Talous

Ruokaläheteistä tuttu alusta­talous luikertelee uusille aloille – työn­tekijöidensä riistäjiksi leimautuvat eivät kuitenkaan menesty kauan, arvioi professori

Hallitusohjelman alustatalouteen liittyvien kirjauksien työstäminen on syksyllä neuvottelupöydällä Suomessa.

Suomessa ja muualla Euroopassa ovat viime vuosina puhuttaneet palkkasuhteisen työntekijän ja itsenäisen yrittäjän rajamaastossa häilyvät työskentelijät, erityisesti niin sanotun alustatyön tekijät.

Näkyvimpiä alustatyöläisiä ovat ruokalähetit, mutta epäselvät työsuhteet ovat yleistymässä muillakin palvelualoilla, kuten siivouksessa, sanoo Palvelualojen ammattiliiton (Pam) lakimies Suvi Vilches.

”Kun tällainen on jo keksitty, niin miksi sitä eivät jotkut toimijat keksisi vähintäänkin kokeilla muillakin perinteisillä duunarialoilla”, Vilches sanoo.

Alustatyötä on mahdollista tehdä myös paikkaan sitomattomissa ja projektiluonteisissa asiantuntijatöissä, kuten esimerkiksi koodaamisessa, kääntämisessä ja suunnittelussa.

”Arvaukseni on, että suuret yritykset tulevat käyttämään alustojen verkostoja entistä enemmän omana asiantuntijuuden resurssinaan”, sanoo Turun yliopiston yrittäjyyden professori Anne Kovalainen.

Kovalainen johtaa alustataloutta tutkivaa Swipe-tutkimushanketta, joka on keskittynyt alustatalouden ja alustatyön eri muotojen tutkimiseen. Hankkeessa viime vuonna julkaistun tutkimusraportin mukaan alustatyö ei näyttäydy korkeakoulutetuille tulevaisuuden pääasialliselta ansaintamuodolta, mutta sen leviämistä laajemmalle korkeakoulutettujen keskuuteen pidetään varsin mahdollisena.

Alustatyö tarkoittaa toimintamallia, jossa asiakas tilaa esimerkiksi ruoan, siivouksen tai kääntämisen kaltaisia asioita digitaalisen alustan kautta. Hyödykkeen taas toimittaa asiakkaalle kolmas osapuoli.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 alustatöiden kautta vähintään neljänneksen ansioistaan hankki Suomessa noin 14 000 ihmistä.

Vuonna 2018 tehdyn Kalevi Sorsa -säätiön kyselytutkimuksen mukaan alustojen kautta saatavat työtehtävät olivat Suomessa ainoa tulonlähde hieman alle 30 000 työikäiselle. Asiantuntijatyötä alustoilla tekeviä on Kovalaisen mukaan varsin vähän, mutta määrän oletetaan kasvavan.

Alustatyö on ollut otsikoissa etenkin siihen liittyvien ongelmien vuoksi.

Joissakin alustatalouden yrityksissä työskentelevien sosiaalisia kuluja ei makseta osittain tai lainkaan.

Esimerkiksi Deliveroo-ruokapalvelu hävisi heinäkuussa Espanjassa sosiaaliturvamaksuihin liittyvän kiistan siitä, ovatko sen lähetit työntekijöitä vai itsenäisiä toimijoita.

Myös Suomessa alustatyöhön liittyen päädytään oikeuteen ennemmin tai myöhemmin, asiantuntijat arvioivat.

”Sanotaanko näin, että asia ei ole yhdessäkään käräjäoikeudessa vireillä, mutta valmiudet asian viemiseksi oikeuteen on”, Pamin Vilches sanoo.

Yleispätevää, kaikkiin alustavälitteisiin töihin soveltuvaa ja laajemmin itsensä työllistäjien asemaan soveltuvaa ratkaisua voi olla vaikea keksiä, sillä toimijat ja tehtävät vaihtelevat.

Ennakkotapausta varten tuomioistuintie olisi myös kuljettava käräjäoikeudesta aina korkeimpaan oikeuteen saakka, mikä saattaa viedä useita vuosia.

”Löytyy varmasti tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse työsuhteesta ja sellaisia tilanteita, joissa ihan selvästi on kyse yrittäjätoiminnasta”, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sanoo.

Työntekijä vai yrittäjä -kysymys ei sinällään ole uusi. Rajanvetoa on aiemmin käyty esimerkiksi kampaamo- ja kauneusalan tehtäviin liittyen.

Äimälän mielestä alustatyö näyttääkin olevan vain vanhaa toimintaa uudessa muodossa.

 

”En sano, että keskustelu on turhaa, mutta kyseessä ei ole mikään uusi ja ihmeellinen asia.”

Uudentyyppinen yritystoiminta on EK:n näkökulmasta luonnollisesti hyvä ilmiö, mutta siihen liittyvät epäselvyydet ovat Äimälän mukaan ”harmillisia”.

Monelle alustatyö voi olla helpoin tapa päästä mukaan työelämään, Äimälä sanoo.

Epäselvyyksiä alustatyöhön liittyen ovat Suomessa pitäneet esillä Pamin ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) lisäksi esimerkiksi Justice4couriers-kampanja. Noin vuoden jatkunut kampanja perustettiin ajamaan ruokalähettien työoloja- ja ehtoja.

”Pyrimme kuitenkin ajamaan kaikkien alustatyöläisten asiaa”, kampanjan aktiivi Matti Mamia sanoo.

Kovalainen arvioi, että jos jotkut alustayritykset leimautuvat kuluttajien silmissä työntekijöidensä riistäjiksi, ne eivät tule menestymään kauan.

”Palveluita käyttävät kuluttajat päättävät, mikä on hyvä tapa kohdella alustoilla työtä tekeviä ihmisiä. Huono kohtelu on yritykselle maineriski, jota globaalit toimijat eivät halua”, Kovalainen sanoo.

Koska alustayritykset eivät palkkaa työntekijöitä tai omista tuotantovälineitä, ovat brändi ja imago alustayrityksille äärimmäisen tärkeää pääomaa, Kovalainen sanoo.

Maineriski kasvoi Kovalaisen mukaan liian suureksi esimerkiksi Saksassa, jossa ruokalähettipalvelu Deliveroo ilmoitti maanantaina luopuvansa toiminnoistaan maassa.

Ruokalähettipalveluiden kilpailu Saksassa on ollut kovaa. Deliveroo ei pystynyt enää varmistamaan palvelunsa ”briljanttia” laatua, yritys viestitti asiakkailleen uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Pahimmassa vaihtoehdossa Suomen suuriin kaupunkeihin syntyy alustatyötä, jonka varassa ei elä, mutta muutakaan ei ole tarjolla, Kovalainen sanoo.

Hänen mukaansa tämä tuskin on todennäköistä Suomessa, koska tiheästi asuttuja suuria kaupunkeja, joissa alustojen palveluja käytetään paljon, on vähän.

Jos alustatyön sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset saadaan ratkottua joustavasti, voivat alustat parhaassa tapauksessa tarjota vaativankin osaamisen työmahdollisuuksia ympäri Suomen.

”Tutkimuksissa näkyy muutosmyönteinen ilmapiiri. Digitalisaatiota ei pelätä, ja myös alustatyön toimintatavat ovat muuttumassa.”

Miten alustatyön teko muuttuu lähitulevaisuudessa?

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lainsäädännön muutostarpeita selvitetään työn murrokseen kuten alustatalouteen liittyen. Myös työsopimuslakia aiotaan täsmentää siten, että ”työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään”.

Hallitusohjelman kirjauksien toteuttamista valmistellaan syksyllä kolmikantaisissa työllisyyden edistämisen työryhmissä.

Alustatyön pelisääntöjen määrittelemistä vaikeuttavat ilmiön uutuus ja laajuus. Alustataloudessa voidaan välittää niin autokuljetuksia kuin hoivapalveluita, mutta myös lyhytaikaisia vuokra-asuntoja ja kirpputoritavaraa.

”Tällä hetkellä alustataloudesta puhuttaessa määritellään liikkuvaa kohdetta, joka myös muuttuu koko ajan. Olemme nähneet vasta pilkistyksen uudesta taloudesta”, Turun yliopiston professori Kovalainen sanoo.

Uusia keinoja tarvitsisivat viranomaisetkin. Työsuojelua tekevän aluehallintoviraston (avi) työsuojelulakimies Aki Eriksson kuvailee alaa ”poikkeuksellisen eläväiseksi” ja käytössä olevaa oikeuskäytäntöä siihen nähden kankeaksi.

Alustatyölle näyttäisi olevan tyypillistä se, että lainsäädännön rajoja koetellaan, Eriksson sanoo.

”Sopimuspaperit voivat olla yhtenä päivänä jotakin, ja kun toimijat kehittävät bisnesmalliaan, puolen vuoden tai vuoden päästä ne ovatkin toisenlaisia”, Eriksson sanoo.

Työsuojeluun tulevat alustatyökyselyt nivoutuvat Erikssonin mukaan usein sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi työtodistusta tai palkkalaskelmaa te-toimistoa varten kaipaava ei välttämättä ole tajunnut olevansa työntekijän sijaan yrittäjä, jolle tällaisia papereita ei tarvitse toimittaa.

Työsuojeluviranomaiselle alustatyöhön liittyviä kysymyksiä tulee Erikssonin mukaan ”muutamia vuositasolla”.

Eriksson kuitenkin arvelee, että osa alustatyötä tekevistä ei välttämättä ole osannut edes kysyä asemastaan työsuojeluviranomaiselta.

Juttua varten on haastateltu myös SAK:n työehtoasiantuntijaa Ismo Kokkoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  6. 6

   Trumpin päätös hylätä kurdit aiheutti myhäilyä Moskovassa, jossa voittoja lasketaan tulleen kolme

   Tilaajille
  7. 7

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  8. 8

   Itsemurhia, rikos­epäilyjä ja orja­sopimuksia: Nuoren Sulli-laulajan kuolema on vain viimeisin k-popin skandaaleista

  9. 9

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  10. 10

   Yahoon tarinan loppuun vienyt Marissa Mayer: ”Olen hyvin ylpeä siitä, mitä saavutimme”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  2. 2

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  6. 6

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  7. 7

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Väite kaurajuomien kaurattomuudesta ja niiden sisältämästä palmuöljystä synnytti pienen kohun – Selvitimme, mitä kauratuotteissa on ja ovatko ne ympäristöystävällisiä

  11. Näytä lisää