Talous

Euroopan keskuspankki päättänee jo syyskuussa järeämmistä keinoista euroalueen horjuvan talouden vahvistamiseksi

Pääjohtaja Mario Draghi pitää euroalueen talousnäkymiä synkkinä mutta taantumaa epätodennäköisenä.

Euroalueen talous on heikentynyt siinä määrin, että Euroopan keskuspankin (EKP) on otettavat järeät keinot käyttöön.

Keskuspankki valmistelee mahdollisuutta aloittaa uudestaan arvopapereiden ostot, jotka olivat rahapoliittisen elvytyksen keskipisteessä.

Lisäksi EKP antoi torstaina verraten suorasanaisen vihjauksen, että liikepankkien talletuskorko painetaan yhä enemmän negatiiviseksi. Nykyisin se on –0,40 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin neljän asiasta perillä olevan lähteen mukaan talletuskoron leikkaaminen syyskuussa on lähes varmaa. Lisäksi arvopapereiden osto-ohjelman aloittaminen uudestaan on Reutersin mukaan hyvin todennäköistä.

Pääjohtaja Mario Draghi ei säästellyt lehdistötilaisuudessa sanojaan kuvaillessaan euroalueen suhdannetta.

”Teollisuudessa näkymät ovat yhä huonommat ja huonommat”, Draghi sanoi.

Suhdanteen huononemisesta huolimatta hän painotti, että euroalueella ei ole taantuman vaaraa tai riski sille on ainakin hyvin pieni. Toisaalta hän ei enää myöskään usko, että suhdanne paranisi loppuvuonna.

Keskuspankki julkistaa seuraavan suhdanne-ennusteensa syyskuussa. Draghin kommenttien perusteella on hyvinkin mahdollista, että uusi ennuste on entistä synkempi.

Pääjohtaja Draghin mukaan suhdanteen heikkeneminen johtuu etenkin kauppapoliittisten ja geopoliittisten jännitteiden aiheuttamasta epävarmuudesta. Sitä ovat lisänneet Britannian mahdollinen sopimukseton ero Euroopan unionista ja Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Huonoja uutisia euroalueen taloudesta on tullut viime päivinä paljon.

Keskiviikkona julkaistun euroalueen ostopäälliköiden indeksin perusteella alkuvuonna alkanut teollisuustuotannon supistuminen jatkui kesäkuussa.

Torstaina ilmeni, että saksalaisten teollisuusyritysten luottamusta talouteen mittaava Ifo-indeksi oli heikoimmillaan sitten helmikuun 2009.

Euroalueen suhdanteen huononeminen vaikuttaa väistämättä myös Suomen talouteen. Tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee euroalueelle.

Euroalueen talouskasvua vauhdittanut EKP:n arvopapereiden osto–ohjelma lakkautettiin viime vuoden lopussa. Silloin euroalueen suhdanne oli parempi ja inflaatiovauhti oli keskuspankin hintavakaustavoitteen mukainen.

Arvopapereita ostamalla EKP lisää rahan tarjontaa, jotta pankit kasvattaisivat lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille uusia investointeja varten. EKP ei kertonut torstaina, mitä arvopapereita se mahdollisesti alkaisi ostaa ja kuinka paljon.

Vuodenvaihteessa päättyneessä ohjelmassa ostettiin pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja kansallisten keskuspankkien taseisiin.

”Merkittävä määrä rahapoliittisia elvytystoimia tarvitaan edelleen, jotta rahoitusolot pysyisivät suotuisina ja tukisivat euroalueen talouskasvua, jatkuvaa kotimaisten hintapaineiden muodostumista ja inflaatiota”, Draghi sanoi.

Torstaina EKP muutti myös arviotaan korkotason kehittymisestä, vaikka piti ohjauskorot toistaiseksi ennallaan.

Uuden arvion mukaan ohjauskorot pysyvät nykyisellä tai matalammalla tasolla ainakin kesäkuuhun 2020 saakka.

Kesäkuussa EKP ennakoi, että ohjauskorot pysyvät nykyisellä tasollaan kesäkuuhun 2020 saakka ilman mainintaan matalammasta korkotasosta.

Muutos on vihjaus siitä, että liikepankkien talletuskorko voidaan painaa yhä enemmän negatiiviseksi. Saksalainen liikepankki Commerzank ennusti torstaina, että talletuskorko asetetaan seuraavaksi –0,60 prosenttiin.

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että liikepankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankkiin.

Asettamalla talletuskoron yhä negatiivisemmaksi EKP kannustaisi liikepankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista sekä lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille uusia investointeja varten.

Inflaatioennusteet ja toteutunut inflaatio ovat olleet jo pitkään verraten kaukana EKP:n tavoitteesta. Sen hintavakaus­tavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin mukaan inflaatiovauhti oli kesäkuussa 1,3 prosenttia. Alkuvuonna se on vaihdellut 1,2 prosentin ja 1,7 prosentin välillä.

Arvopapereiden osto-ohjelman aloittaminen uudelleen aiheuttaisi myös lisääntyvää arvostelua keskuspankkia kohtaan.

Uuden osto-ohjelman ja matalan korkotason takia osakkeet todennäköisesti kallistuvat. Lisäksi myös asuntomarkkinoille voi syntyä vaarallisia hintakuplia, koska lainaa saisi edullisesti vielä pitkään.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää



  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  7. 7

   Onko tässä vuoden auto? Škoda iskee suosittuun autoluokkaan uskomattoman tilavalla ja mutkattomalla uutuudella

   Tilaajille
  8. 8

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  9. 9

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  10. 10

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  4. 4

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  7. 7

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  10. 10

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää