Talous

Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

Päätoimisista yksinyrittäjistä yli 40 prosenttia ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa.

”Tulot ovat kyllä niin pienet, että ei niitä kannata edes kertoa. Mutta se ei tarkoita, ettei töitä olisi ollut. Olen tehnyt töitä koko ajan melkein yötä päivää”, Heidi Myllylä, 24, kertoo.

Graafista suunnittelua ja audiovisuaalista julkaisugrafiikkaa opiskelleen Myllylän taival yrittäjänä on alkanut tavanomaisesti, mikäli on uskominen Suomen yrittäjien tekemää kyselyä.

Yli 40 prosenttia päätoimisista yksinyrittäjistä ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa ja 15 prosenttia vain alle 1 000 euroa kuukaudessa.Suomen yrittäjien toimialapäällikön Mika Hämeenniemen mukaan pienet tulot selittyvät usein sillä, että yksinyrittäjät toimivat palvelualoilla. Joukko on kuitenkin niin kirjava, että syitä on monenlaisia.

”Esimerkiksi kampaajien, suutareiden tai ompelijoiden tuntiveloitus on yleensä aika maltillinen. Pieniä tuloja selittää myös yrittämisen elinkaari. Usein hinnoittelu ei ole ihan kohdallaan yrittämisen alkuvaiheessa. Toisaalta kasvavatkin yritykset ovat usein aloittaneet yksinyrittäjinä”, Hämeenniemi sanoo.Myllylään alkuvaiheen yrittäjän kuvaus sopii hyvin. Hän aloitti erilaisia kuvallisia toteutuksia tekevänä yrittäjänä tyhjästä viime lokakuussa. Kuvataiteita hän on harrastanut ja opiskellut lapsesta asti.

”Tietoisesti olen pyrkinyt kouluajoista asti rakentamaan sellaisen yhdistelmän osaamista, jolla voisin ansaita elantoni. Työtä teen taidelähtöisesti. Kuvien luomiseen ja työstämiseen käytän paljon aikaa.”


Saadakseen nimeä ja työnäytteitä Myllylän on pitänyt yrittäjätaipaleen alkuvaiheessa ottaa töitä vastaan hyvin pienelläkin tai olemattomalla korvauksella.

”Toimin aktiivisesti eri yrittäjäjärjestöissä. Niissä olen verkostoitunut, tutustunut ihmisiin ja löytänytkin paljon asiakaskontakteja. Nyt referenssejä alkaa olla riittävästi”, Myllylä kertoo.

Eniten näkyvyyttä ja palautetta on tullut Myllylän mukaan Espoon Kauklahdessa toimivan Maxin kalan uuden myymälän seinää peittävästä tarrasta. Tarra luo supermarketin yhteyteen muuttaneen maineikkaan kalakaupan sisustukseen saman tunnelman kuin alkuperäisessä vanhassa puutalossa toimineessa kaupassa oli.


”Maxiinkin tutustuin yrittäjätapahtumassa. Se työ on poikinut paljon kyselyitä”, Myllylä kertoo.

Digitaalisen grafiikan ja kuvitusten tekeminen vaatii tehokkaan tietokoneen ja ohjelmistoja. Ne ovat olleet aloittelevalle yrittäjälle iso investointi.

”Lisäksi on pitänyt hankkia piirustuspöytä. Eläkemaksut alkavat nyt pyöriä ja bensaankin menee yllättävän paljon rahaa. Laskuja on valtavasti”, Myllylä luettelee.


Hän on pystynyt rahoittamaan hankintoja aiemmilla säästöillään ja yrittäjän starttirahalla.

Muunkinlaisia oppirahoja on pitänyt maksaa. Ensimmäiseen yrittäjävuoteen mahtuu asiakas, joka ei maksanut sovitusta työstä. Tilanne yllätti niin, että Myllylä joutui muuttamaan väliaikaisesti vanhempiensa luokse asumaan.

Suomen yrittäjien Hämeenniemen mukaan laskutukseen liittyvät ongelmat ovat yksinyrittäjillä yleisiä. Ne ajavat pienituloisen ja etenkin aloittelevan yrittäjän talouden nopeasti kuralle, koska säästöjä ei ole ehtinyt kertyä.

”Monilla on ikäviä kokemuksia. Tavaraa on toimitettu tai työ on tehty ja maksua ei kuulu. Isotkin tunnetut yritykset saattavat venyttää maksuaikoja, mikä on pienelle yrittäjälle iso ongelma. Yrittäjän suojan parantamiseksi maksuehtoja koskevaa lainsäädäntöä olisi syytä kiristää”, Hämeenniemi sanoo.

Tarkalleen ottaen Myllylä ei ole enää yksinyrittäjä, vaan hän on vastikään perustanut yrittäjäkuvioissa tapaamansa verkkosivujen ja -kaupan suunnittelua tekevän kumppanin kanssa Mainostoimisto Sevens -nimisen osakeyhtiön.

”Pyrimme tarjoamaan esimerkiksi kiinteästi hinnoiteltuja paketteja, jolla aloittelevat yrittäjät saisivat toimivan kokonaisvaltaisen verkkosivuston sekä visuaalisen ilmeen”, hän sanoo.

Vaikka ensimmäinen vuosi yrittäjänä on ollut rankka, tulevaisuus näyttää Myllylän mukaan nyt ihan hyvältä.

”Paljon mahdollisia asiakkaita on ottanut viime aikoina yhteyttä. Ja kaikesta huolimatta kulunut vuosi on ollut ehdottomasti elämäni parasta aikaa. Olen tavannut ihania ihmisiä ja saanut toisilta yrittäjiltä paljon tukea. Siitä olen ollut tosi kiitollinen. Mitään en kadu.”

Fakta

Pienet tulot suurella työmäärällä


 Suomessa oli viime vuonna 182 000 yksinyrittäjää.

 73 prosenttia yksinyrittäjistä toimii palvelualoilla.


 Yli puolella yksinyrittäjistä on tutkinto ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta.

 Noin puolet yksinyrittäjistä ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa.

 Joka neljäs yksinyrittäjistä tekee töitä yli 50 tuntia viikossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää