Talous

Britanniassa kiellettiin ensimmäiset mainokset ”haitallisten sukupuoli­stereotypioiden” takia

Juustomainoksessa isät unohtavat lapsen buffet-ravintolan hihnalle. Automainoksessa miehet seikkailevat ja nainen hoitaa lasta.

Britanniassa on kielletty ensimmäiset mainokset, joiden on katsottu esittäneen haitallisia sukupuolistereotypioita, kertovat brittiviestimet.

Toinen kielletyistä mainoksista mainostaa Philadelphia-tuorejuustoa ja toinen Volkswagen-autoa.

Philadelphia-juuston mainoksessa kaksi isää jättää lapsen buffet-ravintolan liukuhihnalle, koska he keskittyvät ruokaan. Volkswagen-mainoksessa miehet esiintyvät seikkailunhaluisina toimijoina, kun taas nainen istuu penkillä lastenvaunujen kanssa.

Britannian mainoksia sääntelevän toimielimen ASA:n (Advertising Standards Authority) kielto haitalliseksi katsottuja sukupuolistereotypioita sisältäville mainoksille tuli voimaan kesäkuussa. Uusien sääntöjen mukaan mainoksissa ei saa esiintyä ”sukupuolistereotypioita, jotka todennäköisesti aiheuttavat haittaa tai ovat vakavasti ja laajasti loukkaavia”.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan noin 130 katsojaa oli valittanut Philadelphia-juuston mainoksesta ASA:lle. Valituksissa katsottiin, että mainos uusinsi haitallista stereotypiaa, jonka mukaan miehet ovat kyvyttömiä hoitamaan lapsia ja että heidän kyvyttömyytensä olisi lapsille riski.

ASA katsoi, että mainos oli tarkoitettu kepeäksi ja koomiseksi, mutta se antoi kuvan, etteivät isät kykene hoitamaan lapsia kunnolla sukupuolensa takia.

Philadelphia-juustoa valmistavan Mondelez-yhtiön mielestä mainos päinvastoin esitti myönteisen kuvan miehistä: heillä on vastuullinen ja aktiivinen rooli lastenhoidossa nyky-yhteiskunnassa. Isät valittiin yhtiön mukaan mainokseen tarkoituksella, jotta vältettäisiin stereotypia siitä, että ainoastaan naiset hoitavat lapsia.

Volkswagen e-Golf -auton mainoksesta jätettiin kolme valitusta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Mainos näyttää ensin miehen ja naisen nukkumassa teltassa rotkon laidalla, sitten kaksi miesastronauttia avaruudessa, miesparaurheilijan pituushyppäämässä ja lopuksi naisen istumassa penkillä lastenvaunujen kanssa.ASA katsoi, että mainos oli haitallinen. Sen mukaan miesten ja naisten asettaminen vastakkain siten, että miehet ovat ”erityislaatuisissa ympäristöissä ja seikkailevat” ja naiset vaikuttavat ”passiivisilta tai ovat stereotyyppisesti hoivaajan roolissa” antaa ymmärtää, että kyseiset stereotyyppiset roolit ovat yhteydessä vain kyseiseen sukupuoleen.

Volkswagenin mukaan mainos ei esittänyt, että lastenhoito olisi yhdistettävissä vain naisiin. Sen mukaan se, että nainen mainoksessa esitettiin rauhallisena ja lukemassa, voitaisiin tulkita myös stereotypioiden vastaisena, sillä mainoksien vanhemmat ovat usein hälyn keskellä tai huolissaan.

Britannian ASA on itsesääntelyelin, jonka piiriin kuuluvat sekä lähetyksissä esiintyvät mainokset että printtimainokset. Elin valvoo ja sääntelee myös sosiaalisessa mediassa ja verkossa tapahtuvaa mainontaa. Se ei kuitenkaan säädä lakeja tai toimi tuomioistuimen tavoin.

Suomessa mainonnan itsesääntelystä vastaa hieman vastaavalla tavalla Mainonnan eettinen neuvosto.

Pääsihteeri Paula Paloranta ei pidä tarpeellisena kieltää sukupuoleen perustuvia stereotypioita esittäviä mainoksia erikseen. Niihin voidaan hänen mielestään puuttua riittävästi jo nykyisen säätelyn puitteissa: Lakiin on kirjattu vaatimus siitä, että markkinoinnin pitää olla hyvän tavan mukaista. Lisäksi itsesääntelyn kautta seurataan erikseen syrjiväksi katsottua mainontaa perustuen Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n markkinointisääntöihin.

”Molemmat säännökset kattavat tämän. Sekä itsesääntelyssä että lainsäädännössä asia on jo kunnossa”, Paloranta sanoo.

Nimenomaan sukupuoli­stereotypioihin perustuvia valituksia tulee Mainonnan eettiselle neuvostolle silloin tällöin.

Yksi viime vuosien suurimmista keskusteluista syntyi, kun Helsingin kaupunki esitti taannoin mainoksissaan äidin syventyneenä sosiaaliseen mediaan siten, että lapset jäivät vähälle huomiolle. Valituksia tuli muun muassa mainoksien seksistisyydestä.

Yleisesti ottaen Paloranta arvioi, etteivät sukupuoleen perustuvat stereotypiat tai muu sukupuoleen perustuva syrjintä ole kovin suuri ongelma suomalaisessa mainonnassa.

Mainonnan eettiselle neuvostolle tehtiin viime vuonna 101 lausuntopyyntöä, joista 12 prosenttia koski jollakin tapaa sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

”Tämä on pienenemään päin, takavuosina osuus oli paljon suurempi.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   HBO:n norjalainen uutuus­sarja Beforeigners ei innosta, vaikka Krista Kososella onkin sen paras rooli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää