Talous    |   HS-analyysi

Stockmannilla on nyt pelastussuunnitelma, mutta se herättää kaksi isoa kysymystä

Stockmann yrittää tehdä tavarataloistaan entistä maineikkaampia muotitaloja ja harkitsee Lindexin myyntiä. Kumpikaan ei ole helppo projekti.

Heikkoon kuntoon päässeen tavarataloyhtiö Stockmannin pelastussuunnitelma hahmottui perjantaina, kun yhtiö kertoi, että se harkitsee vaatekauppaketju Lindexin myyntiä.

Jos Lindex myytäisiin, Stockmann muuttaisi rajusti muotoaan. Yli 460 liikkeellä Lindex on Stockmannin suurin osa. Se tuo nykyisellään yli puolet yhtiön myynnistä.

Jäljelle jäisivät Stockmannin tappiolliset tavaratalot ja kolme tavaratalokiinteistöä, jotka heinäkuussa yhdistettiin samaan yksikköön.

Kävi Lindexin myynnissä miten tahansa, Stockmannin pelastusoperaatiossa olennaista on tavaratalojen kääntäminen voitolliseksi.Stockmannin pelastusoperaatiota johtaa alkuvuodesta hallituksen puheenjohtajaksi pestattu Lauri Ratia. Ongelmayrityksiin erikoistunut Ratia on Suomen talouselämässä saanut ihmeidentekijän maineen. Se ei takaa onnistumista. Stockmann saattaa olla Ratian vaikein projekti tähän saakka.

Perjantaina Ratia sai rinnalleen uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetyn Jari Latvasen.

Ratia on kerännyt kokemusta muun muassa betoni-, juna-, telakka- ja kaivosalalta. Latvanen on toiminut muun muassa kartonki- ja liha-alalla toimitusjohtajana. Muotikaupan erikoismiehiä he eivät ole, mutta sitä osaamista Stockmannilta toki muuten löytyy.


Uudeksi talousjohtajaksi Stockmannille nimitettiin Pekka Vähähyyppä, joka on Finnairilla piipahtanut vanha Stockmann-konkari.

Uuden johdon pelastussuunnitelma Stockmannille nostaa ainakin kaksi isoa kysymystä.

1. Löytyykö kalliille laatuvaatteille ostajia?

Pohjimmiltaan Stockmann-konsernin ongelma on siinä, että se on muotikauppias, eikä muodin myyminen ole juuri nyt helppoa.

Muoti tuo Stockmannin myynnistä noin 80 prosenttia. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla vaatteiden ja kenkien myynti supistui sekä Suomessa että Ruotsissa.

Suomessa myynti itse asiassa kasvoi kappalemääräisesti mutta väheni euromääräisesti.

Ihmiset ostavat entistä halvempaa vaatetta. Se ropisuttaa euroja Prismojen laariin, ei Stockmannin.

Lue lisää: Suosituimpien vaateketjujen valikoimapäälliköt paljastavat, millainen on suomalainen maku – ja tämän se kansakunnasta kertoo

Digitalisaatio, lisääntynyt kilpailu ja kuluttajien muuttuneet ostotottumukset koettelevat kaikkien perinteisten muotikauppojen kannattavuutta.

Stockmannin uusi strategia nojaa vahvasti siihen, että laadukkaalle ja hintavalle muodille on yhä kysyntää. Ydinkohderyhmä uudella Stockmannilla on ”moderni työelämän ammattilainen”.

Perjantaina osavuosikatsauksen diaesityksessä kuvituskuvina oli neljä muotikuvaa, joissa kaikissa mallina oli nuori nainen. Suuntaa Stockmannin uudelle ilmeelle antaa uusittava kauppakeskus Jumbon tavaratalo, jossa entistä enemmän neliömetrejä annetaan kauneustuotteille.

Stockmann tuo tavarataloihinsa myös uusia laatubrändejä, sekä naisille että miehille.

Stockmannin verkkokauppa ei ole ollut alan edelläkävijöiden joukossa, mutta yhtiön mukaan sitä uudistetaan syksyllä ja ensi keväänä.

2. Saako Lindexistä kunnon hintaa?

Velkataakka painaa Stockmannia, eikä Lindexin mahdollista myyntiä voi tulkita oikein muuten kuin hätäratkaisuksi. Onhan Lindex konsernissa se ketju, joka on pystynyt tekemään voittoa.

Perjantaina Stockmann korosti, että se näkee ”suuren potentiaalin Lindexin tulevaisuuden kehityksessä”. Lindexiä kannattaa nyt kehua, koska Stockmann haluaa siitä hyvän hinnan.

Ongelma on se, että Stockmann osti Lindexin vuonna 2007 nousukauden huipulla 870 miljoonan euron kalliilla hinnalla. Nyt ketju pitäisi myydä tappiolla. Tämä taas voisi heikentää Stockmannin taseen omaa pääomaa entisestään.

Lindexin ”suuri potentiaali” on numeroiden valossa kyseenalainen. Ketjun liikevaihto supistui alkuvuonna noin 10 miljoonalla, joskin lasku johtui Ruotsin kruunun heikkenemisestä. Lindexin verkkokaupan myynti kasvoi alkuvuonna 30 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen, mutta on edelleen pientä.

Ruotsi on Lindexin päämarkkina 199 liikkeellä. Seuraavaksi eniten liikkeitä on Norjassa (91), Suomessa (61) ja Tsekissä (28). Yhteensä Lindex toimii 17 maassa ja suunnitelmissa on liikkeen avaaminen Tanskaan.

Lindexin liikkeiden kokonaismäärä on ollut loivasti vähenevä. Kuten sanottua, muotikaupan ajat ovat vaikeat.

Lindexille löytyy varmasti potentiaalisia ostajia, mutta ei ole varmaa, että ostajien ja myyjän käsitykset hinnasta kohtaisivat.

Pahimmillaan Stockmann joutuu toteamaan, että oikea aika Lindexin myynnille meni jo ohi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää