Talous

HS kokosi mediaani­vuokria suurista opiskelija­kaupungeista: Helsingissä hintaero opiskelija-asuntojen ja vapaiden markkinoiden välillä on valtava

Katso, mikä on yksiön ja kaksion tyypillinen vuokra opiskelija­kaupungeissa

Kun syksyn uudet opiskelijat etsivät asuntoa, on heillä edessään hyvin erilaiset vuokramarkkinat eri puolilla Suomea.

Helsingissä yksiöstä saa pulittaa lähes 800 euroa. Lahdessa ja Seinäjoella taas on hyvät mahdollisuudet saada yksiö alle 500 eurolla.

HS kokosi yksiöiden ja kaksioiden mediaanivuokria yliopistokaupungeista ja suurista opiskelijakaupungeista. Mukana on myös kaikki pääkaupunkiseudun kunnat. Hinnat on koostettu vapaiden markkinoiden vuokra-asunnoista, eli niissä eivät ole mukana opiskelija-asunnot. Tiedot ovat peräisin Oikotien tilastoista.

Hinnat ovat vuokra-asuntojen mediaanihintoja. Se tarkoittaa, että jos kaupungin kaikkien vuokra-asuntojen hinnat laitettaisiin jonoon, on mediaanihinta keskellä jonoa olevan asunnon hinta.

Asunnon voi siis saada halvemmallakin kuin mitä taulukossa ilmoitetaan. Mediaanihinta antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, millaista vuokraa missäkin kaupungissa kannattaa varautua maksamaan.Asuinkaupunki vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon rahaa opiskelijalle jää vuokran jälkeen käteen, vaikka Kela kompensoikin alueiden eroja. Suurin osa opiskelijoista saa asumistukea, ja sen määrä vaihtelee kunnittain.

Helsingissä yksin asuva voi saada tukea enintään 413 euroa, muissa pääkaupunkiseudun kunnissa taas 399 euroa.

Muut tässä jutussa esiintyvät kunnat kuuluvat Kelan jaottelussa ryhmään 3. Näissä kunnissa asumistukea voi saada enintään 317 euroa. Kahdestaan asuvat, samaan ruokakuntaan kuuluvat ihmiset voivat saada tukea Helsingissä enintään 746 euroa, muualla pääkaupunkiseudulla 717 euroa ja muissa isommissa kaupungeissa 579 euroa.

600 euron asuntoon saa siis Helsingissä enemmän tukea kuin esimerkiksi Tampereella. Toisaalta 600 eurolla Helsingissä saa ennemmin huoneen jaetusta asunnosta kuin yksiön.

Mediaanihinnoilla laskettuna Helsingissä opiskelijan itse maksamaksi osuudeksi yksiöstä jää 367 euroa. Seinäjoella sen sijaan omavastuu on yli puolet pienempi, 173 euroa.

Kaikissa isoissa opiskelukaupungeissa on myös opiskelija-asuntoja. Helsingissä hintaero vapaiden markkinoiden asuntoihin on merkittävä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin vuokrat ovat 35 prosenttia markkinavuokria halvempia. Esimerkiksi Kalasatamasta saa Hoasin yksiön 487 eurolla ja Vantaan Jokiniemestä 376 eurolla.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hintaero opiskelija-asuntojen ja markkinavuokrien välillä on huomattavasti pienempi. Esimerkiksi Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin vuokrat ovat 17 prosenttia vapaiden markkinoiden vuokria alhaisemmat. Vuokrat vaihtelevat alueen ja asunnon kunnon mukaan, mutta Tampereen keskustassa yksiö voi maksaa yli 500 euroa.

Yksin asuminen yleistyy Suomessa jatkuvasti ja myös opiskelijat haluavat entistä useammin asua yksin.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, että yksiöasuminen on ollut trendi jo vuosikausia, mutta opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017 vahvisti suuntausta entisestään.

Hoasin uudisrakentamisesta 80 prosenttia on yksiöitä. Yksin asumisen suosio näkyy myös siinä, että etenkin keväisin Hoasilla saattaa olla soluasuntoja täysin tyhjillään.

”Moni on vähän unohtanut sen mahdollisuuden, että opiskelijana voisi asua myös solussa. Yksiö mielletään asumisen standardiksi”, Tarhio sanoo ja kannustaa etenkin uusia opiskelijoita pohtimaan soluvaihtoehtoa.

Hoasilla soluhuoneen voi saada reilulla 200 eurolla.

”Solu voi olla juuri kotoa muuttavalle pehmeä lasku yksin asumiseen. Se mahdollistaa myös paljon paremmin kokopäiväisen opiskelun.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Fakta

Vuokra-asuntojen hinnat isoissa opiskelukaupungeissa


 Kustakin kaupungista on ilmoitettu sekä yksiöiden että kaksioiden mediaanivuokrat.

 Mediaanihinta on saatu taulukoimalla kaikki ilmoitetut vuokra-asunnot välillä 1.7.2018–30.6.2019.

 Mediaani on luku, joka ilmoittaa lukujonon keskimmäisen arvon.

 Puolet vuokra-asuntojen hinnoista kussakin kaupungissa on siis taulukon lukua pienempiä ja puolet isompia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää