Talous

Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois, mutta vasta kun kampanja oli käytännössä ohi

Veikkauksen mainonta on joutunut monesti Poliisihallituksen hampaisiin, mutta tällä kertaa kyse ei ole viranomaisen nuhteista, varatoimitusjohtaja painottaa.

”Nostamme käden pystyyn virheen merkiksi, ja vedämme mainoksen pois.”

Näin sanoo Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Samoja sanankäänteitä hän käyttää vielä kahdesti seuraavien runsaan kahden minuutin aikana.

Kyse on monopoliyhtiön radiomainoksista. Niissä esiintyvät hahmot haikailevat jännityksen ja voittojen perään – ja kysyvät neuvoa terapeutilta: ”Onko ok haluta sellasta?”

Terttu Obersekki -niminen terapeutti pitää haluja hyväksyttävinä ja patistelee asiakkaitaan ”totouttamaan” ajatuksiaan raviradalla tai Veikkauksen internet-sivuilla.

Entinen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) paheksui ”aggressiivista markkinointia” viestipalvelu Twitterissä lauantaina aamupäivällä ja kyseenalaisti Veikkauksen vastuullisuuden.

Yhtiön Nummikoski vastasi julkaisuun lauantai-iltana tiedottaen, että yhtiö vetää kyseiset radiomainokset pois kanavilta.
”Mainoksessa annetaan väärää mielikuvaa rahapelaamisesta. Sen vuoksi se ei ollut onnistunut”, Nummikoski kommentoi HS:lle.

”Kyseessä ei varsinaisesti ole Twitter vaan se tapa, jolla ihmiset ovat reagoineet. Se tapa, jolla ihmiset ovat mainoksen ymmärtäneet, on varmastikin oikea”, Nummikoski sanoo.

Varatoimitusjohtaja kertoo, että mainokset ovat olleet kesän aikana levityksessä kaupallisilla radiokanavilla suurten ravitapahtumien yhteydessä.

Myöhemmin Nummikoski lähettää kuvan radioklippien käsikirjoituksesta, johon viisi ravitapahtumaa on myös listattu. Niistä viimeinen järjestettiin tänä viikonloppuna.


Veikkaus pyörittää rahapeli­toimintaa yksin­oikeudella Manner-Suomessa. Lain mukaan yhtiö saa markkinoida pelejään vain, jos mainonta ei edistä taloudellisia, sosiaalisia tai terveydellisiä haittoja. Runsasta pelaamista ei saa kuvata myönteisesti.

Arpajaishallinnon linjausten mukaan mainonnan perusteena ei pidä olla liikevaihdon kasvattaminen, vaan pyrkimyksenä pitäisi olla kysynnän kanavointi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaispelaajia houkutellaan esimerkiksi ulkomaisilta rahapelisivustoilta Veikkauksen palvelujen äärelle.

Arpajaislain mukainen mainonta oli myös keskeinen peruste sille, että Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto päätettiin yhdistää vuoden 2017 alusta.

Muutoksesta huolimatta Poliisihallitus on joutunut puuttumaan Veikkauksen mainontaan toistuvasti. Viimeksi heinäkuussa valvova viranomainen lähetti Veikkaukselle selvityspyynnön mainoksesta, jossa Keno-pelit rinnastettiin kahvilla käyntiin.

Miten radiomainos on ylipäätään päässyt levitykseen, kun teillä on toistuvasti ollut ongelmia viranomaisten kanssa?

”Lakihan ei ole yksiselitteinen koskaan, ja se ei anna yksiselitteisiä määreitä, minkälainen mainoksen pitää kaikilta yksityiskohdiltaan olla. Sen vuoksi asia on viime kädessä aina tulkintaa. Mutta tässä asiassa kyse ei ole viranomaisen meille antamista nuhteista vaan omavalvonnasta. Me katsomme, että meille on tapahtunut virhe, me itse tunnistamme sen, ja olemme toimineet sen mukaisesti.”

Mutta tätä taustaa vasten, jossa viranomainen on toistuvasti puuttunut markkinointiinne, niin miten…

”Se taas liittyy siihen, että laki ei ole yksiselitteinen. Laki ei anna yksiselitteisiä vastauksia jokaiseen mainoksen yksityiskohtaan, eikä meillä ole etukäteishyväksymismenettelyä, vaan se on jälkikäteen sitten. Silloin on aina tulkintaerimielisyyksiä, näkemyseroja voi olla siitä, oliko joku mainos oikein vain väärin. Tätä keskustelua viranomaisen kanssa käydään ja aina pyritään parempaan, totta kai.”

Asetan sanani toisin. Tarkoitan, että eikö tätä taustaa vasten, jossa markkinoinnissanne on toistuvasti havaittu ongelmia, ole erikoista, että tällainen epäonninen radiomainos ylipäätään pääsee levitykseen?

”Meidän täytyy pystyä tässä suhteessa parempaan, kyllä.”

Kuka tämän mainoksen on alkuaan hyväksynyt?

”Yhtiö vastaa näistä.”

Mutta miten se [prosessi] menee, mikä mainostoimisto sen on tehnyt ja…

”Ei, ei, ei. Yhtiö vastaa näistä, ei kukaan muu.”

Kuka sitä yhtiötä edustaa, ellet sinä?

”No, tässä tapauksessa vaikka sitten minä, mutta se ei ole olennaista tässä. Nämä ovat yhtiön asioita. Yhtiöllä on omat sisäiset prosessinsa, joita aina tietysti katsotaan ja pyritään tekemään asioita paremmin. Mutta en ryhdy tässä vastuuttamaan ketään erityisesti, vaan yhtiö vastaa näistä.”

Eihän tässä ollut viimeksi kuin kesäkuussa, kun esillä oli tämä kahvittelu [Keno-mainos, jossa rahapelaaminen rinnastettiin kahvinjuontiin]?

”Harmillisesti on nyt tullut pari [tapausta] tässä nopeaan tahtiin. Meidän täytyy pystyä parempaan, en rupea näitä sen kummemmin nyt tässä pois selittämään.”

Miten aiotte muuttaa prosessejanne?

”Tekemällä asioita paremmin.”

Se on tavoite, ei keino.

”Se on keinokin kyllä. Totta kai sisäisiä prosesseja katsotaan. Katsotaan, että kaikki on kunnossa ja että ohjeistukset ovat kunnossa, kaikki tämmöinen. Pyritään asiat vain tekemään yksinkertaisesti paremmin.”

Vuonna 2018 Veikkauksen liikevaihto oli 3,15 miljardia euroa. Kun summasta vähentää pelaajille maksetut voitot, suomalaiset hävisivät Veikkauksen peleissä yhteensä 1,76 miljardia euroa.

Markkinointiin rahapeliyhtiö käytti viime vuonna noin 44 miljoonaa euroa. Summa ei sisällä lehdistöltä saatua, vaikkapa mainoskohujen tuottamaa näkyvyyttä.

Esimerkiksi viestinnän ja median tutkimuksen professori Kaarina Nikunen totesi HS:lle S-ryhmän kampanjaa kommentoidessaan, että mainonta voi tietoisesti härnätä hyväksyttävyyden rajoja saadakseen lisää näkyvyyttä.

Kuinka monta radiomainosta jäi nyt soittamatta?

”Voi että, tosi vaikea kysymys.”

[Kun] viimeinen kampanjan ravitapahtuma päättyy tänään, niin kysymys on lähinnä se, oliko vielä tänään tarkoitus soittaa näitä mainoksia.

”Noin yksityiskohtaiseen kysymykseen en pysty vastaamaan. Mutta voisi ajatella, että todennäköisesti ei hirveästi olisi enää pyörinyt, koska tänään on viimeinen päivä. Olennaista kuitenkin on se reagointi, että aidosti tunnustamme, että virhe on tehty ja käsi on nostettu pystyyn siltä osin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää