Talous

Pakote­listalla oleva Boris Rotenberg vaatii oikeudessa pankeilta palvelua – Osuuspankki: maksujen välittäminen voisi johtaa toiminnan loppumiseen kokonaan

Suomessa toimivat pankit eivät uskalla koskea pitkällä tikullakaan venäläis-suomalaisen liikemiehen rahoihin.

Helsingin käräjäoikeus alkaa tiistaina käsitellä poikkeuksellista oikeusjuttua, jossa ovat vastakkain Suomen kansalaisen oikeus pankkipalveluihin ja pankkien pelko Yhdysvaltain talouspakotteista.

Venäläis-suomalainen liikemies Boris Rotenberg vaatii, että Helsingin käräjäoikeus velvoittaa Handelsbankenin Suomen-sivuliikkeen ottamaan vastaan hänen rahansiirtojaan ja Nordean, OP Yrityspankin ja Danske Bankin Suomen-sivuliikkeen välittämään hänen rahaliikennettään.

Hän sanoo käräjäoikeuteen toimittamassaan kanteessa, että pankit ovat kieltäytyneet välittämästä ja vastaanottamasta hänen tekemiään maksuja. Tämän takia hän ei ole voinut kertomansa mukaan maksaa laskujaan esimerkiksi verottajalle, Trafille ja perintätoimistoille. Rotenberg on Venäjän ja Suomen kansalainen. Hän perustelee vaatimusta muun muassa sillä, että hänellä on oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti muihin EU-kansalaisiin nähden.

Rotenbergilla on Handelsbankenissa käyttötili, mutta pankki ei suostu ottamaan vastaan tilille rahaa Rotenbergin ulkomaisilta tileiltä saati käteistalletuksina. Lisäksi Rotenbergin elämää vaikeuttaa se, että hänen tekemänsä maksut eivät mene perille. Jos esimerkiksi laskun lähettäneellä sähköyhtiöllä on tili Nordeassa, Danskessa tai Osuuspankissa, hän ei pysty maksamaan laskua, sillä pankit palauttavat Rotenbergilta tulleet maksut lähettäjälle.

Muun muassa Rotenberg ja hänen poikansa on asetettu Yhdysvaltain valtionvarainministeriön alaisen Office of Foreign Assets Controlin (OFAC) hallinnoimalle Specially Designated Nationals -pakotelistalle (SDN).

Kun Itä-Ukrainan kriisi kärjistyi helmikuussa 2014 ja Venäjä miehitti Krimin, Yhdysvallat asetti useita venäläisiä pakotelistalle. Käräjäoikeuteen toimitettujen asiakirjojen mukaan Rotenberg asetettiin pakotelistalle maaliskuussa 2014.

Yhdysvallat perustelee pakotteita sillä, että Rotenberg kuuluu Venäjän johdon sisäpiiriin ja hän on toiminut ”johtavan venäläisen valtion virkamiehen puolesta tai avustanut, sponsoroinut tai antanut taloudellista tai aineellista tukea tällaiselle henkilölle”.

Listalle päätyminen tarkoittaa, että Yhdysvaltain viranomaiset ovat voineet jäädyttää Rotenbergin varat ja ovat kieltäneet muita tekemästä määrättyjä liiketoimia hänen kanssaan. Pakotteita rikkova ottaa riskin joutumisesta itse pakotteiden kohteeksi.

EU ei kuitenkaan ole asettanut pakotteita Rotenbergia vastaan. Kanteen mukaan pankit eivät saa kohdella Rotenbergia eriarvoisesti EU:n alueella Yhdysvaltain pakotteista riippumatta eikä OFAC-pakotteilla ole mitään oikeudellista velvoittavuutta Suomessa.

Kaikki neljä pankkia pelkäävät, että niiden toiminta voisi vaikeutua merkittävästi, jos ne koskisivat Rotenbergin rahoihin. Osuuspankki sanoo, että sen pankkitoiminta voisi jopa loppua, jos se joutuisi Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi. Pankkien maailmassa Yhdysvaltain dollari ja kansainväliset rahoitusjärjestelyt ovat tärkeitä ja Yhdysvalloilla on paljon valtaa.

”SDN-listalle joutuminen johtaisi todennäköisesti käytännössä siihen, että OP:n edellytykset jatkaa pankkitoimintaa menetettäisiin”, Osuuspankki toteaa vastauksessaan.

Vähintäänkin merkittävistä vaikeuksista puhuvat myös Nordea ja Handelsbanken. Dansken vastauksessa mahdollisia seurauksia havainnollistetaan esimerkein.

Danske Bank viittaa tapaukseen, jossa ranskalaispankki joutui maksamaan yhdeksän miljardin dollarin sakot OFAC-pakotteiden rikkomisesta. Toisessa tapauksessa latvialaispankki joutui lopettamaan koko toimintansa muun muassa siksi, että Yhdysvallat kielsi muita pankkeja toimimasta sen kanssa.

Handelsbankenilta Rotenberg vaatii, että se sallisi hänen siirtää omia rahojaan ulkomailta omalle tililleen. Pankki vetoaa vastauksessaan talouspakotteiden lisäksi esimerkiksi EU:n rahanpesusääntelyyn. Pankin mukaan se ei voi riittävästi varmistua Rotenbergin rahojen alkuperästä.

Rotenberg on esimerkiksi yrittänyt todistaa rahojen laillista alkuperää toimittamalla pankille venäläisen veroilmoituksensa, mutta pankin mukaan Rotenbergin pitäisi selvittää rahan alkuperä euro eurolta kirjanpitonsa ja tiliotteidensa avulla.

Kolmelta muulta pankilta Rotenberg taas vaatii, että ne välittäisivät hänen rahaliikennettään.

Osuuspankin mukaan se voi määritellä omissa ehdoissaan, että sillä on oikeus palauttaa maksu maksajan pankille, mikäli maksaja on kansainvälisten pakotteiden kohteena. Vaikka Rotenberg ei ole asiakassuhteessa pankkiin, maksun saaja on. Se myös toteaa, ettei voi ottaa riskiä siitä, että joutuisi itse Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi.

Danske Bankin mukaan mikään laki ei velvoita sitä ottamaan vastaan Rotenbergin tekemiä maksuja asiakkaidensa tilille. Sen mukaan sillä on itse asiassa velvollisuus olla koskematta Rotenbergin rahoihin, koska laki määrää, ettei pankki saa ottaa vakavaraisuuttaan tai maksuvalmiuttaan vaarantavia riskejä.

”OFAC-pakotteiden vastaisesta toiminnasta voisi seurata Danske Bankille erittäin vakavia seurauksia. Erittäin suurten sakkojen ja maineriskin lisäksi tämä johtaisi siihen, että Danske Bank ei voisi enää välittää maksuja Yhdysvaltain dollareissa.”

Muiden pankkien tavoin Nordea väittää lisäksi, ettei Rotenberg voi vedota tapauksessa yhdenvertaisuuslainsäädäntöön. Pankin mukaan laki määrittelee syrjinnän perusteiksi esimerkiksi iän ja kansallisuuden, mutta ei henkilön toimintaa.

”Henkilön toimintaan tai menettelytapaan tai tosiasiallisiin olosuhteisiin liittyvä seikka ei ole yhdenvertaisuuslain mukainen henkilöön liittyvä syy. Rotenbergia ei ole laittomasti syrjitty”, Nordea toteaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  9. 9

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  10. 10

   Justin Bieber kastettiin koripallo­tähden kylpy­ammeessa, Kanye West perusti oman kirkon: Uskonnosta tuli viihdettä, jolla mega­kirkot tahkoavat satoja miljoonia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää