Talous

Poliitikot vaativat brasilialaista lihaa pois kauppojen hyllyiltä – näin kauppaketjut vastaavat

Valtiovarainministeri Lintilä esittää, että Suomi ja EU selvittävät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) esittää, että EU ja Suomi selvittävät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin.

”Nyt tarvitaan EU:lta vaikuttavia toimia. Olen [- -] valmis nostamaan asian keskusteluun syyskuussa Helsinkiin saapuvien EU:n valtiovarainministerikollegojeni kanssa, jos edistystä ei ennen sitä saada aikaiseksi”, Lintilä sanoo tiedotteen mukaan. Suomi on parhaillaan EU:n puheenjohtajamaa.

Syynä ovat Brasilian sademetsien tulipalot, jotka ovat viime päivinä herättäneet laajaa huolta. Amazonian metsää tuhoutuu eniten maatalouden takia. Ennen kaikkea sademetsää poltetaan karjalaitumiksi. Brasiliassa on maailman suurin karja ja maa on maailman suurin naudanlihan viejä.

Lintilän lisäksi useat suomalaiset poliitikot ovat huolestuneet Brasilian sademetsien tulipaloista.

Vihreiden entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen heitti jo aiemmin perjantaina pallon suomalaisille kaupoille. Hän kysyi Twitterissä, milloin suomalaiset kauppaketjut aikovat lopettaa brasilialaisen lihan myynnin.
HS kysyi asiasta kauppaketjuilta.

Lidlistä kerrotaan, että kauppojen valikoimassa on tällä hetkellä vain kaksi Brasiliasta peräisin olevaa lihatuotetta: naudan sisäfilee ja entrecôte. Sisäfileen rinnalle on tarkoitus ensi syksynä tuoda kotimainen vaihtoehto ja entrecôte puolestaan korvataan kotimaisella vaihtoehdolla, kertoo kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs.

”Tämä karja ei ole kasvanut tai laiduntanut Amazonin alueella. Ympäristön tuhoaminen on lyhytnäköistä emmekä hyväksy sitä”, hän lisää.

Brasilialainen liha ei kuitenkaan poistu myymälöistä. Heinrichs kuitenkin muistuttaa, että Lidlissä myytävästä tuorelihasta yli 85 prosenttia on kotimaista. Lisäksi brasilialaisen lihan tilannetta seurataan yhtiössä tarkasti.

K-ryhmän osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen puolestaan kertoo, että brasilialaisen lihan merkitys on yhtiölle hyvin pieni.

”Keskon valikoimissa ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen brasilialaista tuorelihaa. Joissakin yksittäisissä K-ruokakaupoissa brasilialaista alkuperää olevaa tuorelihaa on tarjolla asiakastoiveiden mukaisesti. Seuraamme tilannetta ja sen kehittymistä tarkasti”, hän sanoo.

K-ryhmän viestinnästä kerrotaan, että K-ryhmälle kuuluvassa Kespron ammattiasiakasvalikoimassa eli tukussa brasilialaista lihaa on myynnissä, koska ammattiasiakkaat sitä toivovat.

S-ryhmän hankintajohtaja Jari Simolin puolestaan kertoo, että brasilialaista tuore- ja pakastelihaa ei ole yhtiön valikoimassa ollenkaan. Liha on hänen mukaansa 95 prosenttisesti suomalaista alkuperää.

Syynä tähän on se, että Brasiliassa oli laatuongelmia lihan suhteen muutama vuosi sitten. S-ryhmä luopui tuolloin brasilialaisesta tuorelihasta.


S-ryhmällä kuten muillakin ketjuilla on kuitenkin valikoimassaan myös lihajalosteita kuten makkaraa ja leikkeleitä, joissa raaka-aineena käytetyn lihan alkuperä vaihtelee.

Simolinin mukaan S-ryhmän omien merkkien lihajalosteissa ei ole brasilialaista lihaa. Muiden merkkien suhteen tilanne on selvityksessä.

”Näiden tuotteiden lihan alkuperä ei ole aina läpinäkyvä. Näyttää siltä, että toimittajamme käyttävät erittäin vähän brasilialaista lihaa”, hän sanoo.

Läpinäkymättömyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi se, että Saksassa tarpeeksi pitkälle jalostetun ulkomaisen lihan alkuperämaaksi voidaan ilmoittaa Saksa. Suomessa näin ei voida toimia.

Tilanne on toinen esimerkiksi appelsiinimehujen ja -tiivisteiden suhteen. Simolinin mukaan brasilialaiset tuotteet dominoivat maailman markkinoita niin vahvasti, että käytännössä kaikissa Suomessa myytävissä mehuissa on Brasiliasta lähtöisin olevia raaka-aineita. Sama tilanne on kahvisekoitusten suhteen, joissa on usein kahvipapuja ympäri maailman.

S-ryhmällä on myös useita ravintoloita. Yksi esimerkki on ravintolaketju Amarillo, jossa on tarjolla myös pihviruokia.

S-ryhmän viestintäjohtaja Outi Hohti kertoo, että S-ryhmän ravintoloissa on ollut tarjolla yksi tuote, jossa on brasilialaista lihaa. Yhtiö on päättänyt lopettaa kyseisen tuotteen ostamisen viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. Se poistuu Hohtin mukaan valikoimasta ensi syksynä.

Yksi suurimmista suomalaisista ruuan tarjoajista on Fazer, joka on tunnettu esimerkiksi työpaikkaravintoloistaan. Yhtiöstä kerrotaan, että brasilialaista lihaa ei käytetä yhtiön ravintoloissa ollenkaan.

Tullin tilastojen perusteella brasilialainen liha ei näytä olevan kovin vahvassa roolissa suomalaisilla lihamarkkinoilla.

Tuontivertailussa se on vasta 12. suurin lihantuoja Suomeen. Viime vuonna tuonnin arvo oli 10,6 miljoonan euroa, kun suurimmasta tuontimaasta Saksasta tuotiin peräti 99 miljoonan euron edestä lihaa.

Kakkosijaa vuonna 2018 piti hallussaan Puola, josta lihaa rahdattiin Suomeen 41 miljoonan euron edestä. Kolmanneksi suurimasta tuontimaasta Tanskasta lihaa tuotiin 37 miljoonan euron edestä.

Toinen ongelmallinen elintarvike on brasilialainen soija, sillä sademetsää poltetaan myös sen kasvatusta varten. Brasilialaista soijaa ei Suomessa käytetä enää juurikaan nautojen rehuna, mutta sen sijaan sitä käytetään sikojen ja broilerien rehussa. Soijaa tuotiin viime vuonna Suomeen Brasiliasta 13 000 tonnia eli 30-kertainen määrä brasilialaiseen naudanlihaan verrattuna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  2. 2

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Alman osittain säveltämä kappale nousi toiselle sijalle Britannian singlelistalla

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  9. 9

   Triplan kauppakeskukseen tulee Suomen ensimmäinen pyörähotelli

  10. 10

   Poliisilla on kiinniotettuna kolme miestä Ruoholahden puukotukseen liittyen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  10. 10

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää