”


Triplan tapauksessa Koponen korostaa, että kauppakeskus syntyy ympäristöön, jossa on jo nyt runsaasti asutusta, toimistoja ja vilkas kauttakulkuliikenne – eli potentiaalisia asiakkaita.

”Redi myöhästyi, mikä nosti SRV:n kustannuksia. Tripla taas valmistuu selvästi edellä aikatauluaan, ja siinä on kaikki mennyt nappiin.”

YIT on jo myynyt toimistorakennukset saksalaiselle kiinteistösijoittajalle.

Triplan kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakentamista varten se perusti projektiyhtiön, josta YIT omistaa 38,5 prosenttia, kuten myös eläkeyhtiö Ilmarinen. Muita osakkaita ovat Conficap ja Fennia.

YIT:n Pirjo Aalto tunnustaa seuranneensa tarkasti kilpailijoiden liikkeitä.

”Olin paikalla Redin avajaisissa. Seuraavana päivänä menin heti uudelleen katsomaan, mitä asiakkaat pitivät Redistä. Ja sitten tein saman vielä parin kuukauden jälkeen uudelleen.”


Aallon työhön on kuulunut Triplan konseptin eli kokonaisuuden kaupallinen suunnittelu ja rakentaminen. Sitä varten hän on tutkinut kauppakeskuksia yli 20 maassa.

Aallon mielestä lähimpänä Triplaa on Tukholmassa sijaitseva Mall of Scandinavia. Samankokoinen, radan varrella, toimistojen, hotellin ja urheiluareenan kyljessä.Aalto sanoo, että kauppakeskuksen pitäisi olla kuin kirkko ja sen pitäisi nousta kylän keskelle, missä ihmisetkin ovat. Kalasatamassa näin ei ollut.

Aalto toki tietää, mistä Rediä on eniten kritisoitu: sokkeloisuudesta. Triplasta puhuessaan hän vakuuttaa kuin ohimennen useaan otteeseen, että kauppakeskuksessa on helppo liikkua ja löytää tiensä kerroksesta toiseen.


Pääsisäänkäyntejä kauppakeskukseen on poikkeuksellisesti jokaiselta neljältä tasolta.

Keskustelu Redin ongelmista ei kuitenkaan aiheuttanut muutoksia, sillä Tripla oli tuolloin jo pitkälti valmis.

YIT:n johtaja Jarkko Pakkala kertoo, että alkuperäiseen suunnitelmaan tehtiin kuitenkin jo 2016 suunnistamista helpottava muutos, kun toisen ja kolmannen kerroksen väliseen lattiaan lisättiin valoaukkoja.

Helmikuussa alueella työskentelee yli 5 000 ihmistä lisää, kun myös toimistorakennukset valmistuvat. Pääkonttorinsa niihin siirtävät muun muassa Telia ja HOK-Elanto.

Yrityksille ei tehdä erillisiä työmaaruokaloita, sillä ajatuksena on ohjata ihmiset kauppakeskukseen, jossa on 70 kahvilaa ja ravintolaa.

Pasilan juna-asemalle uudesta bussi- ja raitiovaunuterminaalista kuljetaan niin ikään kauppakeskuksen kautta: tämä tarkoittaa vuoden aikana 40 miljoonan ihmisen virtaa.


Kauppakeskuksessa on 250 vuokrattavaa liiketilaa, joista on vuokrattu 95 prosenttia. Ensimmäiset vuokrasopimukset syntyivät jo vuosia sitten.

Redissä SRV joutui ensimmäisten kuukausien jälkeen neuvottelemaan uusiksi kymmenien vuokralaisten sopimuksia, koska ne joutuivat pulaan vähäisten asiakasmäärien takia.

Aalto sanoo tietävänsä, että alku saattaa olla hankala. Hän oli aikoinaan Prisman leivissä seuraamassa kauppakeskus Jumbon hidasta käynnistymistä.

”Alussa tulosta tehtiin vain perjantai-illan ja lauantain välisenä aikana, joten eihän se hyvin mennyt. Vei useita vuosia, ennen kuin Jumbossa löytyi tasapaino.”


Aalto sanoo, että Triplassa vuokralaisille on tehty selväksi, että edessä voi olla haasteita. Aalto sanoo, että vuokralaisten kanssa on tehty 3–20 vuoden mittaisia sopimuksia.

”Toiset ovat sellaisia, että pärjäävät ihan varmasti, mutta kaikista ei välttämättä tiedä.”

Triplassakin on mukana muutamia yrittäjiä, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kauppakeskuksista. Aalto kertoo, että liiketoimintasuunnitelmia on laadittu ja viilattu yhdessä.

”Joillekin on jouduttu sanomaan, että mieti vielä hetki, voiko tämä toimia. Olemme kysyneet, ymmärtävätkö he, että kahteen vuoteen ei välttämättä voi odottaa kannattavaa liiketoimintaa.”

Fakta

Kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen


 Tripla-kokonaisuuteen kuuluu kauppakeskus, pysäköintilaitos, neljä asuintaloa, kolme toimistotornia ja hotelli.

 Kauppakeskus on noin kaksi kertaa Kampin kauppakeskuksen kokoinen.

 Kerrostaloihin tulee 430 asuntoa, joiden keskikoko on 45 neliötä.

 Pysäköintilaitokseen tulee 2 300 autopaikkaa

 Tripla-projektin hinta on noin 1,2 miljardia euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  8. 8

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  9. 9

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  10. 10

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää