Talous

Pelätty sienitauti leviää ja uhkaa viedä banaanit kaupoista

Sienitauti uhkaa etenkin kaupoissa myytäviä banaaneja, jotka ovat vain yhden lajikkeen elinvoimaisuuden varassa.

Banaanit kuuluvat käytännössä jokaisen suomalaisen ruokakaupan valikoimaan, eivätkä ne yleensä maksa paljon.

Nyt Suomeenkin tulevia banaaneja uhkaa pelätty tauti: Kolumbian maatalousviranomaisten mukaan banaaneja tuhoava sienitauti on havaittu ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikassa, kertoo The National Geographic -lehti.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Fusarium-nimellä tunnettu sieni aiheuttaa banaaniviljelmillä niin sanottua panamantautia. Se riuduttaa banaanikasvit vähitellen siten, etteivät ne enää tuota hedelmiä.


Kolumbiaan on sienihavainnon vuoksi julistettu hätätila. Miksi tilanne on näin vakava?

Banaani on maailman suosituimpiin kuuluva hedelmä, jonka suurimmista tuottajamaista monet sijaitsevat juuri Väli- ja Etelä-Amerikassa.

Ongelma kytkeytyy banaanien eri lajikkeisiin ja geeneihin. Suomessa myytävät banaanit ovat lähes poikkeuksetta makeaa ja kirkkaankeltaista Cavendish-lajiketta, jota syödään kaikkialla länsimaissa.

Maailmassa tuotetaan vuosittain yli sata miljoonaa tonnia banaaneja, joista lähes puolet on Cavendish-lajiketta. Banaanit on jalostettu siemenettömiksi, joten ne eivät pysty lisääntymään suvullisesti. Sen sijaan uusia banaanikasveja lisätään maahan istutettavilla pistokkailla.

Tästä johtuen kasvien tuottamat banaanit edustavat käytännössä samaa geeniperimää. Se tekee Cavendish-lajikkeesta poikkeuksellisen alttiin taudeille.

Fusarium-sieni on aiheuttanut tuhoa aikaisemminkin. Esimerkiksi 1950-luvulla se iski Väli-Amerikan plantaaseille, joilla kasvatettiin Gros Michel -lajikkeen banaaneja.

Sittemmin lajikkeen vaihto Cavendishiin sai pysäytettyä taudin leviämisen vuosiksi. 1990-luvun alusta alkaen sieni on kuitenkin muuntunut ja iskenyt viljelmille Aasiassa. Myöhemmin sitä on havaittu Australiassa, Afrikassa ja Lähi-idässä.

Latinalaisessa Amerikassa sientä on ymmärrettävästi pelätty. Sienen uusimmalle muunnelmalle ei ole vielä löydetty toimivaa vastamyrkkyä.

”Kun taudin huomaa, on jo liian myöhäistä, ja luultavasti se on levinnyt huomaamatta kyseisen alueen ulkopuolelle”, sanoi sienen Kolumbiassa havainnut professori Gert Kema National Geographicille. Hän työskentelee hollantilaisessa Wageningenin yliopistossa.

Nyt Kolumbiassa yritetään rajoittaa sienen aiheuttaman taudin leviäminen noin 180 hehtaarin kokoiselta alueelta, jossa tautia on tähän mennessä havaittu. Maan armeija on hälytetty apuun ja poistamaan tautia kantavia kasveja.

Taudin etenemisellä olisi huomattavia vaikutuksia sekä Etelä-Amerikan maiden talouteen että banaanien hintaan ja saatavuuteen Suomessa.

Cavendish-lajikkeelle on yritetty kehittää kuluttajille maistuvia vaihtoehtoja, mutta tulokset ovat tähän mennessä olleet huonoja. Käytännössä Cavendishin ohella tuotetaan ainoastaan Plantain-lajikkeen banaaneja, joita käytetään ruuanlaitossa kypsennettyinä.

Suomessa syötävien banaanien tulevaisuus on siis yhden ainoan lajikkeen varassa.

Tutkijoiden mukaan sienitaudeille vastustuskykyisiä banaanilajikkeita on kyllä olemassa. Yhteensä maailmassa on ainakin 1 500 lajiketta, mutta vain harvat niistä kelpaavat laajamittaiseen tuotantoon.

Vaikeimmassa asemassa ovat banaaneja tuottavat maat. Kolumbian naapurimaa Ecuador on maailman suurin yksittäinen viljelijä, joka tuottaa yli viidesosan maailmalla syötävistä banaaneista.

Panamantaudin leviäminen Ecuadoriin luultavasti romahduttaisi maan talouden.

Banaanien hinnat ovat alhaisia länsimaissa. Aikaisemmin hintoja painoivat alas Chiquitan ja Dolen kaltaiset jättiläisyritykset. Sittemmin samaa ovat tehnyt esimerkiksi saksalaislähtöinen Aldi-kauppaketju, joka ostaa banaaneja suoraan tuottajilta.

Halvimmillaan banaaneja myydään eurooppalaisissa kaupoissa alle euron kilohinnalla. Se on ollut yksi syy, jonka vuoksi banaaniviljelijät ovat panostaneet yhteen, varmasti myyvään lajikkeeseen.

Nyt riippuu pitkälti kolumbialaisten onnistumisesta torjuntatyössä, saadaanko jatkossa enää samoja edullisia banaaneja kuin mihin on totuttu.

Oikaisu 15.8. klo 9.55: Korjattu tieto, että banaani on ruohokasvi. Alun perin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että banaanit kasvavat puissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jyrki Sukula on tunnelmien mestari, mutta psykologiksi hänestä ei ollut – Kuppilat kuntoon -sarja loppuu, sillä liian monen ravintoloitsijan tarina on päättynyt traagisesti

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  3. 3

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  4. 4

   Lasten määrä on tutkimuksen mukaan yksilön suurin ilmastopäätös – Mutta miksi se puuttuu arkisilta ilmastotekolistoilta?

   Tilaajille
  5. 5

   Haukkuminen loppui siihen, kun Maria Tuominen lapsena löi kiusaajaansa – nyt romaninainen torjuu stereotypioita tavallisuutta uhkuvilla somevideoilla

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  8. 8

   Murhatutkinnan veteraani ihmettelee lyhyitä tuomioita ja poliisin niukkaa tiedotusta: ”Ihmisten kuuluu tietää vakavistakin rikoksista”

  9. 9

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  3. 3

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  5. 5

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  6. 6

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  7. 7

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  8. 8

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  9. 9

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  10. 10

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää