Talous

HS kokosi mediaani­vuokria suurista opiskelija­kaupungeista: Helsingissä hintaero opiskelija-asuntojen ja vapaiden markkinoiden välillä on valtava

Katso, mikä on yksiön ja kaksion tyypillinen vuokra opiskelija­kaupungeissa

Kun syksyn uudet opiskelijat etsivät asuntoa, on heillä edessään hyvin erilaiset vuokramarkkinat eri puolilla Suomea.

Helsingissä yksiöstä saa pulittaa lähes 800 euroa. Lahdessa ja Seinäjoella taas on hyvät mahdollisuudet saada yksiö alle 500 eurolla.

HS kokosi yksiöiden ja kaksioiden mediaanivuokria yliopistokaupungeista ja suurista opiskelijakaupungeista. Mukana on myös kaikki pääkaupunkiseudun kunnat. Hinnat on koostettu vapaiden markkinoiden vuokra-asunnoista, eli niissä eivät ole mukana opiskelija-asunnot. Tiedot ovat peräisin Oikotien tilastoista.

Hinnat ovat vuokra-asuntojen mediaanihintoja. Se tarkoittaa, että jos kaupungin kaikkien vuokra-asuntojen hinnat laitettaisiin jonoon, on mediaanihinta keskellä jonoa olevan asunnon hinta.

Asunnon voi siis saada halvemmallakin kuin mitä taulukossa ilmoitetaan. Mediaanihinta antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, millaista vuokraa missäkin kaupungissa kannattaa varautua maksamaan.Asuinkaupunki vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon rahaa opiskelijalle jää vuokran jälkeen käteen, vaikka Kela kompensoikin alueiden eroja. Suurin osa opiskelijoista saa asumistukea, ja sen määrä vaihtelee kunnittain.

Helsingissä yksin asuva voi saada tukea enintään 413 euroa, muissa pääkaupunkiseudun kunnissa taas 399 euroa.

Muut tässä jutussa esiintyvät kunnat kuuluvat Kelan jaottelussa ryhmään 3. Näissä kunnissa asumistukea voi saada enintään 317 euroa. Kahdestaan asuvat, samaan ruokakuntaan kuuluvat ihmiset voivat saada tukea Helsingissä enintään 746 euroa, muualla pääkaupunkiseudulla 717 euroa ja muissa isommissa kaupungeissa 579 euroa.

600 euron asuntoon saa siis Helsingissä enemmän tukea kuin esimerkiksi Tampereella. Toisaalta 600 eurolla Helsingissä saa ennemmin huoneen jaetusta asunnosta kuin yksiön.

Mediaanihinnoilla laskettuna Helsingissä opiskelijan itse maksamaksi osuudeksi yksiöstä jää 367 euroa. Seinäjoella sen sijaan omavastuu on yli puolet pienempi, 173 euroa.

Kaikissa isoissa opiskelukaupungeissa on myös opiskelija-asuntoja. Helsingissä hintaero vapaiden markkinoiden asuntoihin on merkittävä.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin vuokrat ovat 35 prosenttia markkinavuokria halvempia. Esimerkiksi Kalasatamasta saa Hoasin yksiön 487 eurolla ja Vantaan Jokiniemestä 376 eurolla.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hintaero opiskelija-asuntojen ja markkinavuokrien välillä on huomattavasti pienempi. Esimerkiksi Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin vuokrat ovat 17 prosenttia vapaiden markkinoiden vuokria alhaisemmat. Vuokrat vaihtelevat alueen ja asunnon kunnon mukaan, mutta Tampereen keskustassa yksiö voi maksaa yli 500 euroa.

Yksin asuminen yleistyy Suomessa jatkuvasti ja myös opiskelijat haluavat entistä useammin asua yksin.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo, että yksiöasuminen on ollut trendi jo vuosikausia, mutta opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017 vahvisti suuntausta entisestään.

Hoasin uudisrakentamisesta 80 prosenttia on yksiöitä. Yksin asumisen suosio näkyy myös siinä, että etenkin keväisin Hoasilla saattaa olla soluasuntoja täysin tyhjillään.

”Moni on vähän unohtanut sen mahdollisuuden, että opiskelijana voisi asua myös solussa. Yksiö mielletään asumisen standardiksi”, Tarhio sanoo ja kannustaa etenkin uusia opiskelijoita pohtimaan soluvaihtoehtoa.

Hoasilla soluhuoneen voi saada reilulla 200 eurolla.

”Solu voi olla juuri kotoa muuttavalle pehmeä lasku yksin asumiseen. Se mahdollistaa myös paljon paremmin kokopäiväisen opiskelun.”

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Fakta

Vuokra-asuntojen hinnat isoissa opiskelukaupungeissa


 Kustakin kaupungista on ilmoitettu sekä yksiöiden että kaksioiden mediaanivuokrat.

 Mediaanihinta on saatu taulukoimalla kaikki ilmoitetut vuokra-asunnot välillä 1.7.2018–30.6.2019.

 Mediaani on luku, joka ilmoittaa lukujonon keskimmäisen arvon.

 Puolet vuokra-asuntojen hinnoista kussakin kaupungissa on siis taulukon lukua pienempiä ja puolet isompia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Kommentti: Saudien savuava ase ei vakuuta

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  6. 6

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  7. 7

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  8. 8

   Trumpin hallinto purkaa Kalifornian osavaltion valtuuden, jolla on rajoitettu autoilun päästöjä

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi ja Ranska asettivat oman, uuden ehdon pää­ministeri Johnsonille: brexit-ehdotus syyskuun lopussa tai ”asia on ohi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  8. 8

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  9. 9

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  10. 10

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää