Viimeistelyä vaille valmis

Kauppakeskus Tripla avautuu Pasilaan lokakuussa, ja nyt käynnissä ovat viimeistelytyöt. Kauppakeskuksen liiketiloista on vuokrattu 95 prosenttia.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaiken pitäisi olla valmista kolmen kuukauden päästä lokakuussa. Kun vierailee rakennustyömaalla, ei tarvitse olla asiantuntija sanoakseen, että kiirettä riittää kynnykselle asti.

Keski-Pasilan täyttävän kauppakeskus Triplan pihalla liikkuu monenlaista kulkuvälinettä. Valtavalla työmaalla on yhä töissä 1 700 ihmistä. Tosin parhaimmillaan heitä oli vielä 500 enemmän.

Viisikerroksisen kauppakeskuksen sisällä huomaa kuitenkin, että moni asia on viimeistelyä vaille valmis. Tuohon näyttää tulevan Prisma, K-supermarket ja Lidl. Alkon liikkeen seinälläkin on jo kyltti.

Triplan kaupallisena kehitysjohtajana vuodesta 2014 toiminut Pirjo Aalto vakuuttaa, että valmista tulee.

”Voin panna pääni pantiksi. Melkein.”


Rakennusyhtiö YIT:n rakentaman Triplan kokonaisuuteen kuuluu kauppakeskuksen lisäksi Sokos-hotelli, neljä asuinkerrostaloa, kolme toimistotornia, pysäköintilaitos ja uusi Pasilan asema.

Viimeiset asuintalot valmistuvat vuonna 2020. Tähän mennessä kaikista neljästä talosta on myyty noin 50 prosenttia asunnoista. Ensimmäisestä, vuoden 2019 puolella valmistuvasta talosta on myyty noin 90 prosenttia.Lue lisää: Pasilaan suunnitellaan pilvenpiirtäjiä, joista korkein olisi 51-kerroksinen ja 180-metrinen. HS:n erikoisartikkeli vie virtuaaliselle lennolle yli tulevaisuuden Helsingin.

Kalasatamaan avattiin kauppakeskus Redi vasta marraskuussa 2018, joten vertailuilta ei voi välttyä.

Kalasataman kauppakeskus ja varsinkin siihen kuuluva tornitalo ajoivat rakennuttajayhtiö SRV:n vaikeuksiin.

Viime helmikuussa SRV ilmoitti, että edellisenä vuonna Redin rakentamisesta kertyi 41 miljoonaa euroa tappiota, kun kustannukset karkasivat käsistä.

Julkisuudessa on ollut lukuisia uutisia Redin alkuvaiheen ongelmista. Asiakkaat eivät löytäneet paikkaa odotusten mukaisesti, ja osa yrittäjistä joutui jopa lopettamaan toimintansa.

Pörssiyhtiöitä arvioivan Inderesin analyytikko Olli Koponen nostaa esille kaksi olennaista yksityiskohtaa Triplasta ja Redistä.

Koposen mukaan on edelleen ennenaikaista tehdä pitkän ajan johtopäätöksiä Redin lopullisesta menestyksestä.

”Yleensä kauppakeskusten toiminnan vakiintuminen kestää kahdesta neljään vuotta. Kalasatamassa kauppakeskuksen ympärillä oleva asuinalue on myös yhä kesken.”


Triplan tapauksessa Koponen korostaa, että kauppakeskus syntyy ympäristöön, jossa on jo nyt runsaasti asutusta, toimistoja ja vilkas kauttakulkuliikenne – eli potentiaalisia asiakkaita.

”Redi myöhästyi, mikä nosti SRV:n kustannuksia. Tripla taas valmistuu selvästi edellä aikatauluaan, ja siinä on kaikki mennyt nappiin.”

YIT on jo myynyt toimistorakennukset saksalaiselle kiinteistösijoittajalle.

Triplan kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakentamista varten se perusti projektiyhtiön, josta YIT omistaa 38,5 prosenttia, kuten myös eläkeyhtiö Ilmarinen. Muita osakkaita ovat Conficap ja Fennia.

YIT:n Pirjo Aalto tunnustaa seuranneensa tarkasti kilpailijoiden liikkeitä.

”Olin paikalla Redin avajaisissa. Seuraavana päivänä menin heti uudelleen katsomaan, mitä asiakkaat pitivät Redistä. Ja sitten tein saman vielä parin kuukauden jälkeen uudelleen.”


Aallon työhön on kuulunut Triplan konseptin eli kokonaisuuden kaupallinen suunnittelu ja rakentaminen. Sitä varten hän on tutkinut kauppakeskuksia yli 20 maassa.

Aallon mielestä lähimpänä Triplaa on Tukholmassa sijaitseva Mall of Scandinavia. Samankokoinen, radan varrella, toimistojen, hotellin ja urheiluareenan kyljessä.Aalto sanoo, että kauppakeskuksen pitäisi olla kuin kirkko ja sen pitäisi nousta kylän keskelle, missä ihmisetkin ovat. Kalasatamassa näin ei ollut.

Aalto toki tietää, mistä Rediä on eniten kritisoitu: sokkeloisuudesta. Triplasta puhuessaan hän vakuuttaa kuin ohimennen useaan otteeseen, että kauppakeskuksessa on helppo liikkua ja löytää tiensä kerroksesta toiseen.


Pääsisäänkäyntejä kauppakeskukseen on poikkeuksellisesti jokaiselta neljältä tasolta.

Keskustelu Redin ongelmista ei kuitenkaan aiheuttanut muutoksia, sillä Tripla oli tuolloin jo pitkälti valmis.

YIT:n johtaja Jarkko Pakkala kertoo, että alkuperäiseen suunnitelmaan tehtiin kuitenkin jo 2016 suunnistamista helpottava muutos, kun toisen ja kolmannen kerroksen väliseen lattiaan lisättiin valoaukkoja.

Helmikuussa alueella työskentelee yli 5 000 ihmistä lisää, kun myös toimistorakennukset valmistuvat. Pääkonttorinsa niihin siirtävät muun muassa Telia ja HOK-Elanto.

Yrityksille ei tehdä erillisiä työmaaruokaloita, sillä ajatuksena on ohjata ihmiset kauppakeskukseen, jossa on 70 kahvilaa ja ravintolaa.

Pasilan juna-asemalle uudesta bussi- ja raitiovaunuterminaalista kuljetaan niin ikään kauppakeskuksen kautta: tämä tarkoittaa vuoden aikana 40 miljoonan ihmisen virtaa.


Kauppakeskuksessa on 250 vuokrattavaa liiketilaa, joista on vuokrattu 95 prosenttia. Ensimmäiset vuokrasopimukset syntyivät jo vuosia sitten.

Redissä SRV joutui ensimmäisten kuukausien jälkeen neuvottelemaan uusiksi kymmenien vuokralaisten sopimuksia, koska ne joutuivat pulaan vähäisten asiakasmäärien takia.

Aalto sanoo tietävänsä, että alku saattaa olla hankala. Hän oli aikoinaan Prisman leivissä seuraamassa kauppakeskus Jumbon hidasta käynnistymistä.

”Alussa tulosta tehtiin vain perjantai-illan ja lauantain välisenä aikana, joten eihän se hyvin mennyt. Vei useita vuosia, ennen kuin Jumbossa löytyi tasapaino.”


Aalto sanoo, että Triplassa vuokralaisille on tehty selväksi, että edessä voi olla haasteita. Aalto sanoo, että vuokralaisten kanssa on tehty 3–20 vuoden mittaisia sopimuksia.

”Toiset ovat sellaisia, että pärjäävät ihan varmasti, mutta kaikista ei välttämättä tiedä.”

Triplassakin on mukana muutamia yrittäjiä, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta kauppakeskuksista. Aalto kertoo, että liiketoimintasuunnitelmia on laadittu ja viilattu yhdessä.

”Joillekin on jouduttu sanomaan, että mieti vielä hetki, voiko tämä toimia. Olemme kysyneet, ymmärtävätkö he, että kahteen vuoteen ei välttämättä voi odottaa kannattavaa liiketoimintaa.”

Fakta

Kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen


 Tripla-kokonaisuuteen kuuluu kauppakeskus, pysäköintilaitos, neljä asuintaloa, kolme toimistotornia ja hotelli.

 Kauppakeskus on noin kaksi kertaa Kampin kauppakeskuksen kokoinen.

 Kerrostaloihin tulee 430 asuntoa, joiden keskikoko on 45 neliötä.

 Pysäköintilaitokseen tulee 2 300 autopaikkaa

 Tripla-projektin hinta on noin 1,2 miljardia euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää