Talous

Presidentti Trump hyökkäsi uusilla tulleilla Kiinaa vastaan ja suuri pelko ravisteli osakemarkkinoita

Uudet tullinkorotukset kohdistuvat tuotteisiin, joiden tuonnin arvo Kiinaan on 75 miljardia dollaria.

Kahden maailman suurimman kansantalouden kauppasota on kärjistynyt äärimmilleen, mikä voi horjuttaa koko maailmantaloutta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti varhain lauantaina Suomen aikaa uusista tuntuvista korotuksista tulleihin Kiinasta tuotaville tuotteille. Trump kertoi Twitterissä, että 250 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille jo olemassa olevia 25 prosentin tuontitullit korotetaan 30 prosenttiin. Ne ovat vastatoimi sille, että Kiina ilmoitti perjantaina uusista tullinkorotuksista yhdysvaltalaisille tuotteille.

Korotukset tulevat voimaan lokakuun ensimmäinen päivä. Lisäksi 1. syyskuuta tulevat tullit 300 miljardin dollarin arvoiselle tuonnille Kiinasta nousevatkin 15 prosenttiin eivätkä 10 prosenttiin, mikä oli aiempi tarkoitus.

Presidentti Trump oli vihjannut uusista vastatoimista jo aikaisemmin perjantaina. Vihjauksen ja presidentin erikoisten kannanottojen takia osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa perjantaina voimakkaasti, koska monet sijoittajat pelkäävät kauppasodan vahingoittavan yhdysvaltalaisia yrityksiä.

Kaikki kolme keskeistä yhdysvaltalaista osakeindeksiä heikkeni voimakkaasti perjantaina. S&P 500 heikkeni 2,6 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 2,4 prosenttia ja Nasdaq 3,0 prosenttia. Muutokset ovat merkittäviä suurissa osakeindekseissä yhden päivän aikana ja ne kertovat siitä, että osakemarkkinoilla on suurta epävakautta.

Kiinan ilmoittamat uudet 5–10 prosentin tullinkorotukset kohdistuvat uutistoimisto Reutersin mukaan tuotteisiin, joita tuodaan Kiinaan vuosittain 75 miljardin dollarin eli 68 miljardin euron arvosta. Tullit kohdistuvat maataloustuotteisiin, raakaöljyyn, pieniin lentokoneisiin ja autoihin.

”Yhdysvaltojen yksipuolinen protektionismi pakotti Kiinan päättämään uusien lisätullien käyttöönotosta”, Kiinan kauppaministeriö totesi lausunnossaan Reutersin mukaan.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Kauppaministeriön mukaan uudet tullinkorotukset tulevat voimaan vaiheittain syyskuun ja joulukuun puolivälin aikana.

Trump ilmoitti perjantaina ”määränneensä” yhdysvaltalaisia yrityksiä lakkauttamaan toimintansa Kiinassa ja siirtämään tuotantonsa takaisin Yhdysvaltoihin.

”Mahtavia yhdysvaltalaisia yhtiöitämme määrätään täten ryhtymään välittömästi etsimään vaihtoehtoja Kiinalle, mukaan lukien yhtiöiden tuominen kotiin ja tuotteiden valmistaminen Yhdysvalloissa”, Trump sanoi viestipalvelu Twitterissä.
Hän ei kertonut sen tarkemmin, miten hän aikoisi toteuttaa ”määräyksensä”. Yhtiöt päättävät itsenäisesti siitä, missä ne tuotteensa valmistavat.

”Emme voi olla markkinatalous ja tehdä tuollaista. Kukaan ei tule välittämään tuosta [määräyksestä]. Yritykset tekevät, mitä tahtovat”, sanoi Yhdysvaltojen kauppaministeriön entinen korkea-arvoinen virkamies Bill Reinsch uutistoimisto Reutersille.

”Ne [kommentit] ovat lisänneet taantuman mahdollisuutta. Presidentti itse on [Yhdysvaltojen talouden] pahin vihollinen, koska hän yrittää hallita sekä finanssipolitiikkaa että rahapolitiikka” sanoi varainhoitoyhtiö RBC Wealth Managementin päästrategi Craig Bishop Reutersille.

Perjantaina presidentti Trump pohti myös sitä, kumpi on pahempi vihollinen Yhdysvaltojen taloudelle, keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell vai Kiinan presidentti Xi Jinping.

Elokuun alussa presidentti Trump ilmoitti uusista tullinkorotuksista Kiinasta tuotaville tuotteille, joiden tuonnin arvo on 300 miljardin dollarin eli 270 miljardin euroa.

Se tarkoittaisi, että likimain kaikille Kiinasta Yhdysvaltoihin tuottaville tuotteille olisi määrätty tullinkorotus, kun otetaan huomion myös aiemmin määrätyt tullinkorotukset.

Tullien on tarkoitus tulla voimaan syyskuun alussa, mutta sittemmin presidentti Trump lykkäsi tullinkorotuksen toimeenpanoa joulukuun puoliväliin.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous ja Kiinan maailman toiseksi suurin. Kauppasota valtioiden välillä on aiheuttanut maailmankauppaan tuntuvia häiriöitä. Ne ovat mitä todennäköisimmin syynä Kiinan ja euroalueen talouskasvun hidastumiseen.

Yksi kauppasodan perimmäisistä syistä on se, että presidentti Trumpin mielestä yhdysvaltalaisia yrityksiä on kohdeltu pitkään epäoikeudenmukaisesti kansainvälisestä kaupassa.

Tullimaksujen korotuksilla hän toteuttaa talouspolitiikkansa keskeistä tavoitetta, joka on asettaa Yhdysvaltojen etu kaikkien muiden edelle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  5. 5

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  6. 6

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  7. 7

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  8. 8

   Matkakorttien kioskimyyntiin palvelumaksu? HSL lopettamassa kioskien myyntipalkkioiden maksamisen

  9. 9

   HS-analyysi: Saudi-Arabian kuningas oli rahapulassa vuonna 1933, sitten tapahtui ihme – lauantain iskut olivat hyökkäys maan vaurauden ytimeen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  4. 4

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  5. 5

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää