Talous

HS:n tiedot: Olli Rehn vahva ehdokas IMF:n pääjohtajaksi

Pääministeri Antti Rinne kertoo, että hallituksen tavoitteena on saada Rehn Euroopan ehdokkaaksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan tehtävään.

Suomen Pankin pääjohtajasta Olli Rehnistä on tullut vahva ehdokas Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudeksi pääjohtajaksi.

”Tavoitteenamme on, että Olli Rehn olisi Euroopan ehdokas Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtajaksi. Rehn on myös ilmoittanut olevansa käytettävissä tehtävään”, sanoo pääministeri Antti Rinne (sd).

Asiasta perillä olevien virkamiesten mukaan Suomen lisäksi Rehniä kannattavat tehtävään ainakin muut Pohjoismaat ja Baltian valtiot.

IMF:n pääjohtaja on maailmantalouden keskeisiä vaikuttajia, jonka lausuntoja seurataan tarkasti eri puolilla maailmaa.

”Minua on kysytty ehdolle IMF:n pääjohtajan tehtävään. Harkinnan jälkeen olen vastannut olevani valmis ehdokkaaksi. Se on vaativa mutta kovin mielekäs ja motivoiva tehtävä”, Rehn sanoo.

Kahden asiasta perillä olevan virkamiehen mukaan Rehnin lisäksi toinen vahva Euroopan ehdokas on Jeroen Dijssebloem. Hän on Hollannin entinen valtiovarainministeri ja euroalueen valtiovarainministereiden entinen puheenjohtaja.


Rehn on keskustalainen, kun taas Dijsselbloem on sosiaalidemokraatti.

Rehnin kokemusta voi pitää Dijsselbloemia laaja-alaisempana. Hän on EU:n entinen talouskomissaari ja Suomen Pankin pääjohtajana myös Euroopan keskuspankin ylimmän päättävän elimen eli neuvoston jäsen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Dijsselbloemin ja Rehnin lisäksi varteenotettavia Euroopan ehdokkaita ovat Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvino ja Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno. Hän on nykyään myös euroalueen valtiovarainministereiden puheenjohtaja.

Saksa ja Ranska eivät ole ainakaan näillä näkymin asettamassa ehdokkaaksi kansalaistaan. Se tarkoittaisi, että pienemmän eurooppalaisen valtion ehdokkaalla on entistä paremmat mahdollisuudet tulla valituksi.

Tosin Ranska on kannattanut tehtävään bulgarialaista Kristalina Georgievaa, joka on toiminut alkuvuonna lyhyen aikaa Maailmanpankin tilapäisenä pääjohtajana.

Georgievan esteenä on kuitenkin hänen ikänsä. Georgieva täyttää elokuussa 66 vuotta. IMF:n pääjohtajaksi nimitettävän täytyy olla alle 65-vuotias.

Ranska on ilmeisesti ehdottanut, että ikärajaa muutettaisiin. Lukuisat eurooppalaiset valtiot vastustavat ehdotusta ja korostavat, että voimassa olevia sääntöjä on noudettava.

IMF:n pääjohtajana on ollut koko sen historian ajan eurooppalainen. Siksi Euroopan ehdokkaalla on hyvin suuri todennäköisyys tulla nimitetyksi tehtävään. IMF:n sisarjärjestön Maailmanpankin pääjohtajana on aina ollut yhdysvaltalainen lukuun ottamatta Georgievan tilapäistä toimikautta.

Päätös Euroopan ehdokkaasta tehdään eurooppalaisten valtioiden hallitusten kesken elokuussa.

Epämuodollisesti ehdokasta käsitellään myös Euroopan unionin valtiovarainministereiden kesken. Euroopan ehdokkaan nimitys IMF:n pääjohtajaksi edellyttää käytännössä Yhdysvaltojen hyväksyntää.

Pääjohtajan nimitystä käsitellään myös G7-valtioiden kesken. G7 valtioita ovat Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat. Ryhmän kokouksiin osallistuu myös Euroopan unionin edustajina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja komission puheenjohtaja.

Virallisesti pääjohtajan nimittää IMF:n johtokunta. Johtokuntaan kuuluu IMF:n pääjohtajan lisäksi 24 jäsentä, jotka ovat jäsenmaiden tai useita maita käsittävien vaalipiirien nimittämiä.

IMF:llä ei ole nykyään virallista pääjohtajaa, koska tehtävää hoitanut Christine Lagarde on siirtymässä Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi. Tehtävää hoitaa tilapäisesti IMF:n varapääjohtaja David Lipton.

Ehdokasasettelu IMF:n uudeksi pääjohtajaksi alkaa ensi maanantaina ja päättyy 6. syyskuuta. Ensi maanantai on sattumalta myös Ollin nimipäivä.

”IMF on monenkeskisen kansainvälisen talouden kulmakivi. Se on hyvässä iskussa, mutta tarvitsee jatkuvaa uudistamista niin kuin kaikki kansainväliset instituutiot. Keskeistä on, että IMF:llä on riittävät resurssit toimia maailmantalouden turvaverkkona”, Rehn sanoo.

Hänen mielestään lisää voimavaroja tarvitaan etenkin sen turvaamiseksi, että markkinoiden luottamus kansainväliseen talouteen on vahvaa ja IMF voi vastaisuudessakin antaa hätärahoitusta maksuvaikeuksissa oleville jäsenvaltioille.

”Hätärahoitusten keskeisiä tavoitteita on, että rahoitusmarkkinoiden kriisit eivät leviäisi ja siten vaaranna maailmantaloutta. Erittäin tärkeää on myös huolehtia kehittyvien kansantalouksien kasvuedellytyksistä.”

IMF tehtävänä on myös valvoa jäsenvaltioiden talouspolitiikkaa, mitä Rehn pitää tärkeänä mahdollisten riskien havaitsemiseksi riittävän varhain.

”Mielestäni IMF voisi ottaa vielä nykyistäkin vahvemman roolin ilmastonmuutoksen taloudellisten vaikutusten arvioinnissa. Lisäksi uusien virtuaalivaluuttojen riskien ja vaikutusten selvittämisessä on paljon työtä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

IMF perustettiin vuonna 1945


 Kansainvälinen valuuttarahasto IMF perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 taloustieteilijä John Maynard Keynesin aloitteesta.

 IMF on lyhenne englannin kielen sanoista International Monetary Fund.

 Se on valtioiden välinen rahoitus- ja rahapoliittinen yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää kansallisten ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden vakautta.

 IMF valvoo myös jäsenvaltioidensa talouspolitiikkaa ja esimerkiksi hintavakautta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  4. 4

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  5. 5

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  6. 6

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  7. 7

   Pandoran lipas on nyt auki: Maailman ensimmäiset geenimuokatut lapset syntyivät kokeessa, jota osa tutkijoista sanoo vastuuttomaksi ja hirviömäiseksi

  8. 8

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  9. 9

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  10. 10

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  6. 6

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää