Talous

Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois, mutta vasta kun kampanja oli käytännössä ohi

Veikkauksen mainonta on joutunut monesti Poliisihallituksen hampaisiin, mutta tällä kertaa kyse ei ole viranomaisen nuhteista, varatoimitusjohtaja painottaa.

”Nostamme käden pystyyn virheen merkiksi, ja vedämme mainoksen pois.”

Näin sanoo Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski. Samoja sanankäänteitä hän käyttää vielä kahdesti seuraavien runsaan kahden minuutin aikana.

Kyse on monopoliyhtiön radiomainoksista. Niissä esiintyvät hahmot haikailevat jännityksen ja voittojen perään – ja kysyvät neuvoa terapeutilta: ”Onko ok haluta sellasta?”

Terttu Obersekki -niminen terapeutti pitää haluja hyväksyttävinä ja patistelee asiakkaitaan ”totouttamaan” ajatuksiaan raviradalla tai Veikkauksen internet-sivuilla.

Entinen kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) paheksui ”aggressiivista markkinointia” viestipalvelu Twitterissä lauantaina aamupäivällä ja kyseenalaisti Veikkauksen vastuullisuuden.

Yhtiön Nummikoski vastasi julkaisuun lauantai-iltana tiedottaen, että yhtiö vetää kyseiset radiomainokset pois kanavilta.
”Mainoksessa annetaan väärää mielikuvaa rahapelaamisesta. Sen vuoksi se ei ollut onnistunut”, Nummikoski kommentoi HS:lle.

”Kyseessä ei varsinaisesti ole Twitter vaan se tapa, jolla ihmiset ovat reagoineet. Se tapa, jolla ihmiset ovat mainoksen ymmärtäneet, on varmastikin oikea”, Nummikoski sanoo.

Varatoimitusjohtaja kertoo, että mainokset ovat olleet kesän aikana levityksessä kaupallisilla radiokanavilla suurten ravitapahtumien yhteydessä.

Myöhemmin Nummikoski lähettää kuvan radioklippien käsikirjoituksesta, johon viisi ravitapahtumaa on myös listattu. Niistä viimeinen järjestettiin tänä viikonloppuna.


Veikkaus pyörittää rahapeli­toimintaa yksin­oikeudella Manner-Suomessa. Lain mukaan yhtiö saa markkinoida pelejään vain, jos mainonta ei edistä taloudellisia, sosiaalisia tai terveydellisiä haittoja. Runsasta pelaamista ei saa kuvata myönteisesti.

Arpajaishallinnon linjausten mukaan mainonnan perusteena ei pidä olla liikevaihdon kasvattaminen, vaan pyrkimyksenä pitäisi olla kysynnän kanavointi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaispelaajia houkutellaan esimerkiksi ulkomaisilta rahapelisivustoilta Veikkauksen palvelujen äärelle.

Arpajaislain mukainen mainonta oli myös keskeinen peruste sille, että Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto päätettiin yhdistää vuoden 2017 alusta.

Muutoksesta huolimatta Poliisihallitus on joutunut puuttumaan Veikkauksen mainontaan toistuvasti. Viimeksi heinäkuussa valvova viranomainen lähetti Veikkaukselle selvityspyynnön mainoksesta, jossa Keno-pelit rinnastettiin kahvilla käyntiin.

Miten radiomainos on ylipäätään päässyt levitykseen, kun teillä on toistuvasti ollut ongelmia viranomaisten kanssa?

”Lakihan ei ole yksiselitteinen koskaan, ja se ei anna yksiselitteisiä määreitä, minkälainen mainoksen pitää kaikilta yksityiskohdiltaan olla. Sen vuoksi asia on viime kädessä aina tulkintaa. Mutta tässä asiassa kyse ei ole viranomaisen meille antamista nuhteista vaan omavalvonnasta. Me katsomme, että meille on tapahtunut virhe, me itse tunnistamme sen, ja olemme toimineet sen mukaisesti.”

Mutta tätä taustaa vasten, jossa viranomainen on toistuvasti puuttunut markkinointiinne, niin miten…

”Se taas liittyy siihen, että laki ei ole yksiselitteinen. Laki ei anna yksiselitteisiä vastauksia jokaiseen mainoksen yksityiskohtaan, eikä meillä ole etukäteishyväksymismenettelyä, vaan se on jälkikäteen sitten. Silloin on aina tulkintaerimielisyyksiä, näkemyseroja voi olla siitä, oliko joku mainos oikein vain väärin. Tätä keskustelua viranomaisen kanssa käydään ja aina pyritään parempaan, totta kai.”

Asetan sanani toisin. Tarkoitan, että eikö tätä taustaa vasten, jossa markkinoinnissanne on toistuvasti havaittu ongelmia, ole erikoista, että tällainen epäonninen radiomainos ylipäätään pääsee levitykseen?

”Meidän täytyy pystyä tässä suhteessa parempaan, kyllä.”

Kuka tämän mainoksen on alkuaan hyväksynyt?

”Yhtiö vastaa näistä.”

Mutta miten se [prosessi] menee, mikä mainostoimisto sen on tehnyt ja…

”Ei, ei, ei. Yhtiö vastaa näistä, ei kukaan muu.”

Kuka sitä yhtiötä edustaa, ellet sinä?

”No, tässä tapauksessa vaikka sitten minä, mutta se ei ole olennaista tässä. Nämä ovat yhtiön asioita. Yhtiöllä on omat sisäiset prosessinsa, joita aina tietysti katsotaan ja pyritään tekemään asioita paremmin. Mutta en ryhdy tässä vastuuttamaan ketään erityisesti, vaan yhtiö vastaa näistä.”

Eihän tässä ollut viimeksi kuin kesäkuussa, kun esillä oli tämä kahvittelu [Keno-mainos, jossa rahapelaaminen rinnastettiin kahvinjuontiin]?

”Harmillisesti on nyt tullut pari [tapausta] tässä nopeaan tahtiin. Meidän täytyy pystyä parempaan, en rupea näitä sen kummemmin nyt tässä pois selittämään.”

Miten aiotte muuttaa prosessejanne?

”Tekemällä asioita paremmin.”

Se on tavoite, ei keino.

”Se on keinokin kyllä. Totta kai sisäisiä prosesseja katsotaan. Katsotaan, että kaikki on kunnossa ja että ohjeistukset ovat kunnossa, kaikki tämmöinen. Pyritään asiat vain tekemään yksinkertaisesti paremmin.”

Vuonna 2018 Veikkauksen liikevaihto oli 3,15 miljardia euroa. Kun summasta vähentää pelaajille maksetut voitot, suomalaiset hävisivät Veikkauksen peleissä yhteensä 1,76 miljardia euroa.

Markkinointiin rahapeliyhtiö käytti viime vuonna noin 44 miljoonaa euroa. Summa ei sisällä lehdistöltä saatua, vaikkapa mainoskohujen tuottamaa näkyvyyttä.

Esimerkiksi viestinnän ja median tutkimuksen professori Kaarina Nikunen totesi HS:lle S-ryhmän kampanjaa kommentoidessaan, että mainonta voi tietoisesti härnätä hyväksyttävyyden rajoja saadakseen lisää näkyvyyttä.

Kuinka monta radiomainosta jäi nyt soittamatta?

”Voi että, tosi vaikea kysymys.”

[Kun] viimeinen kampanjan ravitapahtuma päättyy tänään, niin kysymys on lähinnä se, oliko vielä tänään tarkoitus soittaa näitä mainoksia.

”Noin yksityiskohtaiseen kysymykseen en pysty vastaamaan. Mutta voisi ajatella, että todennäköisesti ei hirveästi olisi enää pyörinyt, koska tänään on viimeinen päivä. Olennaista kuitenkin on se reagointi, että aidosti tunnustamme, että virhe on tehty ja käsi on nostettu pystyyn siltä osin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää