Talous

Kontaktimuovi syntyy Suomen Lapissa: ”Olemme kummajainen muovialalla”

Muoviteollisuudella pyyhki nyt hyvin, vaikka muovista keskustellaan julkisuudessa kriittisesti.

Koulut alkoivat, ja sen myötä monissa kodeissa alkaa myös kirjojen päällystys kontaktimuovilla.

Askare on herättänyt monenlaisia tunteita aina siitä asti, kun suomalaisyritys Pelloplast kehitti itseliimautuvan kirjamuovin eli tutummin kontaktimuovin yhdessä Suomen kirjastojen kanssa 1970-luvulla.

Nytkin suuri osa kirjoista päällystetään Pelloplastin tuotteilla.

Mutta mikä ihme on Pelloplast?

Suomen Lapissa, Tornionjokilaaksossa lähellä Ruotsin rajaa sijaitseva Pello on runsaan 3 000 asukkaan kunta. 18 ihmistä työllistävä perheyritys Pelloplast on todennäköisesti sen tunnetuin yritys.

Pelloplast on myös alansa ainoa toimija Pohjoismaissa.

”Olemme kummajainen muovialalla. Mutta ei tämä monopoli ole, sillä erityisesti Itä-Aasiasta tuleva kilpailu on todella kovaa”, kertoo toimitusjohtaja Tero Lassila, joka on Pelloplastin yrittäjä toisessa polvessa.

Yrityksen perusti keksijä Urho Autio Helsingissä yhdessä Lassilan isän Veli Lassilan kanssa. Toiminta alkoi vuonna 1971 Pellossa.

Ensimmäiset tehtaan tuotteet olivat vaahtomuovipohjaisia ikkunatiivisteitä ja eristenauhoja. Kontaktimuovin yritys kehitti 1970-luvun puolivälissä.

”Myynti lähti pikku hiljaa kasvamaan. Ensin kontaktimuovia meni ammattikäyttöön kirjastoihin, ja sitä kautta muovia kulkeutui myös kuluttajille”, Lassila kertoo.

Pelloplastilla oli vielä 1980-luvulla muutama kilpailija, mutta ne katosivat nopeasti.

”En tiedä miksi. Ei varmaan ollut yhtä hyvä porukka kuin meillä”, Lassila naurahtaa.

Kontaktimuovi muodostaa yhtiön liikevaihdosta vain noin 30 prosenttia.

Se on kuitenkin yhtiön ylivoimaisesti tunnetuin kuluttajatuote. Ja se tuntuu hyvältä, Lassila kertoo.

”Huomaamme tämän erityisesti syksyllä palautteena, kun koulut alkavat. Se on kaikista tuotteistamme lähinnä kuluttajia”, hän sanoo.

Kouluissa on entistä enemmän siirrytty käyttämään digitaalisia kirjoja ja oppimisalustoja. Lisäksi esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset ja usein myös kurssikokeet tehdään sähköisesti.

Kontaktimuovin kysyntä ei kuitenkaan ole vähentynyt, kertoo myyntijohtaja ja Lassilan tytär Erika Barsk.

”Myynti on itse asiassa lisääntynyt viime vuodesta. Ihmiset ovat nykyään tietoisia ympäristöstä ja omista valinnoistaan. Moni haluaa kirjan pysyvän hyvänä ja että se voidaan kierrättää ihmiseltä toiselle”, hän sanoo.

Katso videolta, miten erikoiskirjastonhoitaja Eeva Rita-Kasari päällystää kirjan oikeaoppisesti:


Barskin mukaan Pelloplast haluaa olla edelläkävijä ympäristöystävällisten tuotteiden kehityksessä. Yhtiö toi pari vuotta sitten ensimmäisenä Euroopassa markkinoille kontaktimuovin, jossa ei ole käytetty lainkaan fossiilisia raaka-aineita. Se on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta eli sokeriruokoetanolista.

”Se oli todennäköisesti ensimmäinen tällainen tuote myös maailmassa. Lisäksi liimamme ovat vesiliukoisia eli niissä ei ole ollenkaan liuottimia”, Barsk kertoo.

Kontaktimuovin lisäksi yritys valmistaa teollisuuteen meneviä itseliimautuvia suojakalvoja ja eristetarrakalvoja. Myös suojakalvoista Pelloplast kehitti täysin fossiilittomia raaka-aineita käyttävän version.

Muoviteollisuudella menee Suomessa muutenkin mainiosti juuri nyt. Vaikka muovista keskustellaan julkisuudessa kriittisesti, tuotteet myyvät hyvin.

Kolme viime vuotta ala on kehittynyt nousujohteisesti. Liikevaihto on palannut huippuvuoden 2008 tasolle.

”Kymmenen vuoden korpivaellus on päättynyt”, kertoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Kasvaneiden liikevaihtojen myötä on muoviteollisuudessa kasvanut myös työvoiman tarve. Se on tuplaantunut viimeisten kolmen vuoden aikana. Kärhä pelkää, että työvoiman puutteesta voi tulla kasvun hidaste alalla.

”Sydän kylmänä olen seurannut tilannetta. Tällä hetkellä on hankala löytää esimerkiksi taitavia koneen käyttäjiä”, Kärhä sanoo.

Suomessa toimii Kärhän arvion mukaan noin 500 muovituotteita tekevää yritystä. Näistä 200 toimii teollisessa mittakaavassa eli työllistää viisi henkeä tai enemmän.

Pelloplast on Muoviteollisuus ry:n pohjoisin jäsen. Suomessa se aikoo myös pysyä.

Lassilan mukaansa muualla jouduttaisiin tinkimään raaka-aineiden laadusta.

”Ostamme raaka-aineista niin paljon kuin pystymme Suomesta ja loput Euroopasta. Raaka-ainepohja on täällä hyvä”, hän sanoo.

Barsk puolestaan mainitsee, että Pelloplastin kontaktimuovin etuna on sen paksuus ja liimauksessa oleva viive. Se mahdollistaa muovin uudelleenasettamisen, jos ensimmäisellä yrityksellä jää ilmakuplia.

Juuri liimauksen valmistaminen on Pelloplastin ydinosaamista. Esimerkiksi puulle ja alumiinille tarvitaan aina omanlaisensa liimat.

”Asiakas voi soittaa ja pyytä vaikkapa jostakin tarrasta hiukan tarramaisemman, tai liiman tarttumiseen halutaan viivettä. Me muutamme sitten reseptiä tarpeen mukaan”, Barsk kertoo.

Muoviteollisuuden Kärhä kertoo, että Suomessa tehdään edelleen myös perustuotteita muovista, vaikka iso osa valmistuksesta onkin siirtynyt muualle. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi puutarhaletkut, pullot ja kanisterit.

Lähimmät kilpailijat voivat löytyä esimerkiksi Puolasta, jossa tuotantokustannukset ovat paljon halvemmat. Suomen teollisuuden vahvuus on Kärhän mukaan juuri siinä, että tuotteet ovat ajoissa paikoillaan ja laatuun on voinut luottaa.

”Suomalaiset asiakkaat eivät siirrä tilaustaan hevillä muualle, jos he ovat vakuuttuneet tuotteen laadusta ja palvelusta”, hän sanoo.

Kärhän mukaan Suomessa on yleistä, että muoviyritykset ovat osa alihankintaketjua. Tällöin yritykset ovat riippuvaisia isommasta yrityksestä.

Pelloplast on kuitenkin poikkeus, sillä yhtiöllä on omat tuotteet ja tunnettu brändi.

Barsk uskoo, että tulevaisuudessa ympäristöystävällisyys painaa ihmisten ostopäätöksissä entistä enemmän.

Toimitusjohtaja Lassila puolestaan kertoo, että alan tilausrytmi on muuttunut nopeammaksi. Käytännössä asiakkaat tilaavat useammin mutta pienempiä eriä tavaraa. Samalla tulevaisuuden ennustaminen on muuttunut vaikeammaksi.

”Mutta mie luulen, että maailma menee tällä tavalla, että välillä on rauhallisempaa ja välillä pikkasen kireämpää. Ei pidä hermostua pikkujutuista.”

Oikaisu 9.8.2019 kello 12.13: Jutussa luki alun perin, että Pello on runsaan 3 000 asukkaan kylä. Kyse on runsaan 3 000 asukkaan kunnasta.

Fakta

Pelloplast Oy


 Perustettu 1968

 Liikevaihto: 7,4 miljoonaa euroa

 Liikevoitto: 1,6 miljoonaa euroa

 Henkilöstö: 18

 Liikevoittoprosentti: 22

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää