Talous

Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

Petter Stordalenilla on jo entuudestaan kaksi hotellia pääkaupunkiseudulla: Clarionit Jätkäsaaressa ja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä.

Norjalaisen Petter Stordalenin johtama hotelliyhtiö Nordic Choice Hospitality Group ostaa Helsingistä kymmenen hotellia.

Kauppaan kuuluvat muun muassa Suomen kalleimpiin ja tunnetuimpiin hotelleihin lukeutuvat Kämp ja St. George.

Aikaisemmin Stordalenilla on jo ollut Suomessa Clarion-hotellit Helsingin Jätkäsaaressa ja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä.

Nyt Stordalen osti kerralla Kämp Collection Hotels -ketjun, jonka omistivat muun muassa pääomasijoitusyhtiö Capmanin hallinnoimat rahastot.

Ketjuun kuuluvat Kämpin ja St. Georgen lisäksi Haven, Lilla Roberts, Klaus K, Fabian ja neljä GLO-hotellia.

Jo vuonna 2017 Stordalen sanoi pitävänsä Suomea ja Helsinkiä niin kiinnostavana, että pyrkii hankkimaan täältä uusia kohteita. Tuolloin hän ilmoitti, että pelkästään Helsingissä hänen yhtiöllään ”voisi helposti olla 14 hotellia”.

”Niinkö tosiaan sanoin?” Stordalen ihmettelee nyt, kun HS kysyy asiasta.

”Tosiasiassa en olisi voinut unelmoidakaan, että omistamme joskus nämä hotellit.”

Stordalen ei paljasta kauppahintaa, mutta sanoo, että kyseessä oli yksi hänen uransa merkittävimpiä sopimuksia.

”Maksoin enemmän kuin suunnittelimme, mutta kauppa oli poikkeuksellinen. En halunnut katua lopun elämääni menetettyä tilaisuutta.”

Sitten Stordalen ryhtyy puhumaan pitkään Kämpistä. Hän sanoo ymmärtävänsä hotellin merkityksen ja historian.

”Ostimme Suomesta hienon hotellin, eikä sitä viedä täältä pois. Päinvastoin, investoimme siihen lisää rahaa.”

Kämp ja muut hotellit jatkavat itsenäisinä, eikä niitä siirretä Nordic Choicen brändien alle. Stordalenin mukaan ketjusta on synergiahyötyjä, mutta asiakkaat arvostavat uniikkeja hotelleja.

”Kämp on täysin poikkeuksellinen hotelli. Niin kauan kuin minä olen elossa, pidämme kiinni Kämpistä.”

Stordalen kertoo yöpyneensä Kämpissä ensimmäisen kerran vuonna 2006.

”Meillä oli vaimoni kanssa hotellissa ensimmäiset treffimme.”

Hänen vaimonsa on Norjassa tunnettu lääkäri, ympäristöaktivisti ja entinen malli Gunhild Stordalen. Aviopari on perustanut ilmastonsuojeluun keskittyneen Stordalen-säätiön.

Capman ei paljasta kauppahintaa, mutta yhtiön osakas ja Kämp Collection Hotelsin pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen kuvailee sijoituksen tuottoa ”tyydyttäväksi”.

”Aina voi jälkeenpäin miettiä, että onko nyt hyvä aika myydä, kun toimialalla menee hyvin. Mutta toisaalta ostajallekin pitää jättää pihviä”, Tolppanen sanoo.

Tolppasen mukaan neuvottelut Stordalenin kanssa alkoivat viime keväänä.

Keskiviikkona norjalaislehti DN kertoi kauppahinnan olleen selvästi yli miljardi Norjan kruunua. Miljardi kruunua on runsaat sata miljoonaa euroa.

HS:n saamien tietojen mukaan norjalaisarvio osuu oikeaan.

Lehden mukaan Stordalen oli mukana tarjouskisassa alusta asti, mutta suomalaisosapuoli oli pitkään tyytymätön hintaan. Sitten yllättäen viime kesänä osapuolet pääsivät sopuun, ja kahdeksan suomalaista lensi yksityiskoneella viimeistelemään kaupat.


Kaupan myötä joukko Suomen ykköshotelleja siirtyy ulkomaiseen omistukseen. Sopimus koskee hotellitoimintaa eikä siihen kuulu kiinteistöjä.

Alkuperäinen Kämp avattiin lokakuussa 1887 Pohjoisesplanadin ja Kluuvikadun kulmaukseen. Nykyisen hotellin julkisivu on kopio 1960-luvulla puretusta vanhasta rakennuksesta.

Kansallis-Osake-Pankin ja Yhdyspankin fuusiosta syntynyt Merita Pankki muutti talon takaisin loistohotelliksi vuonna 1999. Pääset tästä lukemaan Kämpin historiaa käsittelevän kirjoituksen.

Tolppanen uskoo Stordalenin ymmärtävän Kämpin historiallisen merkityksen.

”Hänelle uskaltaa hyvin luovuttaa Kämpin avaimet.”

Stordalenin perustama Nordic Choice on Pohjoismaiden suurimpia hotelliketjuja, jolla on toimintaa kuudessa maassa ja yhteensä lähes 200 hotellia.

Forbes-talouslehden mukaan Stordalen on siirtänyt yhtiön omistuksen lapsilleen mutta pitänyt päätäntävallan itsellään. Forbes arvioi Stordalenin omaisuuden arvon olevan runsaat 1,2 miljardia euroa.

Stordalen sanoo, että yhtiö aikoo panostaa myös muualle Suomeen. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi havittelevansa viittäkymmentä hotellia Suomeen.

”Ruotsissa meillä on lähes sata hotellia. Ostamme jo toiminnassa olevia ja rakennamme uusia.”

Stordalen sanoo, että Nordic Choice tulee olemaan kaikilla tärkeillä markkinapaikoilla Suomessa. Hän mainitsee Helsingin lisäksi esimerkkeinä Lapin, Tampereen ja Oulun.

Kämp Collection Hotelsin työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä.

Pääomasijoitusyhtiö Capman rakensi hotellirypästä myyntikuntoon yhteensä 5,5 vuotta.

Hotelli Kämpin se hankki tammikuussa 2014. Vielä tuolloin Tolppanen piti suomalaista hotellibisnestä hölmönä, sillä hotelleilla oli samaan aikaan sekä korkeat käyttöasteet että alhaiset yöhinnat.

”Nyt Helsingissä huoneiden hinnat ovat samalla tasolla kuin Tukholmassa, ja Kööpenhaminaa olemme vain vähän jäljessä. Hotellibisneksen kannattavuus on olennaisesti parantunut ja on terveellä tasolla”, Tolppanen sanoo.

Kämp Collection -ketjun liikevaihto oli viime vuonna noin 90 miljoonaa euroa ja käyttökate yli 10 prosenttia. Capman kertoo, että sen omistuksessa yhtiö on lähes kolminkertaistanut liikevaihtonsa ja kannattavuutensa.


Ketjun hotellit ovat Helsingissä tarjonnan kalliimmasta päästä.

”Alusta alkaen ajatuksena oli investoida hotelleihin ja parantaa laatua, ja sitä kautta nostaa hintatasoa.”

Ketjun käyttöaste on Tolppasen mukaan koko vuodelta keskimäärin 70–80 prosenttia. Sen asiakkaista noin 60 prosenttia on ulkomailta.

”Alalla näkemys on, että Helsingin hotellimarkkina kehittyy vahvasti ainakin vuoden 2022 alkuun. Kasvun uskotaan olevan nopeinta Pohjoismaissa, ja siinä korostuu meidän edustamamme segmentti eli luksushotellit.”

Capman on kaupan jälkeen mukana majoitusliiketoiminnassa enää omistamalla osuuden Forenomista. Yhtiöllä on yli 6 500 kalustettua asuntoa, huoneistohotellia ja hostellihuonetta Pohjoismaissa.

Myös Suomen suurimman hotelliketjun Scandicin Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkö uskoo tarjonnan kasvavan reippaasti lähivuosina.

”Jos kaikki esillä olleet hankkeet toteutuvat, hotellihuoneiden määrä lisääntyy Helsingissä neljässä vuodessa neljänneksellä.”

Käyhkön mukaan nousun taustalla on erityisesti Helsingin suotuisa sijainti Aasiasta saapuville turisteille.

”Meillä on uniikki sillanpääasema Aasian ja Euroopan välissä, Finavia on panostanut runsaasti lentoaseman kehittämiseen, ja Finnair on lisännyt lentojaan Aasiaan. Tämä kaikki näkyy nyt Helsingissä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   Nainen lähti Alepasta, hyppäsi autoon ja törmäili pitkin Paloheinää – Kuvat näyttävät, millaista tuhoa epäilty rattijuoppo sai aikaan

  3. 3

   Maailman keuhkot puskevat nyt ilmaan hiiltä: Amazonilla riehuu valtavia metsä­paloja, joiden sytyttämisestä on todennäköisesti maksettu rahaa

  4. 4

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  6. 6

   Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Peliyhtiö Remedyn johto myi isoja osake­määriä ennen uuden pelin julkaisua – ”Ymmärrän, että voi syntyä kysymyksiä”

  9. 9

   Yhdysvaltain republikaanien merkittävä miljardööri­tukija David Koch on kuollut

  10. 10

   Maata pitkin Espanjaan – Onko lentämisen välttäminen oikeasti ekologista, vaivan arvoista ja kallista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rankkasade on aiheuttanut ”valtavia vahinkoja” Helsingin rautatieasemalla, osa tiloista menee remonttiin: Metro­liikenne pysäytetty keskustassa

  2. 2

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  4. 4

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Tarvitseeko lippua ostaa ollenkaan, jos HSL:n mobiilisovellus ei toimi? Näin HSL vastaa

  8. 8

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  9. 9

   Yhden sijoitustuotteen hinta nousee kohisten, ja se piirtää isomman kuvan talouden tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin keskustaan syntyi vesiputous: video näyttää, kuinka tulvavedet syöksyvät pyöräväylä Baanalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  11. Näytä lisää