Talous

Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

Valtiovarainministeri Lintilä esittää, että Suomi ja EU selvittävät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) esittää, että EU ja Suomi selvittävät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin.

”Nyt tarvitaan EU:lta vaikuttavia toimia. Olen [- -] valmis nostamaan asian keskusteluun syyskuussa Helsinkiin saapuvien EU:n valtiovarainministerikollegojeni kanssa, jos edistystä ei ennen sitä saada aikaiseksi”, Lintilä sanoo tiedotteen mukaan. Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

Syynä ovat Brasilian sademetsien tulipalot, jotka ovat viime päivinä herättäneet laajaa huolta. Amazonian metsää tuhoutuu eniten maatalouden takia. Ennen kaikkea sademetsää poltetaan karjalaitumiksi. Brasiliassa on maailman suurin karja ja maa on maailman suurin naudanlihan viejä.

Lintilän lisäksi useat suomalaiset poliitikot ovat huolestuneet Brasilian sademetsien tulipaloista.

Vihreiden entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen heitti jo aiemmin perjantaina pallon suomalaisille kaupoille. Hän kysyi Twitterissä, milloin suomalaiset kauppaketjut aikovat lopettaa brasilialaisen lihan myynnin.
HS kysyi asiasta kauppaketjuilta.

Lidlistä kerrotaan, että kauppojen valikoimassa on tällä hetkellä vain kaksi Brasiliasta peräisin olevaa lihatuotetta: naudan sisäfilee ja entrecôte. Sisäfileen rinnalle on tarkoitus ensi syksynä tuoda kotimainen vaihtoehto ja entrecôte puolestaan korvataan kotimaisella vaihtoehdolla, kertoo kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs.

”Tämä karja ei ole kasvanut tai laiduntanut Amazonin alueella. Ympäristön tuhoaminen on lyhytnäköistä emmekä hyväksy sitä”, hän lisää.

Brasilialainen liha ei kuitenkaan poistu myymälöistä. Heinrichs kuitenkin muistuttaa, että Lidlissä myytävästä tuorelihasta yli 85 prosenttia on kotimaista. Lisäksi brasilialaisen lihan tilannetta seurataan yhtiössä tarkasti.

K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen puolestaan kertoo, että brasilialaisen lihan merkitys on yhtiölle hyvin pieni.

”Keskon valikoimissa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen brasilialaista tuorelihaa. Joissakin yksittäisissä K-ruokakaupoissa brasilialaista alkuperää olevaa tuorelihaa on tarjolla asiakastoiveiden mukaisesti. Seuraamme tilannetta ja sen kehittymistä tarkasti”, hän sanoo.

K-ryhmän viestinnästä kerrotaan, että K-ryhmälle kuuluvassa Kespron ammattiasiakasvalikoimassa eli tukussa brasilialaista lihaa on myynnissä, koska ammattiasiakkaat sitä toivovat.

S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin puolestaan kertoo, että brasilialaista tuore- ja pakastelihaa ei ole yhtiön valikoimassa ollenkaan. Liha on hänen mukaansa 95 prosenttisesti suomalaista alkuperää.

Syynä tähän on se, että Brasiliassa oli laatuongelmia lihan suhteen muutama vuosi sitten. S-ryhmä luopui tuolloin brasilialaisesta tuorelihasta.


S-ryhmällä kuten muillakin ketjuilla on kuitenkin valikoimassaan myös lihajalosteita kuten makkaraa ja leikkeleitä, joissa raaka-aineena käytetyn lihan alkuperä vaihtelee.

Simolinin mukaan S-ryhmän omien merkkien lihajalosteissa ei ole brasilialaista lihaa. Muiden merkkien suhteen tilanne on selvityksessä.

”Näiden tuotteiden lihan alkuperä ei ole aina läpinäkyvä. Näyttää siltä, että toimittajamme käyttävät erittäin vähän brasilialaista lihaa”, hän sanoo.

Läpinäkymättömyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi se, että Saksassa tarpeeksi pitkälle jalostetun ulkomaisen lihan alkuperämaaksi voidaan ilmoittaa Saksa. Suomessa näin ei voida toimia.

Tilanne on toinen esimerkiksi appelsiinimehujen ja -tiivisteiden suhteen. Simolinin mukaan brasilialaiset tuotteet dominoivat maailman markkinoita niin vahvasti, että käytännössä kaikissa Suomessa myytävissä mehuissa on Brasiliasta lähtöisin olevia raaka-aineita. Sama tilanne on kahvisekoitusten suhteen, joissa on usein kahvipapuja ympäri maailman.

S-ryhmällä on myös useita ravintoloita. Yksi esimerkki on ravintolaketju Amarillo, jossa on tarjolla myös pihviruokia.

S-ryhmän viestintäjohtaja Outi Hohti kertoo, että S-ryhmän ravintoloissa on ollut tarjolla yksi tuote, jossa on brasilialaista lihaa. Yhtiö on päättänyt lopettaa kyseisen tuotteen ostamisen viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. Se poistuu Hohtin mukaan valikoimasta ensi syksynä.

Yksi suurimmista suomalaisista ruuan tarjoajista on Fazer, joka on tunnettu esimerkiksi työpaikkaravintoloistaan. Yhtiöstä kerrotaan, että brasilialaista lihaa ei käytetä yhtiön ravintoloissa ollenkaan.

Tullin tilastojen perusteella brasilialainen liha ei näytä olevan kovin vahvassa roolissa suomalaisilla lihamarkkinoilla.

Tuontivertailussa se on vasta 12. suurin lihantuoja Suomeen. Viime vuonna tuonnin arvo oli 10,6 miljoonan euroa, kun suurimmasta tuontimaasta Saksasta tuotiin peräti 99 miljoonan euron edestä lihaa.

Kakkosijaa vuonna 2018 piti hallussaan Puola, josta lihaa rahdattiin Suomeen 41 miljoonan euron edestä. Kolmanneksi suurimasta tuontimaasta Tanskasta lihaa tuotiin 37 miljoonan euron edestä.

Toinen ongelmallinen elintarvike on brasilialainen soija, sillä sademetsää poltetaan myös sen kasvatusta varten. Brasilialaista soijaa ei Suomessa käytetä enää juurikaan nautojen rehuna, mutta sen sijaan sitä käytetään sikojen ja broilerien rehussa. Soijaa tuotiin viime vuonna Suomeen Brasiliasta 13 000 tonnia eli 30-kertainen määrä brasilialaiseen naudanlihaan verrattuna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  9. 9

   Miki Kuusta, 30, pidetään teknologia-alan nuorena nerona, mutta itseään Slushin ja Woltin perustaja ei laske edes menestyjäksi

  10. 10

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää