Talous

Nordea sai uuden konserni­johtajan, kurssi nousussa – Suuromistaja Gardell vaatii kannattavuuden parantamista nopeasti ja ”dramaattisesti”

Vang-Jensen ei sulje pois säästökuureja. ”Mutta se ei ole ensimmäinen tekoni.”

rac
Pankkikonserni Nordean hallitus on nimittänyt Frank Vang-Jensenin Nordean uudeksi konsernijohtajaksi torstaista alkaen.

Vang-Jensen, 51, on toiminut vuodesta 2018 alkaen Nordean henkilöasiakkaista vastaavana johtajana. Hän on myös konsernin johtoryhmän jäsen.

Nordean osakekurssi oli iltapäivällä nimitysuutisen jälkeen yli kuuden prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

Nordean suuromistaja, sijoitusyhtiö Cevian Capitalin perustajiin kuuluva Christer Gardell vaati saman tien uudelta johtajalta nopeita näyttöjä pankin kannattavuuden parantamiseksi.

”Odotamme huomattavasti nopeampaa tahtia työssä, jolla pankin kannattavuutta parannettaisiin dramaattisesti”, Gardell sanoi Reutersille.

Cevian Capital on Nordean kuudenneksi suurin osakkeenomistaja 2,3 prosentin omistusosuudella.

Nordean pörssiarvo on puolittunut alle kahdessa vuodessa.Vang-Jensen aloitti Nordeassa vuonna 2017 Tanskan maajohtajana ja Tanskan henkilöasiakkaista vastaavana johtajana. Hän on valmistunut Kööpenhaminan kauppakorkeakoulusta.

”Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että hän johtaa Nordeaa oikeaan suuntaan tulevina vuosina”, sanoi pankin hallituksen puheenjohtaja Torbjörn Magnusson tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Hän perusteli valintaa sekä Vang-Jensenin pitkällä pankkitaustalla että Nordean ja sen haasteiden tuntemuksella parin vuoden kokemuksensa ansiosta.


Aiemmin Vang-Jensen on työskennellyt useiden vuosien ajan Handelsbankenissa, viimeksi pankin konsernijohtajana. Tästä tehtävästä hän sai potkut vuonna 2016 toimittuaan työssä runsaan vuoden. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi tuolloin SVT:n mukaan, että kyseessä oli epäonnistunut rekrytointi eikä Vang-Jensen täysin täyttänyt niitä vaatimuksia, joita Handelsbankenin konsernijohtajalta edellytettiin.

Magnussonin mukaan Vang-Jensenin ”hiukan erityinen” kokemus toisen pankin johdosta on vain arvokasta kokemusta.

”Hallitus näkee tämän hyvin arvokkaana kokemuksena, joka mahdollisesti on tehnyt hänestä vielä paremman johtajan”, hän sanoi.

Heikentynyt osakekurssi ja kielteiset otsikot ovat vaivanneet Nordeaa viime aikoina. Pankin kurssi on laskenut vuodessa vajaat 40 prosenttia.

Yhtiö laatii tällä hetkellä uutta liiketoimintasuunnitelmaa ongelmiin puuttumiseksi.

Vang-Jensen painotti Nordean suurimpana ongelmana karanneita kuluja suhteessa tuottoihin.

”Jossain korkeiden tavoitteidemme ja pyrkimystemme välissä olemme menettäneet ymmärryksemme mittasuhteista, mitä tulee kustannuksiin”, hän sanoi.

Vang-Jensenin mukaan oikean tasapainon löytäminen kulujen ja tuottojen välillä tulee olemaan yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään. Hän ei sulkenut pois säästöohjelmia.

”En sulje mitään pois tällä hetkellä, mutta se ei ole ensimmäinen tekoni. Lähden liikkeelle liiketoimintasuunnitelmasta, jota viimeistelemme.”

Nordea kertoi kesäkuun lopussa, että nykyinen konsernijohtaja Casper von Koskull on jäämässä eläkkeelle. Hän toimi Nordean konsernijohtajana lokakuusta 2015 alkaen.

”Olen tuntenut Frank Vang-Jensenin vuodesta 2017 ja työskennellyt hänen kanssaan tiiviisti. Olen vakuuttunut, että hallitus on tehnyt oikean valinnan ja että Frank Vang-Jensen saa vietyä Nordeaa eteenpäin ammatillisella osaamisellaan ja henkilökohtaisilla taidoillaan”, sanoo Von Koskull tiedotteessa.

Nimitys vaatii vielä viranomaishyväksynnän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää