Talous

Ruokaläheteistä tuttu alusta­talous luikertelee uusille aloille – työn­tekijöidensä riistäjiksi leimautuvat eivät kuitenkaan menesty kauan, arvioi professori

Hallitusohjelman alustatalouteen liittyvien kirjauksien työstäminen on syksyllä neuvottelupöydällä Suomessa.

Suomessa ja muualla Euroopassa ovat viime vuosina puhuttaneet palkkasuhteisen työntekijän ja itsenäisen yrittäjän rajamaastossa häilyvät työskentelijät, erityisesti niin sanotun alustatyön tekijät.

Näkyvimpiä alustatyöläisiä ovat ruokalähetit, mutta epäselvät työsuhteet ovat yleistymässä muillakin palvelualoilla, kuten siivouksessa, sanoo Palvelualojen ammattiliiton (Pam) lakimies Suvi Vilches.

”Kun tällainen on jo keksitty, niin miksi sitä eivät jotkut toimijat keksisi vähintäänkin kokeilla muillakin perinteisillä duunarialoilla”, Vilches sanoo.

Alustatyötä on mahdollista tehdä myös paikkaan sitomattomissa ja projektiluonteisissa asiantuntijatöissä, kuten esimerkiksi koodaamisessa, kääntämisessä ja suunnittelussa.

”Arvaukseni on, että suuret yritykset tulevat käyttämään alustojen verkostoja entistä enemmän omana asiantuntijuuden resurssinaan”, sanoo Turun yliopiston yrittäjyyden professori Anne Kovalainen.

Kovalainen johtaa alustataloutta tutkivaa Swipe-tutkimushanketta, joka on keskittynyt alustatalouden ja alustatyön eri muotojen tutkimiseen. Hankkeessa viime vuonna julkaistun tutkimusraportin mukaan alustatyö ei näyttäydy korkeakoulutetuille tulevaisuuden pääasialliselta ansaintamuodolta, mutta sen leviämistä laajemmalle korkeakoulutettujen keskuuteen pidetään varsin mahdollisena.

Alustatyö tarkoittaa toimintamallia, jossa asiakas tilaa esimerkiksi ruoan, siivouksen tai kääntämisen kaltaisia asioita digitaalisen alustan kautta. Hyödykkeen taas toimittaa asiakkaalle kolmas osapuoli.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 alustatöiden kautta vähintään neljänneksen ansioistaan hankki Suomessa noin 14 000 ihmistä.

Vuonna 2018 tehdyn Kalevi Sorsa -säätiön kyselytutkimuksen mukaan alustojen kautta saatavat työtehtävät olivat Suomessa ainoa tulonlähde hieman alle 30 000 työikäiselle. Asiantuntijatyötä alustoilla tekeviä on Kovalaisen mukaan varsin vähän, mutta määrän oletetaan kasvavan.

Alustatyö on ollut otsikoissa etenkin siihen liittyvien ongelmien vuoksi.

Joissakin alustatalouden yrityksissä työskentelevien sosiaalisia kuluja ei makseta osittain tai lainkaan.

Esimerkiksi Deliveroo-ruokapalvelu hävisi heinäkuussa Espanjassa sosiaaliturvamaksuihin liittyvän kiistan siitä, ovatko sen lähetit työntekijöitä vai itsenäisiä toimijoita.

Myös Suomessa alustatyöhön liittyen päädytään oikeuteen ennemmin tai myöhemmin, asiantuntijat arvioivat.

”Sanotaanko näin, että asia ei ole yhdessäkään käräjäoikeudessa vireillä, mutta valmiudet asian viemiseksi oikeuteen on”, Pamin Vilches sanoo.

Yleispätevää, kaikkiin alustavälitteisiin töihin soveltuvaa ja laajemmin itsensä työllistäjien asemaan soveltuvaa ratkaisua voi olla vaikea keksiä, sillä toimijat ja tehtävät vaihtelevat.

Ennakkotapausta varten tuomioistuintie olisi myös kuljettava käräjäoikeudesta aina korkeimpaan oikeuteen saakka, mikä saattaa viedä useita vuosia.

”Löytyy varmasti tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse työsuhteesta ja sellaisia tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse yrittäjätoiminnasta”, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Työntekijä vai yrittäjä -kysymys ei sinällään ole uusi. Rajanvetoa on aiemmin käyty esimerkiksi kampaamo- ja kauneusalan tehtäviin liittyen.

Äimälän mielestä alustatyö näyttääkin olevan vain vanhaa toimintaa uudessa muodossa.

 

”En sano, että keskustelu on turhaa, mutta kyseessä ei ole mikään uusi ja ihmeellinen asia.”

Uudentyyppinen yritystoiminta on EK:n näkökulmasta luonnollisesti hyvä ilmiö, mutta siihen liittyvät epäselvyydet ovat Äimälän mukaan ”harmillisia”.

Monelle alustatyö voi olla helpoin tapa päästä mukaan työelämään, Äimälä sanoo.

Epäselvyyksiä alustatyöhön liittyen ovat Suomessa pitäneet esillä Pamin ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) lisäksi esimerkiksi Justice4couriers-kampanja. Noin vuoden jatkunut kampanja perustettiin ajamaan ruokalähettien työoloja- ja ehtoja.

”Pyrimme kuitenkin ajamaan kaikkien alustatyöläisten asiaa”, kampanjan aktiivi Matti Mamia sanoo.

Kovalainen arvioi, että jos jotkut alustayritykset leimautuvat kuluttajien silmissä työntekijöidensä riistäjiksi, ne eivät tule menestymään kauan.

”Palveluita käyttävät kuluttajat päättävät, mikä on hyvä tapa kohdella alustoilla työtä tekeviä ihmisiä. Huono kohtelu on yritykselle maineriski, jota globaalit toimijat eivät halua”, Kovalainen sanoo.

Koska alustayritykset eivät palkkaa työntekijöitä tai omista tuotantovälineitä, ovat brändi ja imago alustayrityksille äärimmäisen tärkeää pääomaa, Kovalainen sanoo.

Maineriski kasvoi Kovalaisen mukaan liian suureksi esimerkiksi Saksassa, jossa ruokalähettipalvelu Deliveroo ilmoitti maanantaina luopuvansa toiminnoistaan maassa.

Ruokalähettipalveluiden kilpailu Saksassa on ollut kovaa. Deliveroo ei pystynyt enää varmistamaan palvelunsa ”briljanttia” laatua, yritys viestitti asiakkailleen uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Pahimmassa vaihtoehdossa Suomen suuriin kaupunkeihin syntyy alustatyötä, jonka varassa ei elä, mutta muutakaan ei ole tarjolla, Kovalainen sanoo.

Hänen mukaansa tämä tuskin on todennäköistä Suomessa, koska tiheästi asuttuja suuria kaupunkeja, joissa alustojen palveluja käytetään paljon, on vähän.

Jos alustatyön sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset saadaan ratkottua joustavasti, voivat alustat parhaassa tapauksessa tarjota vaativankin osaamisen työmahdollisuuksia ympäri Suomen.

”Tutkimuksissa näkyy muutosmyönteinen ilmapiiri. Digitalisaatiota ei pelätä, ja myös alustatyön toimintatavat ovat muuttumassa.”

Miten alustatyön teko muuttuu lähitulevaisuudessa?

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lainsäädännön muutostarpeita selvitetään työn murrokseen kuten alustatalouteen liittyen. Myös työsopimuslakia aiotaan täsmentää siten, että ”työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään”.

Hallitusohjelman kirjauksien toteuttamista valmistellaan syksyllä kolmikantaisissa työllisyyden edistämisen työryhmissä.

Alustatyön pelisääntöjen määrittelemistä vaikeuttavat ilmiön uutuus ja laajuus. Alustataloudessa voidaan välittää niin autokuljetuksia kuin hoivapalveluita, mutta myös lyhytaikaisia vuokra-asuntoja ja kirpputoritavaraa.

”Tällä hetkellä alustataloudesta puhuttaessa määritellään liikkuvaa kohdetta, joka myös muuttuu koko ajan. Olemme nähneet vasta pilkistyksen uudesta taloudesta”, Turun yliopiston professori Kovalainen sanoo.

Uusia keinoja tarvitsisivat viranomaisetkin. Työsuojelua tekevän aluehallintoviraston (avi) työsuojelulakimies Aki Eriksson kuvailee alaa ”poikkeuksellisen eläväiseksi” ja käytössä olevaa oikeuskäytäntöä siihen nähden kankeaksi.

Alustatyölle näyttäisi olevan tyypillistä se, että lainsäädännön rajoja koetellaan, Eriksson sanoo.

”Sopimuspaperit voivat olla yhtenä päivänä jotakin, ja kun toimijat kehittävät bisnesmalliaan, puolen vuoden tai vuoden päästä ne ovatkin toisenlaisia”, Eriksson sanoo.

Työsuojeluun tulevat alustatyökyselyt nivoutuvat Erikssonin mukaan usein sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi työtodistusta tai palkkalaskelmaa te-toimistoa varten kaipaava ei välttämättä ole tajunnut olevansa työntekijän sijaan yrittäjä, jolle tällaisia papereita ei tarvitse toimittaa.

Työsuojeluviranomaiselle alustatyöhön liittyviä kysymyksiä tulee Erikssonin mukaan ”muutamia vuositasolla”.

Eriksson kuitenkin arvelee, että osa alustatyötä tekevistä ei välttämättä ole osannut edes kysyä asemastaan työsuojeluviranomaiselta.

Juttua varten on haastateltu myös SAK:n työehtoasiantuntijaa Ismo Kokkoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Ilmastopaneelin puheenjohtajan mielestä tiukka ilmastopolitiikka on etu suomalaisille vientiyrityksille: ”Suomessa on tästä omituinen harha”

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  10. 10

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää