Talous

Ammattiliitto yritti sopia festarien talkoolaisille kymmenen euron tunti­palkan, hanke kaatui työn­antaja­järjestön vastustukseen

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestön Maran mukaan tarvetta ”muutaman päivän” työsopimuksiin ei ole. Maran ja verottajan tulkinnan mukaan lipun voi antaa talkoolaisille vain talkoopäiviksi.

Palvelualojen ammattiliitto (Pam) yritti keväällä saada festivaalien talkoolaisille vähintään kymmenen euron tuntipalkan, lakisääteiset vakuutukset ja muun sosiaaliturvan, mutta yritys kaatui tapahtumayritysten vastustukseen. Pam käynnisti vajaa vuosi sitten tunnustelut asiasta, kun talkoolaisten käyttö oli levinnyt yleishyödyllisistä yhdistyksistä voittoa tuottaviin osakeyhtiöihin.

Kuluvanakin kesänä talkoolaisia hakee tai on hakenut kymmenkunta festivaalia, joista osa takana on voittoa tavoitteleva osakeyhtiö.

”Esitimme, että tänä kesänä kokeilemme asiaa sopimalla talkoolaisille työehdot, jotka eivät liikaa vaikeuta itse festariliiketoimintaa. Kesäkuussa työnantajien Mara lopulta ilmoitti, että tapahtumajärjestäjillä ei ole halukkuutta sopia asiasta”, Pamin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo.

Mara on matkailu- ja ravintolatoimialan työnantajien järjestö, joka edustaa useimpia festivaalien järjestäjiä.

Vapaaehtoiset tekevät festivaalialueella avustavia töitä, joista Ylitalon arvion mukaan maksettaisiin työsuhteessa kymmenen euron tuntipalkkaa tai vähän sitä enemmän. Vaativimmissa töissä, kuten järjestyksen valvomisessa ja taiteilijoiden muonittamisessa, palkka olisi suurempi.

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että jäsenkentän mielestä tarvetta työsopimuksen tekemiseen ei kuitenkaan ole.

”Meidän näkökulmasta asiaa ole tarvetta järjestää työsopimuksella, koska kyseessä on usein vain muutaman päivän tapahtuma”, Lappi perustelee.

Sunnuntaihin jatkuvaa Flow-festivaalia järjestävän Flow’n toimitusjohtaja Suvi Kallio sanoo kuulleensa Maralta touko–kesäkuun vaihteessa, että ammattiliitto Pam oli ollut yhteydessä.

”Yritimme [Maran] festivaalityöryhmässä hakea tapaamisajankohtaa, mutta festivaalikausi ja kiireet olivat jo niin vahvasti kaikilla tapahtumilla päällä, että emme löytäneet yhteistä ajankohtaa. Tämäntyyppisten keskustelujen ja uusien toimintamallien käyttöönoton täytyy tapahtua syys- ja talvikauden aikana”, Kallio sanoo.

Heinäkuussa järjestetyn kolmipäiväisen Tikkurila-festivaalin järjestäjän Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Riikka Fagerholm puolestaan selittää palkattomuutta sillä, että yhtiö tekee suurimman osan talkootyöstä seurojen kanssa yhteistyössä. Vapaaehtoisia oli kuluvana kesänä kahdella Nelonen Media Liven festivaalilla.

”Urheiluseurat osallistuvat talkootyöhön kerätäkseen varoja seuralle, ja heille maksetaan rahallinen korvaus osallistuja- ja työmäärän mukaan”, Fagerholm kertoo.

Vuosi sitten kesällä julkisuudessa heräsi keskustelu siitä, ovatko talkoolaisille jaettavat sisäänpääsyrannekkeet piilotettua palkkaa.

Mara katsoi jo vuonna 2018 festivaaliyrittäjien toimivan laillisesti, kun ne käyttävät talkoolaisia, jotka saavat ilmaisen pääsyn festarialueelle. Maran mukaan 100–200 euron arvoisissa rannekkeissa on kyse siitä, että talkoolaisten pitää päästä alueelle tekemään töitä.

Lappi katsoo edelleen, että pääsyoikeus festivaalialueelle vapaaehtoistyön tekemistä varten esimerkiksi pääsylipulla ei muodosta verotettavaa tuloa eikä työsuhteen tunnusmerkistö täyty.

Lappi vetoaa verottajan tämän kesän uuteen tulkintaan, jonka mukaan talkoolaiselle ei muodostu verotettavaa korvausta, jos kyse on rannekkeesta, joka mahdollistaa talkootyön tekemisen.

Verohallinnon ylitarkastajan Petri Mannisen mukaan tulkinta on muuttunut viime kesään verrattuna. Tuolloin hän katsoi, että talkootyöstä korvauksena saatu pääsylippu on lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa.

Nyt hän sanoo, että talkootyön tekemisen aikana pääsy itse festivaalialueelle ei muodosta verotettavaa tuloa, jos sitä ei ole sovittu vastikkeeksi talkootyön tekemisestä.

Tilanne on toinen, jos talkoolainen ei ole talkootöissä festivaalialueella. Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen katsoo, että osakeyhtiön talkoolaisille jakamat työn tekemisen kannalta tarpeettomat pääsyliput ovat edelleen verotettavaa tuloa.

”Jos henkilöllä ei ole festaripäivän aikana työtehtävää, niin pääsyoikeus sinä päivänä on lähtökohtaisesti veronalaista tuloa”, Varonen sanoo.

Myös Maralla on sama kanta.

”Jos vapaaehtoinen saa muuta vastiketta, esimerkiksi lipun niille päiville, kun hän ei ole vapaaehtoistyössä, kyseessä voi olla vastike, joka on verotettavaa tuloa”, Lappi selventää.

Osa kesän festivaaleista kuten ensi viikonloppuna järjestettävä Flow tarjoavat kulkuoikeuden tuhannelle talkoolaiselleen myös työpäivien ulkopuolella. Flow’n vapaaehtoissivujen mukaan vapaaehtoiset tekevät joko kolme vapaaehtoisvuoroa ennen tai jälkeen festivaalin tai kaksi vuoroa sen aikana.

”Me emme jaa vapaaehtoisille lippuja. Vapaaehtoisuus on vastikkeetonta”, Flow Festivalin toimitusjohtaja Suvi Kallio tulkitsee.

Flow’ssa työskentelee 2 500 palkatun työntekijän ja tuhannen talkoolaisen lisäksi noin 300 henkilöä pääasiassa urheiluseurojen kautta. Flow maksaa korvauksen suoraan seuroille.

Vuoron ulkopuolisia pääsyoikeuksia antaa myös muun muassa heinäkuussa järjestetty Tikkurila-festivaali, jolla oli 350 talkoolaista. Festivaalin talkoosivujen mukaan talkoolaiset saavat työstään ”palkkion”, joka on festivaaliranneke.

Tikkurila-festivaalin sivujen mukaan talkoot onnistuvat myös ennen tai jälkeen festivaalin, jolloin festivaaliin osallistuminen onnistuu täysipäiväisesti. Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Riikka Fagerholm sanoo, että yhtiö toimii verottajan ohjeiden mukaisesti ja tekee annetuista lipuista ilmoituksen verottajalle.

Talkoolaiset eivät ole työntekijöiden normaalin sosiaaliturvan ja vakuutusten piirissä, mutta sekä Flow että Tikkurila-festivaali ovat ottaneet heille vapaaehtoisia vakuutuksia.

Tikkurila-festivaalissa kaikille vapaaehtoisille on henkilö- ja tapaturmavakuutus. Flow taas kertoo nostaneensa talkoovakuutuksen vakuutusturvaa viime vuodesta.

Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus eli nykyinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on voimassa vain työsuhteessa. Lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa hoidon ja ansionmenetykset ilman ylärajaa, mutta yritysten ottamissa vapaaehtoisissa talkoovakuutuksissa on yleensä muutamien kymmenientuhansien eurojen ylärajat.

Talkootyöstä kerry myöskään työeläkettä kuten normaalissa työsuhteessa tapahtuu.

Sanoma Media Finland osti Tikkurila-festivaalin liiketoimintaa pyörittävän yhtiön viime vuonna. Helsingin Sanomat on osa Sanoma Media Finlandia.

Fakta

Yli puolet Flow-festivaalista myytiin Luxemburgiin


 Flow Festival oy:n kokonaan omistaneet Suvi Kallio, Tuomas Kallio ja Toni Rantanen myivät 60 prosenttia yhtiöstä LFM Luco -yhtiölle, jonka kotipaikka on Luxemburgissa.

 Flow’n mukaan yhtiön takana on Lontoosta toimiva yksityinen pääomasijoitusyhtiö Providence Equity Partners.

 Flow Festival oy:n liikevaihto nousi viime vuonna 8,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 7,1 miljoonasta eurosta. Tilikauden voitto nousi 962 000 euroon edellisvuoden 24 000 euron tappiosta.

 Sanoma Media Finland osti Tikkurila-festivaalin liiketoimintaa pyörittävän yhtiön viime vuonna. Yhtiö ei raportoi erikseen liiketoimintayksikkö- tai tapahtumakohtaisia lukuja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  6. 6

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja poisti Englannin EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  7. 7

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  10. 10

   Maailman koira­kanta saattaa olla jo ylittänyt miljardin haamu­rajan, ja luonto kärsii siitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää