Talous

Miksi sijoittajat eivät vain laita rahojaan pankkiin? Neljä kysymystä nollakorkojen aiheuttamasta eriskummallisesta tilanteesta

Sijoittajat joutuvat nykyään maksamaan siitä, että antavat esimerkiksi Saksalle lainaa. Silti monet tekevät niin.

Sijoittamisen ja rahan lainaamisen perussääntöjä on ollut se, että sijoittaja tai lainoittaja odottaa saavansa rahoilleen tuottoa.

Tämä oletus on kuitenkin osin kumoutunut maailman korko- ja velkakirjamarkkinoilla. Yhä useammin lainanantaja joutuukin maksamaan siitä, että antaa rahansa pois tietyksi aikaa.

Näin tapahtuu esimerkiksi Suomen ja monien muiden Euroopan maiden valtionlainoissa. Kun Suomi tai Saksa pyytää sijoittajilta lainaa kymmeneksi vuodeksi, sijoittajat joutuvat maksamaan siitä, että saavat antaa niille varojaan lainaksi.

Korkosijoittajille tämä on tietysti kurjaa.

Lue lisää: Nollakorkojen aika muuttaa maailmaa

Suomessakin on runsaasti suursijoittajia, jotka taistelevat ongelman kanssa. HS vastaa eläkeyhtiö Ilmarisen allokaatiojohtajan Juha Niemelän avulla neljään kysymykseen siitä, mistä ilmiössä on kyse.

Ilmarisella on vajaan 50 miljardin sijoitusomaisuus, josta noin kolmasosa on sijoitettuna korkosijoituksiin, kuten joukkovelkakirjoihin ja annettuihin lainoihin.

Miten sijoittajat joutuvat maksamaan korkosijoituksista?

Esimerkiksi Saksan joukkovelkakirjojen heinäkuisessa huutokaupassa tilanne oli Bloombergin mukaan tällainen:

Saksa halusi sijoittajien rahoja lainaan kymmeneksi vuodeksi. Jokaisesta 100 euron velkakirjasta sijoittajat suostuivat maksamaan 102,64 euroa. Jos sijoittaja pitää velkakirjan loppuun asti itsellään, Saksa maksaa kymmenen vuoden päästä takaisin 100 euroa. Laina-aikana Saksa maksaa vuosittain korkoa 0,0 prosenttia. Näin ollen sijoittajien tuotto olisi kymmenen vuoden ajalta laskettuna –0,26 prosenttia.

Perjantaina Saksan kymmenvuotisten velkakirjojen tuotto oli Reutersin mukaan –0,38 prosenttia ja Sveitsin –0,69 prosenttia. Muun muassa Suomen ja Japanin korot olivat niin ikään negatiivisia. Esimerkiksi Britannian ja Yhdysvaltojen lainojen korot olivat plussan puolella.

Miksi kukaan sijoittaisi korkotuotteisiin, joiden tuotto on negatiivinen?

Ei se mieluista olekaan.

Suursijoittajat pyrkivät kuitenkin sijoittamaan varojaan hajautetusti niin, että kaikki munat eivät ole yhdessä korissa. Lisäksi korkosijoituksista on historiallisesti saatu hyvää ja suhteellisen varmaa tuottoa. Esimerkiksi Saksan valtion kahden vuoden lainasta on voinut saada usean prosentin tuottoa, vaikka Saksan takaisinmaksua on pidetty käytännössä täysin varmana.

Eläkeyhtiöt eivät vakavaraisuussääntelyn takia voi sijoittaa kaikkia varojaan riskipitoisempiin sijoitustuotteisiin, kuten osakkeisiin. Siksi korkosijoituksia on käytännössä pakko tehdä.

Joissain maissa eläkeyhtiöiden sääntely voi johtaa siihen, että niiden on suorastaan pakko ostaa vakavaraisten maiden velkakirjoja negatiivisella korolla. Suomessa näin ei suoranaisesti ole. Esimerkiksi Ilmarinen ja Varma ovat vähentäneet selvästi korkosijoitusten osuutta sijoitussalkussaan.

Tavallisten sijoittajien tilalle joukkovelkakirjojen markkinoille on osin tullut Euroopan keskuspankki, joka osti vuosien ajan velkakirjoja itselleen.

Lisäksi pitää muistaa, että korkosijoituksilla on mahdollista tehdä rahaa, vaikka korot olisivat negatiiviset. Velkakirjoilla voi tehdä kauppaa, ja niiden arvo muuttuu korkojen mukana. Korkojen lasku nostaa korkopaperien hintoja ja päinvastoin.

Alkuvuonna 2019 korkosijoitukset ovat korkojen edelleen laskiessa tuottaneet hyvin, mutta pitkään jatkuneet korkosijoitusten loistavat vuodet eivät yleisen näkemyksen mukaan voi pitkällä aikavälillä jatkua.

Miksi sijoittajat eivät vain laita rahojaan pankkiin? Sieltä saisi sentään nollakorkoa.

Negatiiviset korot koskevat myös pankkeja. Liikepankit, kuten Nordea, Danske Bank ja OP, joutuvat maksamaan omista talletuksistaan Euroopan keskuspankkiin negatiivista korkoa eivätkä ole erityisen kiinnostuneita ottamaan suursijoittajien rahoja säilytykseen.

Henkilöasiakkaat eivät ole ainakaan toistaiseksi joutuneet maksamaan talletuksistaan negatiivista korkoa. Suursijoittajat voivat kuitenkin joutua tekemään niin.

Niemelä ei sano, minkä verran Ilmarisen kaltaiset toimijat joutuvat maksamaan talletuksistaan, mutta korkoa eli tuottoa on turha kuvitella saavansa. ”Nolla on maksimi, mitä sieltä voi saada.”

Sijoittajat pitävät kuitenkin nykyään aiempaa enemmän rahaa käteisenä. ”Mutta siinä tulee raja vastaan.”

Suursijoittajien tapauksessa myös pankkitalletuksiin liittyy nimittäin riskiä.

”Vuonna 2008 nähtiin, että luottoriski voi toteutua myös pankkien kautta.”

Tavallisten kansalaisten pankkitalletuksilla on talletussuoja 100 000 euroon asti, mutta suursijoittajat voisivat menettää rahansa pankin kaatuessa.

Millaisia seurauksia nollakoroilla on?

”Tämä on vaikuttanut kaikkeen”, Niemelä sanoo.

Kun hyvän luottoluokituksen valtionlainojen korkotaso on mennyt nollaan tai negatiiviseksi, sijoittajat ovat joutuneet etsimään tuottoja muualta. Niemelän mukaan yksi tapa on ollut siirtää sijoituksia enemmän yrityslainoihin. Myös kiinnostus kehittyvien maiden lainoihin ja aiempaa pidempiin lainoihin on lisääntynyt.

”Kaikki nämä sisältävät sen, että riskiä lisätään suhteessa aikaisempaan.”

Ongelmaksi muodostuu se, että samoilla apajilla ovat kaikki suursijoittajat, mikä painaa tuottojen tasoa. Kun Saksan valtionlainasta saattoi ennen saada usean prosentin vuotuista tuottoa, nykyään saman tuoton saavuttamiseksi pitää sijoittaa huomattavaa epävarmuutta sisältäviin yritysvelkakirjoihin.

Korkojen alhaisuus on nostanut myös osakkeiden ja kiinteistöjen arvoa. Tämä johtuu paristakin syystä. Ensinnäkin alhainen korkotaso nostaa pörssiyhtiöiden tulevien voittojen ja kiinteistöjen tulevien vuokratuottojen nykyarvoa. Lisäksi korkosijoitusten epähoukuttelevuus on lisännyt osakkeisiin ja kiinteistöihin valuvia rahavirtoja, mikä nostaa niiden hintoja.

Lopputulema on tyly: korkomarkkinoiden tuotot ovat pahimmillaan negatiivisia. Osake- ja kiinteistömarkkinoilla matala korkotaso on paisuttanut arvostustasoja niin, että osa asiantuntijoista varoittelee kuplista, jotka odottavat puhkeamistaan.

”Tämä tuntuu erittäin haastavalta tuottoriskin näkökulmasta”, Niemelä sanoo tilanteesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  6. 6

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  9. 9

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää