Talous

Ruokaläheteistä tuttu alusta­talous luikertelee uusille aloille – työn­tekijöidensä riistäjiksi leimautuvat eivät kuitenkaan menesty kauan, arvioi professori

Hallitusohjelman alustatalouteen liittyvien kirjauksien työstäminen on syksyllä neuvottelupöydällä Suomessa.

Suomessa ja muualla Euroopassa ovat viime vuosina puhuttaneet palkkasuhteisen työntekijän ja itsenäisen yrittäjän rajamaastossa häilyvät työskentelijät, erityisesti niin sanotun alustatyön tekijät.

Näkyvimpiä alustatyöläisiä ovat ruokalähetit, mutta epäselvät työsuhteet ovat yleistymässä muillakin palvelualoilla, kuten siivouksessa, sanoo Palvelualojen ammattiliiton (Pam) lakimies Suvi Vilches.

”Kun tällainen on jo keksitty, niin miksi sitä eivät jotkut toimijat keksisi vähintäänkin kokeilla muillakin perinteisillä duunarialoilla”, Vilches sanoo.

Alustatyötä on mahdollista tehdä myös paikkaan sitomattomissa ja projektiluonteisissa asiantuntijatöissä, kuten esimerkiksi koodaamisessa, kääntämisessä ja suunnittelussa.

”Arvaukseni on, että suuret yritykset tulevat käyttämään alustojen verkostoja entistä enemmän omana asiantuntijuuden resurssinaan”, sanoo Turun yliopiston yrittäjyyden professori Anne Kovalainen.

Kovalainen johtaa alustataloutta tutkivaa Swipe-tutkimushanketta, joka on keskittynyt alustatalouden ja alustatyön eri muotojen tutkimiseen. Hankkeessa viime vuonna julkaistun tutkimusraportin mukaan alustatyö ei näyttäydy korkeakoulutetuille tulevaisuuden pääasialliselta ansaintamuodolta, mutta sen leviämistä laajemmalle korkeakoulutettujen keskuuteen pidetään varsin mahdollisena.

Alustatyö tarkoittaa toimintamallia, jossa asiakas tilaa esimerkiksi ruoan, siivouksen tai kääntämisen kaltaisia asioita digitaalisen alustan kautta. Hyödykkeen taas toimittaa asiakkaalle kolmas osapuoli.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 alustatöiden kautta vähintään neljänneksen ansioistaan hankki Suomessa noin 14 000 ihmistä.

Vuonna 2018 tehdyn Kalevi Sorsa -säätiön kyselytutkimuksen mukaan alustojen kautta saatavat työtehtävät olivat Suomessa ainoa tulonlähde hieman alle 30 000 työikäiselle. Asiantuntijatyötä alustoilla tekeviä on Kovalaisen mukaan varsin vähän, mutta määrän oletetaan kasvavan.

Alustatyö on ollut otsikoissa etenkin siihen liittyvien ongelmien vuoksi.

Joissakin alustatalouden yrityksissä työskentelevien sosiaalisia kuluja ei makseta osittain tai lainkaan.

Esimerkiksi Deliveroo-ruokapalvelu hävisi heinäkuussa Espanjassa sosiaaliturvamaksuihin liittyvän kiistan siitä, ovatko sen lähetit työntekijöitä vai itsenäisiä toimijoita.

Myös Suomessa alustatyöhön liittyen päädytään oikeuteen ennemmin tai myöhemmin, asiantuntijat arvioivat.

”Sanotaanko näin, että asia ei ole yhdessäkään käräjäoikeudessa vireillä, mutta valmiudet asian viemiseksi oikeuteen on”, Pamin Vilches sanoo.

Yleispätevää, kaikkiin alustavälitteisiin töihin soveltuvaa ja laajemmin itsensä työllistäjien asemaan soveltuvaa ratkaisua voi olla vaikea keksiä, sillä toimijat ja tehtävät vaihtelevat.

Ennakkotapausta varten tuomioistuintie olisi myös kuljettava käräjäoikeudesta aina korkeimpaan oikeuteen saakka, mikä saattaa viedä useita vuosia.

”Löytyy varmasti tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse työsuhteesta ja sellaisia tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse yrittäjätoiminnasta”, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Työntekijä vai yrittäjä -kysymys ei sinällään ole uusi. Rajanvetoa on aiemmin käyty esimerkiksi kampaamo- ja kauneusalan tehtäviin liittyen.

Äimälän mielestä alustatyö näyttääkin olevan vain vanhaa toimintaa uudessa muodossa.

 

”En sano, että keskustelu on turhaa, mutta kyseessä ei ole mikään uusi ja ihmeellinen asia.”

Uudentyyppinen yritystoiminta on EK:n näkökulmasta luonnollisesti hyvä ilmiö, mutta siihen liittyvät epäselvyydet ovat Äimälän mukaan ”harmillisia”.

Monelle alustatyö voi olla helpoin tapa päästä mukaan työelämään, Äimälä sanoo.

Epäselvyyksiä alustatyöhön liittyen ovat Suomessa pitäneet esillä Pamin ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) lisäksi esimerkiksi Justice4couriers-kampanja. Noin vuoden jatkunut kampanja perustettiin ajamaan ruokalähettien työoloja- ja ehtoja.

”Pyrimme kuitenkin ajamaan kaikkien alustatyöläisten asiaa”, kampanjan aktiivi Matti Mamia sanoo.

Kovalainen arvioi, että jos jotkut alustayritykset leimautuvat kuluttajien silmissä työntekijöidensä riistäjiksi, ne eivät tule menestymään kauan.

”Palveluita käyttävät kuluttajat päättävät, mikä on hyvä tapa kohdella alustoilla työtä tekeviä ihmisiä. Huono kohtelu on yritykselle maineriski, jota globaalit toimijat eivät halua”, Kovalainen sanoo.

Koska alustayritykset eivät palkkaa työntekijöitä tai omista tuotantovälineitä, ovat brändi ja imago alustayrityksille äärimmäisen tärkeää pääomaa, Kovalainen sanoo.

Maineriski kasvoi Kovalaisen mukaan liian suureksi esimerkiksi Saksassa, jossa ruokalähettipalvelu Deliveroo ilmoitti maanantaina luopuvansa toiminnoistaan maassa.

Ruokalähettipalveluiden kilpailu Saksassa on ollut kovaa. Deliveroo ei pystynyt enää varmistamaan palvelunsa ”briljanttia” laatua, yritys viestitti asiakkailleen uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Pahimmassa vaihtoehdossa Suomen suuriin kaupunkeihin syntyy alustatyötä, jonka varassa ei elä, mutta muutakaan ei ole tarjolla, Kovalainen sanoo.

Hänen mukaansa tämä tuskin on todennäköistä Suomessa, koska tiheästi asuttuja suuria kaupunkeja, joissa alustojen palveluja käytetään paljon, on vähän.

Jos alustatyön sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset saadaan ratkottua joustavasti, voivat alustat parhaassa tapauksessa tarjota vaativankin osaamisen työmahdollisuuksia ympäri Suomen.

”Tutkimuksissa näkyy muutosmyönteinen ilmapiiri. Digitalisaatiota ei pelätä, ja myös alustatyön toimintatavat ovat muuttumassa.”

Miten alustatyön teko muuttuu lähitulevaisuudessa?

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lainsäädännön muutostarpeita selvitetään työn murrokseen kuten alustatalouteen liittyen. Myös työsopimuslakia aiotaan täsmentää siten, että ”työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään”.

Hallitusohjelman kirjauksien toteuttamista valmistellaan syksyllä kolmikantaisissa työllisyyden edistämisen työryhmissä.

Alustatyön pelisääntöjen määrittelemistä vaikeuttavat ilmiön uutuus ja laajuus. Alustataloudessa voidaan välittää niin autokuljetuksia kuin hoivapalveluita, mutta myös lyhytaikaisia vuokra-asuntoja ja kirpputoritavaraa.

”Tällä hetkellä alustataloudesta puhuttaessa määritellään liikkuvaa kohdetta, joka myös muuttuu koko ajan. Olemme nähneet vasta pilkistyksen uudesta taloudesta”, Turun yliopiston professori Kovalainen sanoo.

Uusia keinoja tarvitsisivat viranomaisetkin. Työsuojelua tekevän aluehallintoviraston (avi) työsuojelulakimies Aki Eriksson kuvailee alaa ”poikkeuksellisen eläväiseksi” ja käytössä olevaa oikeuskäytäntöä siihen nähden kankeaksi.

Alustatyölle näyttäisi olevan tyypillistä se, että lainsäädännön rajoja koetellaan, Eriksson sanoo.

”Sopimuspaperit voivat olla yhtenä päivänä jotakin, ja kun toimijat kehittävät bisnesmalliaan, puolen vuoden tai vuoden päästä ne ovatkin toisenlaisia”, Eriksson sanoo.

Työsuojeluun tulevat alustatyökyselyt nivoutuvat Erikssonin mukaan usein sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi työtodistusta tai palkkalaskelmaa te-toimistoa varten kaipaava ei välttämättä ole tajunnut olevansa työntekijän sijaan yrittäjä, jolle tällaisia papereita ei tarvitse toimittaa.

Työsuojeluviranomaiselle alustatyöhön liittyviä kysymyksiä tulee Erikssonin mukaan ”muutamia vuositasolla”.

Eriksson kuitenkin arvelee, että osa alustatyötä tekevistä ei välttämättä ole osannut edes kysyä asemastaan työsuojeluviranomaiselta.

Juttua varten on haastateltu myös SAK:n työehtoasiantuntijaa Ismo Kokkoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotantoon uhkaavat heiluttaa maailman­taloutta

  10. 10

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  6. 6

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää