Talous

Trumpin uusimman tulliuhkauksen taustalla on monimutkainen uhkapeli – Seuraukset voivat heijastua Suomeen monella tavalla, sanovat ekonomistit

Trumpin uudet tullimaksut Kiinalle osuvat aikaisempaa enemmän kulutustavaroihin. Koko tilanteen taustalla vaikuttavat marraskuussa 2020 pidettävät presidentinvaalit, joissa Trump pyrkii toiselle kaudelle.

Kauppakiista Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on jälleen kiihtymässä. Presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina heti maiden kauppaneuvottelujen päätyttyä uusista tullimaksuista, jotka koskevat yhteensä 300 miljardin dollarin (270 miljardin euron) arvoista tavaraerää.

10 prosentin tullimaksut tulisivat voimaan syyskuun alussa. Trump on jo aikaisemmin asettanut 250 miljardin dollarin (225 miljardin euron) suuruiselle tavaraerälle tullimaksut, jotka ovat 25 prosenttia.

Uusien tariffien eli tuontitullien toteutuessa Kiinan koko Yhdysvaltain-vienti olisi käytännössä korotettujen tullimaksujen alaisuudessa.

”Uutta tässä on se, että tariffit osuisivat aikaisempaa enemmän kulutustavaroihin, joita on tähän mennessä kartettu tullitariffeissa”, sanoo kauppapolitiikan johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK).

Trumpin uhkauksen toteutuessa monet tavallisten kuluttajien ostamat tuotteet, kuten Applen älypuhelimet ja tabletit, kallistuisivat. Tullimaksut osuisivat myös Yhdysvalloissa myytäviin leluihin ja videopelikonsoleihin, jotka valmistetaan lähes poikkeuksetta Kiinassa.

Kauppakiistan pitkittyminen voi heijastua useilla eri tavoilla myös Suomeen, sanoo kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista.

”Välittömät vaikutukset tulevat talouden epävarmuuden kautta.”

Hänen mukaansa suoran viennin luvut ovat vielä tällä hetkellä hyvällä tasolla. Suomalaisten yritysten viennistä 57 prosenttia tapahtuu EU:n alueella. Sen sijaan epäsuorat vaikutukset voivat olla suurempia.

Yksi ongelma on Suomen talouden rakenne, joka on alihankintapainotteinen: 76 prosenttia Suomen vientituotteista on välituotteita, jotka kytketään osaksi suurempaa kokonaisuutta. Tästä syystä Suomen talous on alttiimpi maailmantalouden suhdannevaihteluille kuin EU-maat keskimäärin, Vuori sanoo.

Esimerkiksi Vuori nostaa Uudenkaupungin autotehtaan, jossa valmistettavia Mercedes-Benzejä viedään tilastojen perusteella Saksaan.

”Todellisuudessa niitä autoja viedään Saksan kautta eniten juuri Yhdysvaltoihin. Jos kauppakiista leviää, vaikutus tuntuu tätä kautta myös Suomessa. Silloin emoyhtiökin joutuu pohtimaan omia tuotantoketjujaan.”

Esimerkiksi Mercedes-Benz on lisännyt Trumpin vaatimuksesta tuotantoaan Yhdysvalloissa samalla kun se on vähentänyt tuotantoaan rajan takana Meksikossa.

EU:ssa Kiinan ja Yhdysvaltojen kiistaa seurataan myös siksi, että EU:lla ja Yhdysvalloilla on edessä omat kauppaneuvottelunsa syksyllä. Yhdysvallat on vaatinut, että sen maataloustuotteet pääsisivät paremmin EU-markkinoille.

Tilanne kytkeytyy Kiinan ja Yhdysvaltojen kiistaan sikäli, että markkinoiden avaaminen amerikkalaisille maataloustuotteille oli yksi asioista, joiden toimeenpanosta maiden piti sopia heinäkuun lopussa.

”Maataloustuotteiden päästäminen Kiinan markkinoille olisi vähentänyt painetta Euroopan suuntaan. Nyt asia voi olla juuri toisin päin”, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Euroopassa ollaan huolissaan siitä, että epäonnistuminen Kiinan pakottamisessa sopimukseen voi kääntää Trumpin katseen kohti Eurooppaa.

Erityisesti Ranska on pitänyt tiukasti kiinni siitä, ettei amerikkalaisia maataloustuottajia päästetä EU-markkinoille.

Koivun mukaan kauppavaje Euroopan kanssa on edelleen yksi Trumpia hiertävistä kysymyksistä, joihin hän tulee palaamaan. Kyse on lähinnä siitä, missä järjestyksessä hän asiat tekee.

”EU:lle on kuitenkin hankalampi asettaa pakotteita, koska se on Yhdysvalloille markkina-alueena paljon tärkeämpi kuin Kiina.”

Kiina on uhannut Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos uudet tullimaksut toteutuvat syyskuun alussa. EK:n Vuorion mukaan Kiinan tuonti Yhdysvalloista on huomattavasti pienempää kuin toisin päin, joten Kiina ei pysty vastaamaan tullimaksuilla.

Sen sijaan Kiinalla on muita painostuskeinoja: se voi esimerkiksi vaikeuttaa amerikkalaisyritysten toimintaa markkinoillaan entisestään ja lykätä kalliita hankintoja, kuten lentokoneostoja, Yhdysvalloista.

Vuorion mukaan iso kysymys on kuitenkin se, onko kyse kovasta neuvottelutaktiikasta. On myös mahdollista, että tariffien voimaantuloa lykätään kuten monta kertaa aikaisemminkin.

”Joka tapauksessa tilanne lisää epävarmuutta maailmantaloudessa eikä lupaa hyvää talousnäkymille.”

Amerikkalaisille yrityksille kauppakiistan venyminen on kova paikka. Erityisesti vähittäiskauppiaat ovat kritisoineet Trumpin ilmoitusta sanomalla, että kärsijäksi joutuvat ennen kaikkea kotimaiset markkinat.

”Tariffit ovat veroja amerikkalaisille kuluttajille”, todettiin Yhdysvaltojen teollisuusjohtajien liiton lausunnossa.

Myös sijoittajat ovat jo reagoineet voimakkaasti Trumpin lausuntoihin. Pörssi-indeksit ovat olleet laskussa ympäri maailmaa, myös Euroopassa.

Kiinan suhteen Koivu myös ymmärtää amerikkalaisten turhautumista, joka on näkynyt esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakamarin kyselyissä.

Amerikkalaisyritykset ovat huolissaan siitä, että Kiinan markkinoille on vaikea päästä, kun samaan aikaan kiinalaisyritykset tulevat valtaamaan kotimarkkinoita Yhdysvalloissa.

Kiina kilpailee monen asiantuntijan mielestä maailmanmarkkinoilla epäreiluilla keinoilla.

Trump on pitänyt meteliä esimerkiksi Kiinan asemasta Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, jossa se määritellään edelleen kehittyväksi taloudeksi.

Ratkaisu on peräisin vuodelta 2001, jolloin Kiina tuli järjestön jäseneksi ja maa määriteltiin kehittyväksi taloudeksi 15 vuoden siirtymäajalla.

”Itse ajattelen, että Yhdysvalloilla on tässä pointti. Tiedän suomalaistenkin yritysten kokemuksien perusteella, että Kiinassa on hankala toimia, eikä valtiojohtoisuus ole tuottanut missään hyvää taloudellista lopputulosta”, Koivu sanoo.

Yhdysvaltojen tavoite onkin ollut saada Kiina muuttamaan talousjärjestelmäänsä ja takaisin muutosten tielle. Erimielisyyttä on etenkin siitä, ovatko Trumpin keinot tähän oikeita.

Koko tilanteen taustalla vaikuttavat marraskuussa 2020 pidettävät presidentinvaalit, joissa Trump pyrkii toiselle kaudelle.

”Presidentinvaalien näkökulmasta Trumpin pitäisi saada Kiinasta murskavoitto. Siinä onnistukseen hänen täytyy lisätä painetta Kiinan suuntaan”, Vuorio sanoo.

Yhdysvaltojen oma talouskasvu on pahasti Trumpin tavoitteen tiellä. Vuoden 2019 tammi–maaliskuussa talous kasvoi 3,1 prosenttia ja huhti–kesäkuussa enää 2,1 prosenttia.

Heinäkuun lopussa Reutersin laajassa ekonomistikyselyssä arvioitiin, että maailmantalouden taantuman mahdollisuus on jopa 50 prosenttia kahden seuraavan vuoden aikana. Trumpille tulee siis kiire saavuttaa näyttäviä voittoja.

Trump itse on todennut uusista, 300 miljardin dollarin tavaraerään kohdistuvista tullimaksuista, että kyse on ”pienestä” 10 prosentin tullimaksusta.

Koivun mukaan tämä pitää sinänsä paikkansa, koska kansainvälisessä kaupassa jo pelkästään valuuttakurssien vaikutuksella voi olla vastaavanlainen vaikutus tuotteiden sisäänostohintoihin.

”Kiinassa palkat nousevat viidellä prosentilla vuodessa, joten sielläkin on totuttu siihen, että tuottavuutta pitää jatkuvasti lisätä.”

Myös Petri Vuorio uskoo, että hankalasta tilanteesta voidaan vielä selvitä. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos tulleja nostetaan 10:stä 25 prosenttiin.

”Paras lopputulos olisi näillä näkymin se, että elokuun aikana tulleja päätetään lykätä ja palataan neuvottelupöytään syyskuussa.”


Oikaisu 2.8. kello 22.27: Vuoden 2019 huhti–kesäkuussa Yhdysvaltain talous kasvoi 2,1 prosenttia. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että talous kasvoi 1,8 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  2. 2

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä – Johnson: ”En aio neuvotella lykkäyksestä”

  3. 3

   Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Rautatieaseman hissien korjaaminen kestää yli neljä kuukautta, HKL selittää miksi

  7. 7

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  8. 8

   Pankkiirin miljoonilla tuli viimein jättipotti Kuopiossa, ja KuPS juhlii mestaruutta – omistajan visioille naurettiin viime vuosikymmenellä

  9. 9

   Vuoden luontokuva on valokuvaaja Ville Heikkisen karhun ja korpin yhteispotretti

  10. 10

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuone hyväksyi jarrutusesityksen äänin 322–306, ja Johnsonin pitää nyt anoa EU:lta brexit-lykkäystä – Johnson: ”En aio neuvotella lykkäyksestä”

  5. 5

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää