Talous

Aiemmin yrityskäytössä ollut läppäri voi olla uutta parempi lukiolaiselle – Muista nämä jos harkitset käytetyn ostamista

Käytettyä kannettavaa ostettaessa akun kunto voi olla kysymysmerkki.

Kannettava tietokone on nykyään välttämätön työväline lukiolaiselle, ja laite voi olla merkittävä kuluerä hänelle tai hänen perheelleen.

Kannettavan ei kuitenkaan tarvitse olla uusi. Yksi vaihtoehto on ostaa aiemmin yrityskäytössä ollut vanha kannettava. Tätä mahdollisuutta eivät vanhemmat tunne juuri ollenkaan, kertoo Espoon Otaniemen lukion tieto- ja viestintätekniikan opettaja Matti Heikkinen.

”Se tuntuu olevan tietokoneita harrastavien opiskelijoiden vaihtoehto. Hyvällä tuurilla käytetyn ja hyvillä osilla varustetun kannettavan voi kuitenkin saada kilpailukykyiseen hintaan”, hän sanoo.

Yritykset usein panostavat työntekijöidensä työvälineinä käyttämiin kannettaviin, ja siksi niiden osat ja runko ovat laadukkaita. Osien vaihdettavuus on usein myös parempi kuin kuluttajille suunnatuissa vaihtoehdoissa.

Heikkisen mukaan käytetyt laitteet eivät ole aiheuttaneet opiskelijoille sen enempää ongelmia kuin uudetkaan.

”Tosin niin harvalla on käytetty kone, että ongelmia ei ehkä senkään vuoksi ole tullut hirveästi esille”, Heikkinen sanoo.

Lisäksi Heikkinen sanoo, että käytettäviä kannettavia välittävät yritykset yleensä testaavat, että laite on toimiva ja yhteensopivia ylioppilaskirjoituksissa käytettävän Abitti-koejärjestelmän kanssa.

Muutaman vuoden vanhoissa kannettavissa Abitti toimii itse asiassa todennäköisemmin kuin uusissa. Syynä ovat vanhempien koneiden ajurit, jotka on todennäköisemmin ehditty jo sisällyttää Abitti-järjestelmään, toisin kuin uudempien laitteiden kohdalla usein on.

Juuri tällaisen käytetyn koneen osti lukion aloittaessaan Niklas Halonen, 18. Hän aloittaa syksyllä abivuotensa Otaniemen lukiossa ja työskentelee samaan aikaan osa-aikaisena ohjelmoijana.

”Hinta oli iso tekijä. Uudet vaikuttivat liian kalliilta, sillä katsomieni vaihtoehtojen hintaluokka oli noin tuhat euroa. Päädyin sitten käytettyyn yrityskannettavaan, joka maksoi 250 euroa”, hän kertoo.

Halonen halusi myös mahdollisuuden päivittää konettaan paremmaksi, ja tämä onnistuu hänen mukaansa helposti yrityskoneissa. Halonen onkin ostanut ja asentanut koneeseensa esimerkiksi lisää keskusmuistia. Lisäkuluja on siis tullut useita kymmeniä euroja.

”Kuluttajille myytävissä koneissa päivittäminen ei usein onnistu, sillä osat on juotettu kiinni runkoon”, hän kertoo.

Halonen on ostokseensa tyytyväinen. Hänen mukaansa nykyaikainen kuluttajille myytävä kannettava ei ole tehokkuudeltaan, ominaisuuksiltaan ja päivitysmahdollisuuksiltaan lähelläkään käytettyä yrityskonetta.

”Miinuspuolena on akun kesto, joka riittää vain noin neljäksi tunniksi. Kannoin siksi mukanani luennoilla laturin johtoa ja jatkojohtoa”, hän sanoo.

Juuri akun kestoon Halonen kehottaa kiinnittämään huomiota käytettyä kannettavaa ostettaessa.

Yrityskannettavat ovat yleensä olleet käytössä noin 2–3 vuotta ennen kuin ne myydään eteenpäin, kertoo Lukiolaiskannettavat -verkkokaupan toimitusjohtaja Jouni Korhonen.

Lukiolaiskannettavat jälleenmyy tällaisia yritysten käytöstä poistettuja vuokrakannettavia lukiolaisille. Yrityksen valikoimassa on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa. Halvempi versio maksaa 399 euroa ja kalliimpi 449 euroa.

Korhosen mukaansa heille yrityksiltä tulevat koneet ovat maksaneet uusina runsaasti yli tuhat euroa. Koneita välittävät vuokrafirmat ovat myös poistaneet koneista vanhat ohjelmat ja tiedostot.

Lukiolaiskannettavat asentaa ennen myyntiä tyhjennetyille koneille valmiiksi lukion kurssikokeissa käytettävän koejärjestelmän, käyttöjärjestelmän ja tarjoaa lisäksi tukea ongelmissa koneen ostajille koko lukion ajan.

Ongelmallisiksi koetuille akuille yritys tarjoaa kuitenkin vain kolmen kuukauden takuun.

”Se on sama kuin useimpien uusien akkujen kohdalla. Kannettavissa on muutoin vuoden takuu”, Korhonen sanoo.

Muista nämä, jos harkitset käytettyä tietokonetta

Selvitä akun kunto ennen ostoa. Jotkut käytettyjä kannattavia myyvät yritykset vaihtavat koneisiin uudet akut.

Akun kestoa parantaa myös vähävirtainen prosessori. Useimmissa käytetyissä yrityskoneissa on Intelin prosessori, joista vähävirtaiset tunnistaa yleensä U-jälkiliitteestä. Esimerkiksi näin: Core i5-7200U.

SSD-massamuisti helpottaa opiskelukäyttöä vanhemman mallisten kovalevyjen sijasta. Kone käynnistyy ja toimii nopeammin SSD:n avulla. Lähes kaikista koneista tällainen jo löytyykin, useimmiten alkaen 120 GB -koosta ylöspäin. Tärkeintä on tarkistaa, että muisti on riittävän suuri omaan käyttöön. Pilvipalveluihin saa myös tallennettua isoja määriä tiedostoja muistin sijasta.

Harkitse Full HD -resoluution (1920x1080) näyttöä. Se on tarkka eikä väsytä silmiä yhtä paljon kuin epätarkempi näyttö.

Kooltaan kannettavan olisi syytä olla sopivan pieni ja kevyt. Monet käytetyt kannettavat ovat yritysten suosimia tehotyöasemia, joita ei ole tarkoitettu liikutteluun. Ne vaativat lähes jatkuvaa yhteyttä verkkovirtaan korkean akun kulutuksen vuoksi.

Tarkista, onko valmistajan takuu vielä voimassa. Useimmissa koneissa on kolmen ja joissain jopa viiden vuoden takuu. Uusimmissa käytetyissä laitteissa se voi siis hyvinkin olla vielä voimassa. Takuun turvin kannettavan voi huollattaa huoltoliikkeessä. Asia kannattaa tarkistaa kannettavaa välittävältä yritykseltä.

Fakta

Minimivaatimukset ylioppilaskirjoituksissa käytettäville tietokoneille


  Windows-, OS X- tai Linux-käyttöjärjestelmä. Abitti ei toimi Chrome OS -käyttöjärjestelmällä.

  64-bittinen x86-prosessori. Kellotaajuuden suositus 2 GHz tai enemmän.

  Keskusmuistia (RAM) 4 Gt tai enemmän.

  Näytön resoluutio vähintään 1360×768. Koko alle 18 tuumaa.

  Fyysinen kuuloke ja mikrofoni -liitäntä, akku (suositellaan) ja mahdollisuus käynnistää käyttöjärjestelmä usb 3 -muistilta.

  Mahdollisten lisälaitteina liitettävien näppäimistön ja hiiren on toimittava hid-määrittelyn mukaisesti.

  Ethernet-liitäntä ja wlan-verkkokortti ovat molemmat suositeltavia internetyhteyttä varten.

  Kosketusnäytöt eivät yleensä toimi koejärjestelmässä, joten koneessa on hyvä olla myös hiiri.

Lähde: Ylioppilastutkintolautakunta

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää