Talous

Valvoja aikoo panna lailla kuriin työeläkealan työhyvinvointitoimintaa – Ilmarinen kannattaa lakia

Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen ennakoi talouskasvun jatkuvan niin Suomessa kuin muissakin teollisuusmaissa, mutta hitaampana kuin viime vuonna.

Finanssivalvonta (Fiva) aikoo tehdä lähiaikoina lainsäädäntöaloitteen, jolla valvoja panee kuriin työeläkealan työhyvinvointitoimintaa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Fiva joutuu tekemään lakialoitteen sosiaali- ja terveysministeriön kautta, koska kaikki työeläkeyhtiöt eivät usko Fivan suosituksia.

Fiva voi tehdä lainsäädäntöaloitteen tapauksissa, joissa laissa oleva selvä puute vaikuttaa valvontatoimintaan.

Polttopisteessä on erityisesti Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen. Fiva on tarkastanut työeläkeyhtiö Ilmarisen toimintaa viime lokakuun lopusta lähtien, koska valvoja on epäillyt yhteisten eläkevarojen väärinkäyttöä.

Kyse on siitä, siirtääkö Ilmarinen työnantajilta ja työntekijöiltä pakolla keräämiään työeläkemaksuja työhyvinvointipalveluja tuottavien yritysten markkinoille.

Ilmarisella ja muilla työeläkeyhtiöillä on toimilupa vain työeläkevakuuttamiseen, eikä Suomen ja EU:n välinen liittymäsopimus salli niille muuta toimintaa.

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen otti torstaina kantaa uuteen lainsäädäntöhankkeeseen, kun yhtiö julkaisi huhti–kesäkuun tuloksensa.

”Finanssivalvonnan ohjeet ovat osin tulkinnanvaraisia. Laintasoinen sääntely olisikin toivottavaa, sillä asiakasyritysten kanssa tehtävä työhyvinvointitoiminta on äärimmäisen tärkeää koko yhteiskunnan kannalta”, Pölönen sanoi tulosjulkistustilaisuudessa.

Hänen mukaansa työeläkeyhtiöissä on työhyvinvoinnista paljon dataa, joka pitäisi saada lain avulla täysimääräisesti käyttöön.


Pölönen ei nähnyt tiedotustilaisuudessa minkäänlaista ristiriitaa Ilmarisen ja Finanssivalvonnan näkemysten välillä, vaikka Ilmarinen on ollut lokakuusta lähtien Fivan erityisen tarkastuksen kohteena työhyvinvointitoiminnastaan.

Pölösen mukaan Finanssivalvonta ja Ilmarinen ovat samoilla linjoilla myös johtoryhmän uudesta kokoonpanosta. Ilmarinen jätti vastuullisen vakuutusmatemaatikon pois johtoryhmästään heinäkuun alussa.

Finanssivalvonta julkaisi muutosta vastustavan kannanoton ja pyysi Ilmariselta selvitystä asiasta. Pölösen mukaan Fivan erilaiset selvitykset ovat kuitenkin alalla normaaleja eikä Ilmariseen ole kohdistunut mitään erityistä.

Finanssivalvonnan huoli koko työeläkealan hyvinvointitoiminnasta tuli esiin viime marraskuussa, kun Fiva vaati lausunnossaan, että yksityisten työeläkeyhtiöiden asiakashankinta on pantava kuriin lakimuutoksilla.

Yksityisiä työeläkeyhtiöitä ovat Ilmarisen lisäksi Varma, Elo ja Veritas.

Asia on merkittävä, sillä yhteisillä eläkevaroilla kustannetaan suomalaisten työeläkkeet. Jos rahoja käytetään turhaan muihin tarkoituksiin, se on pois kaikilta suomalaisilta palkansaajilta.

Finanssivalvonta katsoi lausunnossaan, että työhyvinvointitoiminnaksi on vuosien ajan naamioitu myös asiakashankinnan keinoja, joilla ei ole juurikaan tekemistä varsinaisen työhyvinvoinnin kanssa.

HS:n tietojen mukaan Finanssivalvonnan huoli ja kannanotto liittyvät esimerkiksi Ilmarisen Luotaamo-toimintaan, jolla eläkeyhtiön asiakkaat voivat kartoittaa ”työyhteisön vireen”. Fiva katsoo, että Ilmarinen vääristää työeläkerahalla kilpailua työhyvinvointialan liiketoiminnassa.

Ilmarinen on alusta lähtien kiistänyt Fivan moitteet. Toimitusjohtaja Pölösen mukaan Ilmarisen palvelut ovat toimiluvan mukaisia.

Ilmarisen sijoitustuotto eläkevaroille oli huhti–kesäkuussa 1,3 prosenttia eli viime vuoden toisen neljänneksen tasolla. Tämän vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana Ilmarinen sai tuottoa eläkevaroille 4,6 prosenttia, eli ensimmäisen puolen vuoden tuotto on hyvä 6 prosenttia.

Ilmarinen ennakoi talouskasvun jatkuvan edelleen niin Suomessa kuin muissakin teollisuusmaissa. Pölösen mukaan kasvu kuitenkin hidastuu kuluvan vuoden aikana viime vuoteen verrattuna.

”Sijoittajien suosiossa ovat tasaista tuottoa tarjoavat kohteet eli osinkoyhtiöt, kiinteistöt ja erilaiset infrastruktuurihankkeet”, sanoo varatoimitusjohtaja ja sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Hänen mukaansa Ilmarinen tutkii tarkoin kaikenlaiset raide- ja tiehankkeet Suomessa.

”Ansaintalogiikka on osoittautunut hieman haasteelliseksi näissä infrastruktuurihankkeissa. En viittaa Suomeen, mutta infrastruktuurihankkeet ovat inflatoituneet [kallistuneet] voimakkaasti, kun raha etsii sijoituskohteita.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  9. 9

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  10. 10

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää