Talous

Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

Petter Stordalenilla on jo entuudestaan kaksi hotellia pääkaupunkiseudulla: Clarionit Jätkäsaaressa ja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä.

Norjalaisen Petter Stordalenin johtama hotelliyhtiö Nordic Choice Hospitality Group ostaa Helsingistä kymmenen hotellia.

Kauppaan kuuluvat muun muassa Suomen kalleimpiin ja tunnetuimpiin hotelleihin lukeutuvat Kämp ja St. George.

Aikaisemmin Stordalenilla on jo ollut Suomessa Clarion-hotellit Helsingin Jätkäsaaressa ja Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä.

Nyt Stordalen osti kerralla Kämp Collection Hotels -ketjun, jonka omistivat muun muassa pääomasijoitusyhtiö Capmanin hallinnoimat rahastot.

Ketjuun kuuluvat Kämpin ja St. Georgen lisäksi Haven, Lilla Roberts, Klaus K, Fabian ja neljä GLO-hotellia.

Jo vuonna 2017 Stordalen sanoi pitävänsä Suomea ja Helsinkiä niin kiinnostavana, että pyrkii hankkimaan täältä uusia kohteita. Tuolloin hän ilmoitti, että pelkästään Helsingissä hänen yhtiöllään ”voisi helposti olla 14 hotellia”.

”Niinkö tosiaan sanoin?” Stordalen ihmettelee nyt, kun HS kysyy asiasta.

”Tosiasiassa en olisi voinut unelmoidakaan, että omistamme joskus nämä hotellit.”

Stordalen ei paljasta kauppahintaa, mutta sanoo, että kyseessä oli yksi hänen uransa merkittävimpiä sopimuksia.

”Maksoin enemmän kuin suunnittelimme, mutta kauppa oli poikkeuksellinen. En halunnut katua lopun elämääni menetettyä tilaisuutta.”

Sitten Stordalen ryhtyy puhumaan pitkään Kämpistä. Hän sanoo ymmärtävänsä hotellin merkityksen ja historian.

”Ostimme Suomesta hienon hotellin, eikä sitä viedä täältä pois. Päinvastoin, investoimme siihen lisää rahaa.”

Kämp ja muut hotellit jatkavat itsenäisinä, eikä niitä siirretä Nordic Choicen brändien alle. Stordalenin mukaan ketjusta on synergiahyötyjä, mutta asiakkaat arvostavat uniikkeja hotelleja.

”Kämp on täysin poikkeuksellinen hotelli. Niin kauan kuin minä olen elossa, pidämme kiinni Kämpistä.”

Stordalen kertoo yöpyneensä Kämpissä ensimmäisen kerran vuonna 2006.

”Meillä oli vaimoni kanssa hotellissa ensimmäiset treffimme.”

Hänen vaimonsa on Norjassa tunnettu lääkäri, ympäristöaktivisti ja entinen malli Gunhild Stordalen. Aviopari on perustanut ilmastonsuojeluun keskittyneen Stordalen-säätiön.

Capman ei paljasta kauppahintaa, mutta yhtiön osakas ja Kämp Collection Hotelsin pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen kuvailee sijoituksen tuottoa ”tyydyttäväksi”.

”Aina voi jälkeenpäin miettiä, että onko nyt hyvä aika myydä, kun toimialalla menee hyvin. Mutta toisaalta ostajallekin pitää jättää pihviä”, Tolppanen sanoo.

Tolppasen mukaan neuvottelut Stordalenin kanssa alkoivat viime keväänä.

Keskiviikkona norjalaislehti DN kertoi kauppahinnan olleen selvästi yli miljardi Norjan kruunua. Miljardi kruunua on runsaat sata miljoonaa euroa.

HS:n saamien tietojen mukaan norjalaisarvio osuu oikeaan.

Lehden mukaan Stordalen oli mukana tarjouskisassa alusta asti, mutta suomalaisosapuoli oli pitkään tyytymätön hintaan. Sitten yllättäen viime kesänä osapuolet pääsivät sopuun, ja kahdeksan suomalaista lensi yksityiskoneella viimeistelemään kaupat.


Kaupan myötä joukko Suomen ykköshotelleja siirtyy ulkomaiseen omistukseen. Sopimus koskee hotellitoimintaa eikä siihen kuulu kiinteistöjä.

Alkuperäinen Kämp avattiin lokakuussa 1887 Pohjoisesplanadin ja Kluuvikadun kulmaukseen. Nykyisen hotellin julkisivu on kopio 1960-luvulla puretusta vanhasta rakennuksesta.

Kansallis-Osake-Pankin ja Yhdyspankin fuusiosta syntynyt Merita Pankki muutti talon takaisin loistohotelliksi vuonna 1999. Pääset tästä lukemaan Kämpin historiaa käsittelevän kirjoituksen.

Tolppanen uskoo Stordalenin ymmärtävän Kämpin historiallisen merkityksen.

”Hänelle uskaltaa hyvin luovuttaa Kämpin avaimet.”

Stordalenin perustama Nordic Choice on Pohjoismaiden suurimpia hotelliketjuja, jolla on toimintaa kuudessa maassa ja yhteensä lähes 200 hotellia.

Forbes-talouslehden mukaan Stordalen on siirtänyt yhtiön omistuksen lapsilleen mutta pitänyt päätäntävallan itsellään. Forbes arvioi Stordalenin omaisuuden arvon olevan runsaat 1,2 miljardia euroa.

Stordalen sanoo, että yhtiö aikoo panostaa myös muualle Suomeen. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi havittelevansa viittäkymmentä hotellia Suomeen.

”Ruotsissa meillä on lähes sata hotellia. Ostamme jo toiminnassa olevia ja rakennamme uusia.”

Stordalen sanoo, että Nordic Choice tulee olemaan kaikilla tärkeillä markkinapaikoilla Suomessa. Hän mainitsee Helsingin lisäksi esimerkkeinä Lapin, Tampereen ja Oulun.

Kämp Collection Hotelsin työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä.

Pääomasijoitusyhtiö Capman rakensi hotellirypästä myyntikuntoon yhteensä 5,5 vuotta.

Hotelli Kämpin se hankki tammikuussa 2014. Vielä tuolloin Tolppanen piti suomalaista hotellibisnestä hölmönä, sillä hotelleilla oli samaan aikaan sekä korkeat käyttöasteet että alhaiset yöhinnat.

”Nyt Helsingissä huoneiden hinnat ovat samalla tasolla kuin Tukholmassa, ja Kööpenhaminaa olemme vain vähän jäljessä. Hotellibisneksen kannattavuus on olennaisesti parantunut ja on terveellä tasolla”, Tolppanen sanoo.

Kämp Collection -ketjun liikevaihto oli viime vuonna noin 90 miljoonaa euroa ja käyttökate yli 10 prosenttia. Capman kertoo, että sen omistuksessa yhtiö on lähes kolminkertaistanut liikevaihtonsa ja kannattavuutensa.


Ketjun hotellit ovat Helsingissä tarjonnan kalliimmasta päästä.

”Alusta alkaen ajatuksena oli investoida hotelleihin ja parantaa laatua, ja sitä kautta nostaa hintatasoa.”

Ketjun käyttöaste on Tolppasen mukaan koko vuodelta keskimäärin 70–80 prosenttia. Sen asiakkaista noin 60 prosenttia on ulkomailta.

”Alalla näkemys on, että Helsingin hotellimarkkina kehittyy vahvasti ainakin vuoden 2022 alkuun. Kasvun uskotaan olevan nopeinta Pohjoismaissa, ja siinä korostuu meidän edustamamme segmentti eli luksushotellit.”

Capman on kaupan jälkeen mukana majoitusliiketoiminnassa enää omistamalla osuuden Forenomista. Yhtiöllä on yli 6 500 kalustettua asuntoa, huoneistohotellia ja hostellihuonetta Pohjoismaissa.

Myös Suomen suurimman hotelliketjun Scandicin Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkö uskoo tarjonnan kasvavan reippaasti lähivuosina.

”Jos kaikki esillä olleet hankkeet toteutuvat, hotellihuoneiden määrä lisääntyy Helsingissä neljässä vuodessa neljänneksellä.”

Käyhkön mukaan nousun taustalla on erityisesti Helsingin suotuisa sijainti Aasiasta saapuville turisteille.

”Meillä on uniikki sillanpääasema Aasian ja Euroopan välissä, Finavia on panostanut runsaasti lentoaseman kehittämiseen, ja Finnair on lisännyt lentojaan Aasiaan. Tämä kaikki näkyy nyt Helsingissä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää