Talous

Moottoripyörien ostajakunta harveni ja harmaantui: ”Todella brutaalia”, kuvaa kauppias hiipumista

Moottoripyörien tyyppiostaja on yli 45-vuotias mies. Kymmenessä vuodessa pyörien rekisteröinnit ovat huvenneet alle puoleen.

Amerikkalainen moottoripyörävalmistaja Harley-Davidson kertoi vastikään huhti–kesäkuun tuloksensa heikentyneen merkittävästi vuodentakaisesta.

Myynti väheni Yhdysvalloissa kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta. Euroopassa vastaava luku oli 14 prosenttia.

Harley-Davidsonin suosion hiipuminen näkyy myös yhtiön pörssikurssissa. Viiden vuoden aikana sen arvosta on huvennut yli 40 prosenttia. Samaan aikaan 500 suuren amerikkalaisen yhtiön pörssikehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on noussut noin 50 prosenttia.

Talousmediassa brändin on tulkittu hiipuvan ennen kaikkea siksi, että ”Harrikat” eivät enää kiinnosta nuoria kuluttajia vanhaan tapaan.

Kun 1970-luvulla Harley-Davidson edusti Easy Rider -elokuvan hengessä vapautta, nuoruutta ja vaaran tuntua, nyt mielikuva on toinen.

Kuten talouskanava CNBC:n toimittaja Harley-Davidsonin osavuosikatsausraportissa asian viime kuussa tiivisti: ”Niiden ajajat näyttävät [country-laulaja] Willie Nelsonilta, ja ovat varmaan hänen ikäisiäänkin.”

Willie Nelson on 86-vuotias.

Miltä tilanne näyttää Suomessa?

Tilastoista selviää, että uuden Harley-Davidsonin tyypillinen ostaja on 45–64-vuotias mies. Heitä oli alkuvuoden yksityisistä uusista haltijoista 90. Määrä vastaan noin kahta kolmasosaa kaikista miesten tekemistä moottoripyörien ensirekisteröinneistä. 45–54-vuotiaiden osuus oli jonkin verran 55–64-vuotiaita suurempi. 45–64-vuotiaat naiset taas rekisteröivät yhteensä kahdeksan Harley-Davidsonia.

65–84-vuotiaita uusien Harrikoiden ensirekisteröijiä oli heitäkin kaikkiaan peräti 11.

Harley-Davidsoneita rekisteröitiin Suomessa yksityiskäyttöön tammi–kesäkuussa 146 kappaletta. Se on 17,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

18–24-vuotiaita uusia kuskeja ei ollut ensimmäistäkään. Nuorimmat haltijat olivat neljä 25–29-vuotiasta. Heistä kolme oli miehiä, ja yksi oli nainen.Samantyyppinen ikärakenne näkyy muidenkin moottoripyörämerkkien ensirekisteröinneissä, joskin Harley-Davidson ja BMW ovat tyypillisesti vanhempien ihmisten hankintoja.

Kannattaa myös muistaa, että isot, uudet moottoripyörät ovat kalliita. Nuoret ostavat todennäköisesti usein käytetyn pyörän, joten liian suuria yleistyksiä uusrekisteröinneistä ei kannata tehdä.

Alle 25-vuotiaita uuden moottoripyörän haltijoita rekisteröityi alkuvuonna vain muutama kourallinen. Nuo harvalukuiset hankinnat keskittyivät muun muassa merkkeihin Husqvarna, Honda, Kawasaki ja KTM.

”Tyypillinen ostaja Kawasakille on 45 vuotta ja siitä ylöspäin”, vahvistaa japanilaismerkkiä edustavan Sumakon toimitusjohtaja Timo Nummela.

Moottoripyörät eivät ylipäätään kiinnosta ostajia enää takavuosien tahtiin.

Nummela kuvaa kymmenen vuoden aikana tapahtunutta moottoripyöräkaupan yleistä hiipumista termillä ”todella brutaali”.

Kun Manner-Suomessa rekisteröitiin vielä vuonna 2009 yli seitsemäntuhatta moottoripyörää, viime vuonna ensirekisteröintejä oli alle puolet tuosta määrästä eli 3 285.

Nyt alkuvuonna rekisteröintejä oli 2 268.

Nummelan mukaan myynnin hupenemisen taustalla on ollut ennen kaikkea kolme syytä.

Ensinäkin verotusta on kiristetty.

Toiseksi moottoripyörille määrätty ajokorttiuudistus on hankaloittanut ihmisten mahdollisuuksia päästä ajamaan moottoripyörillä.

Kolmas syy liittyy Nummelan mukaan siihen, että nuoriso on innostunut mopoautoista.

”Nyt on mielenkiintoista katsoa, onko kevytauto uusi trendi.”


Moottoripyörämarkkinoilla nähdään silti valoa tunnelin päässä. Hentoa nousua on näkynyt jo parin vuoden ajan eri myyntisegmenteissä, Nummela kertoo.

Esimerkiksi Kawasaki on saanut markkinaosuutta katteista riisutun ”nakupyörä” Z900:n ja RS900-retropyöriensä avulla.

Nummela arvioi viime aikojen hyvän kehityksen selittyvän pitkälti sillä, että moottoripyörien verotukseen ja erilaisiin määräyksiin ei ole tullut pariin vuoteen muutoksia.

Vakaus on rauhoittanut mielialoja.

”On annettu markkinoiden kehittyä omaa tahtia. Se näkyy positiivisena.”

Moottoripyörän osto tuntuu olevan monelle pitkälti tunneasia. Siinä on samanlaista rituaalinomaista lumoa ja voimannäyttöä kuin esimerkiksi maratoniin osallistumisessa.

Usein siinä toteutetaan myös jokin pidemmän aikaa kytenyt haave.

Yhdestä tällaisesta kokemuksesta avautui heinäkuussa Kiss-radiokanavalla lahtelainen pitkän linjan rap-muusikko Brädi eli Kari Härkönen, 40.

”Pojankoltiaisesta asti oli se ajatus, että Harley on se, mikä joskus pitää saada”, Härkönen selittää puhelimessa HS:lle muutaman vuoden takaista hankintaansa.

Harley-Davidson on hänen ensimmäinen moottoripyöränsä. Mopoa hänellä ei koskaan ollut ja jos moottoripyörä hajoaisi, hän ei osaisi sitä korjata, hän kertoo.

”Nyt olen yhden unelman toteuttanut. Se on se fiilis, kun ajaa auringonlaskuun. Se on toiminut pään nollaamisvälineenä”, Brädi analysoi.

”Sillä tulee loppujen lopuksi ajettua todella vähän. Mutta osto toi isoa mielihyvää.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää