Talous |HS seuraa

Osakkeet alkoivat kallistua Trumpin ilmoitettua Kiinan halusta jatkaa kauppa­neuvotteluja – HS seuraa pörssipäivää hetki hetkeltä

Perjantaina sekä Yhdysvallat että Kiina ilmoittivat uusista tullimaksujen korotuksista.

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kalllistuminen

Suomalaiset metsäyhtiöt halpenevat eniten Helsingin pörssissä

Trump: Kiina on lähestynyt Yhdysvaltoja neuvotteluiden jatkamiseksi

Levottomuus osakemarkkinoilla lieveni merkittävästi maanantaina iltapäivällä.

Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat liki prosentin pian kaupankäynnin alkamisen jälkeen. Euroalueen keskeinen osakeindeksi Euro Stoxx vahvistui 0,4 prosenttia.

Sen sijaan Aasiassa osakkeet halpenivat maanantaina tuntuvasti ennen presidentti Donald Trumpin lausuntoja, joiden mukaan kauppapoliittisia neuvotteluja jatketaan pian.

Tokion pörssin yleisindeksi heikkeni maanantaina 2,2 prosenttia, Hongkongin pörssin yleisindeksi 1,9 prosenttia ja Shangain pörssin yleisindeksi 1,2 prosenttia perjantain päätönoteerauksista.

Osakkeiden merkittävä halpeneminen alkoi perjantaina Yhdysvalloissa, koska Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota kärjistyi aivan uudelle tasolle.

Lue HS:n hetki hetkeltä -seuranta maanantain pörssipäivästä täältä:

Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat

Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat maanantaina 0,46 prosenttia perjantain päätösnoteerauksesta.

Osakkeet myötätuulessa Yhdysvalloissa

Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa noin prosentin muutamia minuutteja kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

Kolmesta tärkeimmästä osakeindeksistä S&P 500 vahvistui 0,89 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 1,04 prosenttia ja Nasdaq 1,03 prosenttia.

Presidentti Donald Trump onnistui lausunnoillaan vähentämään levottomuutta, joka sai aikaisemmin maantaina aikaan osakkeiden tuntuvan halpenemisen Aasiassa.

”Arvostan paljon sitä tosiseikkaa, että Kiina soitti ja osoitti haluavansa sopimusta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun he todella haluavat saada sopimuksen aikaan ja se on mielestäni erittäin myönteinen merkki", Presidentti Trump sanoi aikaisemmin maanantaina.

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kalllistuminen

Osakkeiden arvonmuutosta ennakoivien futuurien perusteella Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on odotettavissa merkittävää rauhoittumista maanantaina.

Kolmen merkittävimmän osakeindeksin, S&P 500:n, Dow Jones Indusrial Averagen ja Nasdaqin, futuurien perusteella osakkeet kallistuvat noin prosentin kaupankäynnien alkaessa runsaan tunnin kuluessa.

Perjantaina kaikki kolme keskeistä osakeindeksiä heikkenivät tuntuvasti kauppasodan kärjistymisen takia.

Perjantaina epävakautta aiheutti sekin, että presidentti Trump moitti taas kerran nimittämäänsä Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajaa Jerome Powellia.

Aasiassa osakkeet halpenivat maanantaina tuntuvasti, mutta Euroopassa on ollut rauhallisempaa. Presidentti Trumpin ilmoitus kauppapoliittisten neuvotteluiden jatkamisessa pian Kiinan kanssa herätti toiveikkuutta.

Hieman ennen kello 15 Suomen aikaan euroalueen Stoxx 600 -osakeindeksi oli vahvistunut 0,4 prosenttia. Raaka-aine markkinoilla öljyn alkoi kallistua pahempien uhkakuvien väistyessä.

Osakkeet alkoivat kallistua Euroopassa

Pahin myrsky osakemarkkinoilla vaikuttaisi ainakin toistaiseksi olevan ohitse. Markkinat ovat kuitenkin hyvin epävakaassa tilassa, jolloin ne reagoivat herkästi erilaisiin uusiin tietoihin kauppasodan kehittymisestä.

Frankfurtin pörssin yleisindeksi oli puolenpäivän jälkeen vahvistunut 0,3 prosenttia ja euroalueen yritysten osakkeiden hintakehitystä mittaava Euro Stoxx 0,2 prosenttia. Helsingin pörssin yleisindeksi oli liki sama kuin perjantaina osakekaupan päättyessä.

Markkinoiden rauhoittaminen johtui hyvin todennäköisesti siitä, että Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat etsivänsä sovintoa pitkittyneisiin kauppapoliittisiin jännniteisiin.

Myös raakaöljyn hinta alkoi kallistua hieman. Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy kallistui 0,2 prosenttia 59,67 dollariin barrelilta.

Valuuttamarkkinoilla epävakaus sen sijaan jatkui pitkin päivää, koska Kiinan valuutan yuanin arvo oli heikkoimmillaan sitten helmikuun 2008. Yhden dollarin arvo oli 7,14 yuania.

Presidentti Trump uskoo sovintoon

Yhdysvaltojen presidentti ilmoitti maanantaina uskovansa sopimukseen kauppasodasassa Kiinan kanssa.

"Minä uskon, että saamme sopimuksen aikaan", presidentti sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen lausuntonsa kauppasodasta ovat olleet ristiriitaisia. Välillä presidentti Trump on ilmoittanut olevansa tyytyväinen tullimaksujen korotuksiin ja välillä hän on uskonut sovintoon.

Kiinan varapääministeri Liu He kertoi Reutersin mukaan, että myös Kiina haluaa sovintoa.

"Olemme valmiita ratkaisemaan asian rauhallisella asenteella neuvotteluilla ja yhteistyöllä. Vastustamme päättäväisesti kauppasodan kärjistymistä."

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kallistuminen

Suurten yhdysvaltalaisten osakkeindeksien kehitystä ennakoivien futuurien perusteella osakkeet kallistuvat tänään Yhdysvalloissa.

Futuurit ennakoivat osakkeiden vajaan prosentin kallistumista. Markkinoita ovat ilmeisesti rauhoittaneet presidentti Trumpin lausunnot kauppapoliittisten neuvotteluiden pikaisesta jatkamisesta Kiinan kanssa.

Perjantaina osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa voimakkaasti kauppasodan kärjistymisen takia. Ensiksi Kiinan ilmoitti uudista tullimaksujen korotuksista Yhdysvalloista tuotaville tuotteille. Sen jälkeen presidentti Trump kertoi uusista vastatoimista.

Huonoja uutisia Saksasta: yritysten luottamus talouteen heikentynyt

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota on kolhinut ilmeisen pahoin saksalaisia yrityksiä, ilmenee sijoittajien ja ekonomistien tarkoin seuraamasta Ifo-indeksistä.

Yritysten nykyistä tilaa ja suhdannenäkemiä mittaa Ifo-indeksi heikkeni elokuussa 94,3 pisteeseen. Uutistoimisto Bloombergin ennakkokyselyssä ekonomistit arvioivat, että se olisi ollut 95,8 pistettä.

Saksassa ja euroalueella laajemmin suurimmat ongelmat ovat teollisuudessa, jonka valmistamien tuotteiden kysyntää on vähentänyt kauppasota ja Kiinan talouskasvun hidastuminen. Suhdannenäkymät ovat huonontuneet tuntuvasti myös palvelualoilla.

Saksan teollisuuden kangertelu heijastuu ajan mittaan myös Suomeen, koska Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani.

Euroopassa selvästi rauhallisempaa kuin Aasiassa

Euroopassa osakkeiden halpeneminen on selvästi rauhallisempaa kuin Aasiassa. Suurten euroopalaisten ytiöiden osakkeiden hintakehitystä mittaava oli Stoxx 600 -osakeindeksi oli heikentynyt 0,33 prosenttia vajaa tunti kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

Markkinoita rauhoittivat ilmeisesti Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lausunnot, joiden mukaan kauppapoliittiset neuvottelut Kiinan kanssa jatkuvat hyvin pian.

Tokion pörssin yleisindeksi heikkeni maanantaina 2,17 prosenttia,Hongkongin pörssin yleisindeksi 1,92 prosenttia ja Shangain pörssin yleisindeksi 1,2 prosenttia perjantain päätönoteerauksista.

Suomalaiset metsäyhtiöt halpenevat eniten Helsingin pörssissä

Kauppasodan kärjistyminen vaikuttaisi maanantaina kolhineen pahiten metsäyhtiöiden osakkeita. Metsäyhtiö UPM:n osake halpeni maanantaina kaupankäynnin alkuvaiheessa prosentin ja Stora Enson osake kutakuinkin yhtä paljon.

Molemmat yhtiöt ovat jo aikaisemmin varoittaneet Kiinan talouskasvun hidastumisesta. UPM ja Stora Enso ovat suurimpia suomalaisia teollisuusyhtiöitä.

Trump: Kiina on lähestynyt Yhdysvaltoja neuvotteluiden jatkamiseksi

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trump ilmoitti maanantaina, että Kiina lähestynyt viime yönä Yhdysvaltoja aloitteella jatkaa kauppapoliittisia neuvotteluita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan presidentti Trump pitää neuvottelualoitetta myönteisenä asiana koko maailmalle. Trump myös kehui taas Kiinan presidenttiä Xi Jingpingiä hyväksi johtajaksi ja kehui hänen haluaa löytää ratkaisu kauppapoliittisiin kiistoihin ja kiistan rauhoittamiseksi.

Presidentti Trumpin ilmoitukseen on syytä suhtautua varauksella. Presidentti on jo monta kertaa aikaisemminkin antanut ymmärtää, että neuvottelut etenevät hyvin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  6. 6

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  10. 10

   Hallitus aikoo selvittää pakkoavioliittojen erillisen kriminalisoimisen – Oikeusministeri Henriksson: ”Kyse traagisista ihmiskohtaloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää