Talous

Lennätkö britti­yhtiöllä, teetkö ostoksia britti­verkkokaupassa? Näin Britannian sopimukseton ero EU:sta vaikuttaisi suomalaisiin

Britannian on määrä erota EU:sta vajaan kahden kuukauden kuluttua. Miten ero ilman sopimusta vaikuttaisi suomalaisiin?

Britanniassa on parhaillaan meneillään ratkaiseva viikko: Eroaako maa EU:sta lokakuun 31. päivä ilman erosopimusta vai onnistuuko parlamentin alahuone sittenkin tukkimaan sopimuksettoman eron vaihtoehdon? Parlamentti palasi tänään tiistaina kesälomaltaan.

HS näyttää parlamentin alahuoneen istunnon suorana tässä uutisessa.

Sopimukseton ero tarkoittaisi, että EU-sopimusten noudattaminen lakkaisi Britanniassa yhdessä yössä. Tämä vaikuttaisi myös suomalaisiin.

EU:n ja Suomen tavoitteena on edelleen Britannian hallitun eron varmistaminen aiemmin neuvotellulla erosopimuksella. Eri hallinnonaloilla on kuitenkin tehty suunnitelmia äkkieron varalta viime vuodesta lähtien, kertoo valtioneuvoston kanslian EU-erityisasiantuntijan Silja Pasanen.

”EU-tasolla meillä on ollut useita kymmeniä eri alojen asiantuntijoiden kokouksia”, hän kertoo.

HS kokosi kysymyksiä ja vastauksia liittyen sopimuksettoman eron vaikutuksiin.

1. Miten äkkiero vaikuttaisi matkustamiseen?

Britannian sopimukseton ero tietäisi sekaannuksia lentoliikenteessä.

Brittiläiset lentoyhtiöt eivät voisi enää lentää esimerkiksi Helsinki-Vantaalta muualle kuin Britanniaan. Tähän asti brittiläiset lentoyhtiöt ovat voineet lentää myös muiden EU-maiden sisäisiä lentoja.

Myös Britannian kauttakulkulentoihin tulisi todennäköisesti muutoksia. Vielä on epävarmaa, mitä tapahtuisi Britannian kautta Suomesta kulkeville lennoille esimerkiksi Yhdysvaltoihin.

EU:n komissio rauhoitteli joulukuussa, ettei lentoliikenteeseen tulisi kaaosta sopimuksettomassakaan erossa, sillä lentoliikenteessä säilytetään ”perustaso”. Finnairin mukaan komissio ja Britannian viranomaiset ovat vakuuttaneet, että liikenneoikeudet turvataan ja Finnairin lennot voitaisiin lentää Britanniaan myös äkkieron jälkeen. Yhtiö kuitenkin kertoo seuraavansa tilannetta ja varautuvansa tulevaan ”erilaisin skenaarioin”.

Suomalainen ei sopimuksettoman eronkaan tapahtuessa tarvitsisi näillä näkymin viisumia Britanniaan, jos hän oleskelee siellä 90 päivää 180 päivän sisällä.

Jos äkkiero toteutuu, ei suomalaisliittymällä kannattaisi huolettomasti surffailla netissä, sillä roaming-hinnat saattavat nousta.

Suomalaismatkailijan eurooppalainen sairaanhoitokortti ei brittiviranomaisten mukaan ole myöskään voimassa, mikäli muusta järjestelystä ei sovita ennen eroa.

2. Miten sopimukseton ero vaikuttaisi ostoksien tekemiseen?

Britannian sopimukseton ero EU:sta vaikuttaisi siihen, mitä ja minkä arvoisia tuotteita EU-kansalainen saa tuoda Britanniasta kotimaahansa. Esimerkiksi elintarvikkeiden ja kasvien tuontiin tulisi rajoituksia, kertoo valtioneuvoston kanslia.

Äkkiero toisi merkittäviä muutoksia verkko-ostoksien tekemiseen. Brittiläinen verkkokauppa saisi harjoittaa geoblokkausta eli kuluttajien syrjintää heidän asuinpaikkansa ja kansalaisuutensa mukaan. Sen ei esimerkiksi tarvitsisi hyväksyä suomalaista luottokorttia.

Britanniasta Suomeen tilattuja verkkokauppaostoksia kohdeltaisiin samalla tavoin kuin mistä tahansa muualta unionin ulkopuolelta tulevia tuotteita. Ne pitäisi tullata, ja mikäli tuotteiden arvo ylittäisi 22 euroa, lisättäisiin niihin vero.

Myöskään EU:n kuluttajansuojaa koskeva EU-lainsäädäntö ei enää pätisi Britanniaan. Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan kuluttajansuoja olisi kuitenkin sopimuksettoman brexitin jälkeen Britanniassa ”suhteellisen yhteneväinen” EU-maiden kanssa. Keskus kuitenkin suosittelee tarkistamaan myyjältä sopimusehdot ennen kauppoja.

3. Kuinka kävisi Erasmus-vaihto-ohjelmien?

EU päätti maaliskuussa asetuksesta, jonka mukaan Erasmus-vaihdossa olevat opiskelijat voivat suorittaa vaihtonsa loppuun Britanniassa äkkierosta huolimatta. Jos suomalainen on siis Britanniassa Erasmus-vaihdossa ensi syksyn, hänen ei tarvitse keskeyttää ohjelmaansa. Kevätlukukautta tai myöhempiä ajankohtia tämä asetus ei kuitenkaan koske.

Britanniassa asuvien suomalaisten tulee rekisteröityä vuoden 2020 loppuun mennessä, jos Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta. Jos taas brexit-sopimus saadaan voimaan, aikaa on kesäkuulle 2021 asti.

Britannian sisäministeriön heinäkuussa julkaistujen lukujen mukaan 3700 britanniansuomalaista on rekisteröitynyt. Tämä on vain noin 18 prosenttia kaikista maassa asuvista suomalaista.

4. Miten äkkiero vaikuttaisi suomalaisyrityksiin?

Ero ilman sopimusta tekisi Britanniasta yhdessä yössä niin sanotun kolmannen maan, joka on välittömästi EU:n yhteisten sisämarkkinoiden ulkopuolella. Tällöin EU-maiden ja Britannian välisen kaupan ehdot perustuvat Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöihin.

Mittava muutos aiheuttaisi epävarmuutta ja koskettaisi useita suomalaisyrityksiä. Britannia oli viime vuonna Suomen seitsemänneksi tärkein kauppakumppani vientitilastoissa. Saarivaltioon suunnatun viennin arvo oli Tullin mukaan viime vuonna noin 2 850 miljoonaa euroa.

Ero ilman sopimusta tietäisi lisää byrokratiaa ja kustannuksia saarivaltion kanssa ja siellä asioiville suomalaisyrityksille. Myös toimitusketjut vaikeutuisivat.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Boris Johnson pyysi lopulta brexit-päivän lykkäystä, mutta EU:n kärsivällisyys käy vähiin – mitä seuraavaksi tapahtuu?

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomenlinnassa on halvempaa asua kuin Mellunmäessä, nyt vuokria yritetään korottaa

  10. 10

   Espoossa on kummallinen betonirakennelma, jota käytettiin yhden kerran 40 vuotta sitten: Mihin Mankin aaveraide johtaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää