Talous

Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

Presidentti Donald Trump vetoaa yli 40 vuoden takaiseen IEEPA-lakiin, joka säädettiin Watergaten skandaalin jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistuu viikonloppuna G7-maiden huippukokoukseen Ranskan Biarritzissa, jossa keskustellaan esimerkiksi toimista Amazonin sademetsissä riehuvien metsäpalojen torjumiseksi.

Kokouksen yllä leijuu myös Kiinan ja Yhdysvaltojen kiihtyvän kauppasodan uhka. Uusien ja korkeampien tullitariffien ohella Trump ilmoitti perjantaina määräävänsä yhdysvaltalaisia yrityksiä lopettamaan toimintansa Kiinassa ja siirtämään tuotantonsa kotimaahansa.

Lausunto on aiheuttanut laaja ihmetystä: presidentillä ei katsota olevan toimivaltaa yritysten liiketoimintaa koskevissa päätöksissä.

Tästä huolimatta Trump toisti vaatimuksena vain hetkeä ennen lähtöä kohti Ranskaa.

”Minulla on täysi oikeus määrätä yrityksiä lopettamaan liiketoimintansa Kiinassa”, Trump sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Hän vetosi lakiin, joka on säädetty vuonna 1977. Niin sanottu IEEPA-laki on lyhennys sanoista International Emergency Economic Powers Act, ja se on peräisin demokraattipresidentti Jimmy Carterin virkakaudelta.

Laki säädettiin Vietnamin sodan ja presidentti Richard Nixonin eroon johtaneen Watergate-skandaalin jälkiseurauksena. Se antaa presidentille laajat oikeudet säädellä taloudellisia toimenpiteitä ”seurauksena kansallisen hätätilan julistuksesta”.

Ensimmäisen kerran IEEPA:n tuomia toimivaltuuksia käytettiin vuoden 1979 Iranin panttivankikriisin aikana. Tuolloin Carter asetti Iranille taloudellisia pakotteita ja jäädytti maan varoja Yhdysvalloissa.

Myöhemmin lakia on käytetty 54 kertaa, ja kohteina on ollut esimerkiksi huumekaupan kitkeminen Kolumbiassa vuonna 1995, Irakin painostus juuri sodan alla vuonna 2003 ja Venäjän painostus Ukrainan kriisin aikana vuonna 2014.

Trump yritti käyttää lain tuomia toimivaltuuksia jo toukokuussa, kun hän vaati Meksikolle rangaistustulleja siirtolaisten virran pysäyttämiseksi. Yhdysvaltojen kongressin CRS-tutkimuskeskuksen mukaan lakia ei kuitenkaan ole koskaan käytetty tullitariffien määräämiseen.

Tuolloin Trump veti esityksen pois viime hetkillä.

IEEPA-laki ei anna presidentille suoraa toimivaltaa päättää taloudellisista sanktioista, vaan hänen on lain mukaan kysyttävä mielipidettä ensin kongressilta. Kansallisen hätätilan julistuksen jälkeen presidentin on vielä selvitettävä päätöksen perusteita edustajainhuoneelle.

Tilannetta on kommentoinut esimerkiksi oikeustieteen professori Stephen Vladeck Texasin yliopistosta. Hänen mukaansa Meksikon pakotteiden tapauksessa Trump saattoi olla juridisesti oikeilla jäljillä.

Lain tarkoitus on antaa presidentille toimivaltuudet tilanteissa, jotka vaativat nopeaa päätöksentekoa. Vladeckin mukaan ei kuitenkaan ole lain hengen mukaista, että sen tuomaa toimivaltaa käytettäisiin kauppakiistan ratkaisemiseksi.

”Tällaista käyttöä kongressilla tuskin oli mielessä lakia säätäessä”, Vladeck totesi.

Myös Trumpin kilpailijat vuoden 2020 presidenttiehdokkaan valinnassa tarttuivat lausuntoon. Massachusettsin osavaltion entinen kuvernööri Bill Weld aikoo haastaa Trumpin republikaanipuolueen esivaaleissa, vaikka hänen mahdollisuuksiaan pidetään vähäisinä.

Weldin mukaan Trumpilla ei ole todellista toimivaltaa yritysten määräämiseksi pois Kiinasta. Hän leimasi lausunnon itsensä diktaattorin asemaan kuvittelevan Trumpin hullutukseksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  5. 5

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  6. 6

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  7. 7

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  8. 8

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  9. 9

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  10. 10

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää