Talous |HS seuraa

Osakkeet alkoivat kallistua Trumpin ilmoitettua Kiinan halusta jatkaa kauppa­neuvotteluja – HS seuraa pörssipäivää hetki hetkeltä

Perjantaina sekä Yhdysvallat että Kiina ilmoittivat uusista tullimaksujen korotuksista.

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kalllistuminen

Suomalaiset metsäyhtiöt halpenevat eniten Helsingin pörssissä

Trump: Kiina on lähestynyt Yhdysvaltoja neuvotteluiden jatkamiseksi

Levottomuus osakemarkkinoilla lieveni merkittävästi maanantaina iltapäivällä.

Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat liki prosentin pian kaupankäynnin alkamisen jälkeen. Euroalueen keskeinen osakeindeksi Euro Stoxx vahvistui 0,4 prosenttia.

Sen sijaan Aasiassa osakkeet halpenivat maanantaina tuntuvasti ennen presidentti Donald Trumpin lausuntoja, joiden mukaan kauppapoliittisia neuvotteluja jatketaan pian.

Tokion pörssin yleisindeksi heikkeni maanantaina 2,2 prosenttia, Hongkongin pörssin yleisindeksi 1,9 prosenttia ja Shangain pörssin yleisindeksi 1,2 prosenttia perjantain päätönoteerauksista.

Osakkeiden merkittävä halpeneminen alkoi perjantaina Yhdysvalloissa, koska Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota kärjistyi aivan uudelle tasolle.

Lue HS:n hetki hetkeltä -seuranta maanantain pörssipäivästä täältä:

Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat

Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat maanantaina 0,46 prosenttia perjantain päätösnoteerauksesta.

Osakkeet myötätuulessa Yhdysvalloissa

Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa noin prosentin muutamia minuutteja kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

Kolmesta tärkeimmästä osakeindeksistä S&P 500 vahvistui 0,89 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 1,04 prosenttia ja Nasdaq 1,03 prosenttia.

Presidentti Donald Trump onnistui lausunnoillaan vähentämään levottomuutta, joka sai aikaisemmin maantaina aikaan osakkeiden tuntuvan halpenemisen Aasiassa.

”Arvostan paljon sitä tosiseikkaa, että Kiina soitti ja osoitti haluavansa sopimusta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun he todella haluavat saada sopimuksen aikaan ja se on mielestäni erittäin myönteinen merkki", Presidentti Trump sanoi aikaisemmin maanantaina.

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kalllistuminen

Osakkeiden arvonmuutosta ennakoivien futuurien perusteella Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on odotettavissa merkittävää rauhoittumista maanantaina.

Kolmen merkittävimmän osakeindeksin, S&P 500:n, Dow Jones Indusrial Averagen ja Nasdaqin, futuurien perusteella osakkeet kallistuvat noin prosentin kaupankäynnien alkaessa runsaan tunnin kuluessa.

Perjantaina kaikki kolme keskeistä osakeindeksiä heikkenivät tuntuvasti kauppasodan kärjistymisen takia.

Perjantaina epävakautta aiheutti sekin, että presidentti Trump moitti taas kerran nimittämäänsä Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajaa Jerome Powellia.

Aasiassa osakkeet halpenivat maanantaina tuntuvasti, mutta Euroopassa on ollut rauhallisempaa. Presidentti Trumpin ilmoitus kauppapoliittisten neuvotteluiden jatkamisessa pian Kiinan kanssa herätti toiveikkuutta.

Hieman ennen kello 15 Suomen aikaan euroalueen Stoxx 600 -osakeindeksi oli vahvistunut 0,4 prosenttia. Raaka-aine markkinoilla öljyn alkoi kallistua pahempien uhkakuvien väistyessä.

Osakkeet alkoivat kallistua Euroopassa

Pahin myrsky osakemarkkinoilla vaikuttaisi ainakin toistaiseksi olevan ohitse. Markkinat ovat kuitenkin hyvin epävakaassa tilassa, jolloin ne reagoivat herkästi erilaisiin uusiin tietoihin kauppasodan kehittymisestä.

Frankfurtin pörssin yleisindeksi oli puolenpäivän jälkeen vahvistunut 0,3 prosenttia ja euroalueen yritysten osakkeiden hintakehitystä mittaava Euro Stoxx 0,2 prosenttia. Helsingin pörssin yleisindeksi oli liki sama kuin perjantaina osakekaupan päättyessä.

Markkinoiden rauhoittaminen johtui hyvin todennäköisesti siitä, että Kiina ja Yhdysvallat ilmoittivat etsivänsä sovintoa pitkittyneisiin kauppapoliittisiin jännniteisiin.

Myös raakaöljyn hinta alkoi kallistua hieman. Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy kallistui 0,2 prosenttia 59,67 dollariin barrelilta.

Valuuttamarkkinoilla epävakaus sen sijaan jatkui pitkin päivää, koska Kiinan valuutan yuanin arvo oli heikkoimmillaan sitten helmikuun 2008. Yhden dollarin arvo oli 7,14 yuania.

Presidentti Trump uskoo sovintoon

Yhdysvaltojen presidentti ilmoitti maanantaina uskovansa sopimukseen kauppasodasassa Kiinan kanssa.

"Minä uskon, että saamme sopimuksen aikaan", presidentti sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen lausuntonsa kauppasodasta ovat olleet ristiriitaisia. Välillä presidentti Trump on ilmoittanut olevansa tyytyväinen tullimaksujen korotuksiin ja välillä hän on uskonut sovintoon.

Kiinan varapääministeri Liu He kertoi Reutersin mukaan, että myös Kiina haluaa sovintoa.

"Olemme valmiita ratkaisemaan asian rauhallisella asenteella neuvotteluilla ja yhteistyöllä. Vastustamme päättäväisesti kauppasodan kärjistymistä."

Yhdysvalloissa odotettavissa osakkeiden kallistuminen

Suurten yhdysvaltalaisten osakkeindeksien kehitystä ennakoivien futuurien perusteella osakkeet kallistuvat tänään Yhdysvalloissa.

Futuurit ennakoivat osakkeiden vajaan prosentin kallistumista. Markkinoita ovat ilmeisesti rauhoittaneet presidentti Trumpin lausunnot kauppapoliittisten neuvotteluiden pikaisesta jatkamisesta Kiinan kanssa.

Perjantaina osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa voimakkaasti kauppasodan kärjistymisen takia. Ensiksi Kiinan ilmoitti uudista tullimaksujen korotuksista Yhdysvalloista tuotaville tuotteille. Sen jälkeen presidentti Trump kertoi uusista vastatoimista.

Huonoja uutisia Saksasta: yritysten luottamus talouteen heikentynyt

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota on kolhinut ilmeisen pahoin saksalaisia yrityksiä, ilmenee sijoittajien ja ekonomistien tarkoin seuraamasta Ifo-indeksistä.

Yritysten nykyistä tilaa ja suhdannenäkemiä mittaa Ifo-indeksi heikkeni elokuussa 94,3 pisteeseen. Uutistoimisto Bloombergin ennakkokyselyssä ekonomistit arvioivat, että se olisi ollut 95,8 pistettä.

Saksassa ja euroalueella laajemmin suurimmat ongelmat ovat teollisuudessa, jonka valmistamien tuotteiden kysyntää on vähentänyt kauppasota ja Kiinan talouskasvun hidastuminen. Suhdannenäkymät ovat huonontuneet tuntuvasti myös palvelualoilla.

Saksan teollisuuden kangertelu heijastuu ajan mittaan myös Suomeen, koska Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani.

Euroopassa selvästi rauhallisempaa kuin Aasiassa

Euroopassa osakkeiden halpeneminen on selvästi rauhallisempaa kuin Aasiassa. Suurten euroopalaisten ytiöiden osakkeiden hintakehitystä mittaava oli Stoxx 600 -osakeindeksi oli heikentynyt 0,33 prosenttia vajaa tunti kaupankäynnin alkamisen jälkeen.

Markkinoita rauhoittivat ilmeisesti Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lausunnot, joiden mukaan kauppapoliittiset neuvottelut Kiinan kanssa jatkuvat hyvin pian.

Tokion pörssin yleisindeksi heikkeni maanantaina 2,17 prosenttia,Hongkongin pörssin yleisindeksi 1,92 prosenttia ja Shangain pörssin yleisindeksi 1,2 prosenttia perjantain päätönoteerauksista.

Suomalaiset metsäyhtiöt halpenevat eniten Helsingin pörssissä

Kauppasodan kärjistyminen vaikuttaisi maanantaina kolhineen pahiten metsäyhtiöiden osakkeita. Metsäyhtiö UPM:n osake halpeni maanantaina kaupankäynnin alkuvaiheessa prosentin ja Stora Enson osake kutakuinkin yhtä paljon.

Molemmat yhtiöt ovat jo aikaisemmin varoittaneet Kiinan talouskasvun hidastumisesta. UPM ja Stora Enso ovat suurimpia suomalaisia teollisuusyhtiöitä.

Trump: Kiina on lähestynyt Yhdysvaltoja neuvotteluiden jatkamiseksi

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trump ilmoitti maanantaina, että Kiina lähestynyt viime yönä Yhdysvaltoja aloitteella jatkaa kauppapoliittisia neuvotteluita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan presidentti Trump pitää neuvottelualoitetta myönteisenä asiana koko maailmalle. Trump myös kehui taas Kiinan presidenttiä Xi Jingpingiä hyväksi johtajaksi ja kehui hänen haluaa löytää ratkaisu kauppapoliittisiin kiistoihin ja kiistan rauhoittamiseksi.

Presidentti Trumpin ilmoitukseen on syytä suhtautua varauksella. Presidentti on jo monta kertaa aikaisemminkin antanut ymmärtää, että neuvottelut etenevät hyvin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  5. 5

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää