Talous    |   HS-analyysi

Björn Wahlroosilla on kivi kengässä, ja se tietää Nordealle kylmää kyytiä

Sampo haluaa kääntää Nordean kurssin. Pelissä ovat piensijoittajien osingot sekä Björn Wahlroosin ja Kari Stadighin visionäärinen maine.

Finanssikonserni Sampo julkisti keskiviikkona tuloksen, jollaista Nalle ja Kuki eivät voi hyväksyä.

Siksi pian alkaa tapahtua.

Nalle ja Kuki ovat Suomen finanssimaailman legendat Björn Wahlroos ja Kari Stadigh. Wahlroos toimii Sammon hallituksen puheenjohtajana ja Stadigh konsernijohtajana. Finanssiyhtiön johtajina he ovat ”kuin paita ja peppu”, kuten Stadigh itse kuvaili kaksikon yhteistyötä keskiviikkona.

Wahlroos ja Stadigh ovat onnistuneilla yrityskaupoilla luoneet yhtiöstään rahasammon. Suomalaisten piensijoittajien keskuudessa Sammolle on muodostunut maine yhtiönä, joka tuottaa omistajilleen ruhtinaallisia ja takuuvarmoja osinkoja vuosi toisensa jälkeen.

Nyt Wahlroosilla ja Stadighilla on kuitenkin kivi kengässään. Se on nopeasti tuloskuntonsa menettänyt Nordea, jonka pörssiarvo on puolittunut alle kahdessa vuodessa.

Nordea on vakuutusyhtiö Ifin ohella Sammon tärkein omistus. Sampo omistaa Nordeasta noin 20 prosenttia.

Kolme muuta Sammon omistusyhtiötä, If, Topdanmark ja Mandatum Life, pystyivät parantamaan tulostaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla, jos jätetään huomiotta Mandatum Lifen vuodentakainen suuri kertaerä Danske Bank -yhteistyösopimuksesta.

Nordean tulos sen sijaan romahti ja veti samalla koko Sammon tuloksen laskuun.Nordeasta on muodostunut myös Sammon osakkeen arvolle taakka.

Sammon osakekurssi oli keskiviikkona lähes täsmälleen samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten. Ilman Nordean kurssilaskun vaikutusta Sammon kurssi olisi selvästi korkeammalla tasolla, kuten oheisesta grafiikasta näkee.Entä ne Sammon kuuluisat osingot?

Sampo on luvannut jatkaa omistajilleen tuottoisaa osingonjakoa, mutta jos Nordea joutuu leikkaamaan omia osinkojaan, Sammon rahavirrat alkavat huveta.

Analyysiyhtiö Inderesin ennusteen mukaan tästä vuodesta alkaen Sammon kassavirta ei enää riitä osingon kasvuun. Osingon kasvattaminen pitää rahoittaa syömällä vanhoja tuottoja.

Nordean merkitystä Sammolle korostaa myös se, että Sammon muista osista ei voi enää odottaa ihmeitä.

”Sammon tulevien kassavirtojen kannalta Nordea on ihan keskiössä. Muut osat ovat jo niin huippukunnossa, ettei niistä pysty paljoa puristamaan. Sammon kannalta Nordean on pakko parantaa menoa tulevaisuudessa”, sanoo Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

Lisäksi Nordea-ongelmassa on symbolinen puolensa.

Wahlroos ja Stadigh myivät Sampo Pankin vuonna 2006 Danske Bankille ja käyttivät saamansa miljardit Nordean osakkeisiin. Oliko se kauppa virhe?

Nordean onnistuminen tai epäonnistuminen voi tehdä eron siinä, muistetaanko Wahlroos ja Stadigh jumalaisia kykyjä omaavina kaupantekijöinä vai kuolevaisina liikemiehinä.

Stadigh korosti keskiviikkona, että Nordea on jo nyt hyvä pankki asiakkailleen. Seuraavaksi Nordean pitää tulla hyväksi pankiksi myös omistajilleen.

Sampo päätti keskiviikkona pienentää omistusosuuttaan Nordeassa alle 20 prosenttiin, mutta syy päätökseen on vakavaraisuussääntelyssä eikä se kerro uskon hiipumisesta Nordeaan. Vähennettävät Nordea-osakkeet jaetaan lisäosinkona Sammon omistajille.

Stadigh on aiemmin sanonut olevansa omistajana Nordeaan tyytymätön, mutta keskiviikkona hän vakuutti luottamuksensa palautuneen.

”[Nordea] on siinä jamassa, jossa sen tällä hetkellä pitääkin olla. Tästä eteenpäin uskon, että he tulevat kunnianhimoisella kustannusohjelmalla, nimittävät uuden johdon ja lisäävät pankin sisäistä tehokkuutta”, Stadigh sanoi.

Stadighin ”uskolla” lienee itseään toteuttava vaikutus, onhan Sampo Nordean pääomistaja.

Nordea etsii parhaillaan uutta konsernijohtajaa, mutta askelmerkit hänelle on jo asetettu. Ne määrittelevät Nordean uusi hallituksen puheenjohtaja ja Sammon tuleva konsernijohtaja Torbjörn Magnusson ja Nordean hallituksen uusi varapuheenjohtaja Kari Jordan, eittämättä Wahlroosin ja Stadighin myötävaikutuksella.

Magnusson on Wahlroosin ja Stadighin lempilapsi, joka on aiemmin tehnyt ongelmayhtiö Ifistä menestystarinan. Hän on osoittanut pystyvänsä tarvittaessa koviin säästöihin johtamassaan yhtiössä.

Jordan puolestaan keräsi mainetta ja mammonaa kääntämällä ongelmayhtiö Metsä Groupin kurssin ylöspäin. Häntä ei tunneta lempeänä johtajana.

Nordeaa tullaan ”tehostamaan” perusteellisesti. Se tietää kovia aikoja pankissa, joka on käynyt jo läpi kovia yt-kierroksia ja nähnyt useiden johtajien poistuvan muihin yrityksiin.

Wahlroos ja Stadigh saavat Nordea-projektissaan kannustusta suomalaisilta piensijoittajilta.

Symbioosissa elävät Sampo ja Nordea ovat suomalaisten suosikkiosakkeita. Nordea nousi äskettäin Nokian ohi suomalaisten kotitalouksien eniten omistetuksi osakkeeksi. Sampo on Suomessa viidenneksi suosituin osake.

Nordean ja Sammon osakkeenomistajien määrä on myös jatkanut kasvuaan, toisin kuin muilla suosituimmilla osakkeilla. Yhä useammat haluavat Wahlroosin ja Stadighin junan kyytiin.Jokerikortti Sammolle voisivat olla uudet yrityskaupat. Ne kiinnostavat Wahlroosia ja Stadighia aina.

Yrityskauppojen markkinoilla on kuitenkin ruuhkaa ostajista nollakorkojen takia. Siksi alihintaisten yritysostojen tekeminen on tavallistakin hankalampaa.

Yritysostoja voi myös jarruttaa Sammon maine varmana osingonmaksajana. Sammolla on vahva kassa, mutta isot ostokset voisivat uhata omistajien rakastamia osinkoja.

”Liikkumavara yritysjärjestelyissä ei ole siksi älyttömän suuri”, sanoo Vilén. ”Sitä on jonkin verran, mutta ei niin paljon, että he voisivat ostaa ’uuden Nordean’ tai ’uuden Ifin’.”

Näin ollen Sammon on pakko saada Nordea nousuun. Siitä ponnistuksesta tullaan lukemaan uutisista vielä moneen kertaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  2. 2

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Useat talot Vantaalla on rakennettu vaiettujen joukkohautojen päälle

  6. 6

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  7. 7

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja vei Englannilta EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  8. 8

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  9. 9

   Norjalaiset omistavat nyt yli puolet Dna:sta – loput omistajat saavat ostotarjouksen todennäköisesti ensi viikolla

  10. 10

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää