Talous

Yrittäjä Anna Kilponen elää Sanna Marinin ”utopiaa”: Neli­päiväinen viikko riittää töiden tekemiseen

Työhyvinvoinnin parissa työskentelevä Anna Kilponen tarkkailee työtuntien sijaan mieluummin sitä, miten aika tulee käytettyä.

”Se, että menet työpaikalle ja olet siellä kahdeksan tuntia, ei tarkoita yhtään mitään.”

Näin sanoo helsinkiläinen Anna Kilponen, joka on tuore yrittäjä. Kuten moni tuore yrittäjä, hän kuvailee itseään uraorientoituneeksi ja tehokkaaksi. Mutta toisin kuin kenties monella yrittäjällä, Kilposella on työaikaan liittyvä sääntö: perjantait ovat vapaita.

Lyhyempi työaika nousi keskusteluun viime viikonlopun jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) lausui ääneen ”utopiansa” kuuden tunnin työajasta ja neljän päivän työviikosta.

Hänen mukaansa ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheidensä, läheistensä, harrastusten ja sivistyksen parissa.

Aika on tietotyöläiselle todella huono mittari, Kilponen sanoo.

”Ei voi mitata, kuinka tehokkaasti ajattelen tunnissa”, hän sanoo.

Kilposen vuonna 2018 perustama tutkimus- ja suunnittelupalveluita tuottava Repo Work keskittyy toisten yritysten työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Yrityksen monitieteinen tiimi tutkii organisaatioiden työhyvinvointia, haastattelee niissä työskenteleviä ja ehdottaa parannuksia näiden toimintaan.

Vaikka kaikki työyhteisöt ovat hyvin erilaisia, näkyvät lähes kaikissa Kilposen tutkimissa tietyt ongelmat: työn ja muun elämän yhteen sovittelussa on vaikeuksia.

”Kiire, koettu stressi sekä kilpailu ja vertailu muihin vaikuttavat heikentävästi työhyvinvointiin työpaikoilla”, hän sanoo.


Juuri omasta työhyvinvoinnista huolestuminen saikin yrittäjän itsensä vaihtamaan alaa.

Kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Kilponen työskenteli aikaisemmin nelisen vuotta markkinointitoimistossa. Hektisellä ja kilpaillulla alalla näki jaksamisongelmia, kireyttä ja tulospainetta, asiakkuuspäällikkönä toiminut Kilponen sanoo.

”Olin ja elin itsekin siinä maailmassa.”

Kilponen haki ja pääsi työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelmaan. Gradu perheen ja työn yhteensovittamisesta syntyi vuonna 2018 omaa työtä ja vanhempainvapaata yhteen sovitellessa.

Samalla oma ajatus kääntyi numeroista kohti pehmeämpiä arvoja.

Repo Work oli jo rakentunut töiden ohella pöytälaatikkoon. Strategioita ja ajatuksia syntyi, mutta markkinointityö tuntui vaativan Kilposelta kaiken.

Sitten tapahtui pysähdys.

Kilponen odotti toista lastaan, kun raskauden alkupuolella tämän istukasta löytyi sairaus. Raskaus piti keskeyttää kiireisesti. Onnellinen odotusaika vaihtui kuukausien pelkoon siitä, olisiko sairaus levinnyt.

”Se hetki tulee jokaiselle jossain vaiheessa eteen, että menetät jotain ja mietit, olisiko pitänyt priorisoida asioita eri tavalla. Onko työ tärkeämpää kuin elämä?”

Kilponen irtisanoutui.

Myös aikaisemmassa työssään Kilponen oli kokeillut neljän päivän työviikkoa. Työmäärä ei kuitenkaan vähentynyt päivien vähentyessä, ja puhelin soi läpi vapaiden perjantaidenkin.

Lyhyempi työviikko vaatisikin koko työyhteisön sopimusta, Kilponen muistuttaa. Nyt pitkä viikonloppu on lisännyt onnellisuutta, ja maanantaisin toimistolle palaa suorastaan innokas yrittäjä.

Lyhyemmillä viikoilla voisi yleisellä tasolla olla hyviä vaikutuksia ihmisten palautumiseen ja sitä kautta hyvinvointiin, Työterveyslaitoksen työhyvinvointiin erikoistunut tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoi HS:lle päättyneellä viikolla.

”Moni, joka tekee nykyisin nelipäiväistä työviikkoa, kokee, että ehtii ihan eri tavalla palautua työviikosta kuin aiemmin”, Hakanen sanoi.

Yhteenlaskettuna päivän keskittyneet ja tuotteliaat työskentelyjaksot vaihtelevat kahden ja kuuden tunnin välillä, arvioivat Työterveyslaitoksen aivotyöpalveluiden tuotepäällikkö Teppo Valtonen ja erikoistutkija Satu Pakarinen HS:lle aiemmin tällä viikolla.

Työpäivän lyhentäminen kuuteen tuntiin ei kuitenkaan välttämättä ole kahdeksaa tuntia parempi.

”Väljästi kahdeksaan tuntiin mitoitettu työaika antaa mahdollisuuden suunnitella työntekoaan niin, että tehokkaille hetkille löytyy sopiva aika”, Pakarinen sanoi HS:lle.

Varsinkin tietotyössä tulisi tuntien sijaan tarkkailla Kilposen mukaan toisenlaista ajan ulottuvuutta, tempoa.

”Eli sitä, että miten aikaa käyttää”, hän sanoo.

Omat työpäivät ovat tarkasti suunniteltuja, ja odotusajat asiakastapaamisten välillä kuluvat työntekoon. Välillä voi kuitenkin vaikkapa pestä pyykkiä, kysyä ystävien kuulumisia tai kuljettaa perheen kaksivuotiasta kodin ja päivähoidon välillä.

”Tietotyöläisenä aivoni työskentelevät muulloinkin kuin toimistolla. Esimerkiksi iltakävelyllä saatan saada idean, että voisinpa soittaa sille ja tälle työasioissa.”

Kilposen työpäivät mahtuvat kuitenkin kahdeksaan tuntiin. Työaikana puhelin ei roiku tarpeettomasti käden ulottuvilla varsinkaan, kun siihen asennettu rajoitin estää tunnin täytyttyä sosiaalisen median käytön koko päivältä.

Sanna Marinin alkuperäinen ajatus kuuden tunnin työajasta ja neljän päivän työviikosta tuntuu hyvältä, Kilponen sanoo.

Maaliskuussa täyspäiväiseksi yrittäjäksi heittäytyminen on ensikuukausien, asiakkuuksien ja rekrytointien perusteella osoittautumassa hyväksi valinnaksi.

”Mutta onhan se [Marinin ajatus] hirveän etäinen asia, enkä tiedä miten se olisi mahdollista kaikille yhteiskunnassa.”

Mikä Kilposen lyhyemmässä työviikossa sitten on huonoa?

Vertailua pidempää työviikkoa tekeviin on vaikea lopettaa, vaikka oma päätös tuntuukin itselle sopivalta.

”En ole riittävän tehokas, teen vähemmän kuin muut, pitäisikö sittenkin tehdä työtä viitenä päivänä?” kuiskivat Kilposen ajatukset aina joskus.

Useammin Kilponen kuitenkin kuuntelee vapaillaan podcasteja, viettää perheaikaa ja kehottaa työasioissa soittavia palaamaan asiaan maanantaina, sillä lapsen hiekkalaatikkoleikit ovat kesken.

Oikeastaan Kilposesta tuntuu tällä hetkellä siltä, että viiden päivän työt tulevat hoidetuksi neljässä, kun loput kolme päivää on todella varattu palautumiseen.

Sitä ei vain tee mieli huudella kaikille, edes lähipiirissä.

”Yhteiskunnassamme tuntuu olevan vallalla enemmän sellainen ajattelu, että ei ole hienoa sanoa tekevänsä tunteina tosi vähän. Vaikka niinhän minä teen.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  5. 5

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  9. 9

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  10. 10

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  6. 6

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää