Talous

Markkinaoikeus: Suomalaisyritys sekä loukkasi että ei loukannut israelilaisjätti Sodastreamin oikeuksia –”Meitä hämmentää”

Hiilihappopullojen merkintätavasta on väännetty oikeudessa vuodesta 2017 lähtien.

Markkinaoikeus antoi torstaina välipäätöksen pitkällisessä oikeusriidassa, jossa vastakkain ovat olleet hiilihapottajajättiläinen, monikansallinen Sodastream International ja sen piskuinen suomalainen kilpailija Mysoda.

Molemmat yhtiöt myyvät hiilihapotuslaitteita sekä niihin tarvittavia hiilidioksidipulloja ja makutiivisteitä.

Epäselväksi jää, kumman kannalle tuomioistuin lopulta kallistui.

”Sivumäärältään pidempi kuin odotimme, mutta ihan hyvä päätös”, luonnehtii Mysodan toimitusjohtaja David Solomon markkinaoikeuden ratkaisua.

Sodastream haastoi Mysodan oikeuteen vuonna 2017. Riidassa kyse on alumiinisista pulloista, joissa säilötään hiilidioksidia – tai pikemminkin siitä, kuinka pullot tulisi merkitä.

Solomon kertoo, että alumiinisiin säiliöihin tavataan kaivertaa alkuperäisen liikkeellelaskijan nimi, oli kyse sitten Sodastreamista, Mysodasta tai jostakin muusta alan toimijasta. Koska pullojen käyttöikä on kymmeniä vuosia, niitä kierrätetään ja täytetään uudelleen.

Eri valmistuttajien pullot ovat keskenään yhteensopivia. Niinpä kuluttaja valitsee itse, kenen täytettäväksi hän pullonsa vie.

Sodastreamin jättämän haastehakemuksen mukaan Mysoda on loukannut yhtiön tavaramerkkioikeuksia, kun se on täyttänyt alun perin Sodastreamille valmistettuja pulloja uudelleen ja sen jälkeen korvannut alkuperäiset etiketit omillaan.

Pullojen kaulaan on kuitenkin jäänyt Sodastreamin nimi kaiverrettuna. Sodastreamin mukaan käytännöstä on koitunut mittavaa vahinkoa yhtiön brändille sekä lisäkustannuksia.

Markkinaoikeuden kanta asiaan oli välituomiossa kahtalainen. Nykyään Mysoda käyttää valkoista, tyhjää etikettiä, jos pullon on alun perin valmistuttanut joku sen kilpailijoista. Markkinaoikeus katsoi, ettei tämä käytäntö loukkaa tavaramerkkioikeuksia.

Sen sijaan aiemmin Mysoda käytti kaikissa pulloissa etikettiä, jossa on sen oma vaaleanpunainen logo. Tämä menettely loukkasi Sodastreamin oikeuksia, tuomioistuin katsoi päätöksessään.

”Meitä hämmentää, että aiempi ongelmalliseksi nähty merkintätapamme on se sama, jota Sodastream nykyään käyttää ja on käyttänyt alusta lähtien.”

Sen sijaan oikeudessa Sodastreamin edustajat sanoivat varastoineensa yhteensä 3 000 Mysodan kaiverruksilla varustettua pulloa tehtaalleen Alankomaihin. Heidän mukaansa tarkoituksena ei ole ollut palauttaa niitä kiertoon.

Ratkaisu on välituomio, ja tavaramerkkioikeuksien loukkauksista koituvia mahdollisia seuraamuksia käsitellään Solomonin mukaan myöhemmin. Sodastream on vaatinut Mysodalta yhteensä vähintään miljoonan euron korvauksia tavaramerkkien oikeudettomasta käytöstä.

Lisäksi Sodastream vaati markkinaoikeutta keskeyttämään Mysodan hiilidioksidipullojen myynnin turvaamistoimena 100 000 euron sakon uhalla. Tämän vaateen tuomioistuin hyväksyi. Mysoda ei siten enää enää saa ottaa uudelleen käyttöön aiempaa merkintätapaansa.

Markkinaoikeuden päätökseen voi vielä hakea valituslupaa.

Sodastreamin hiilihapotuslaitteet lanseerattiin Suomessa uudelleen vuonna 2007. Se on on huomattavasti suomalaista kilpailijaansa suurempi toimija kaasutettujen vesien saralla.

Mysoda toi oman laitteensa markkinoille vuonna 2011. Sen nykyinen toimitusjohtaja David Solomon toimi vuosina 2012–2016 Sodastreamin Suomen- ja Pohjoismaiden-johtajana.

Markkinaoikeudessa kuullun mukaan Sodastreamin markkinaosuus on kaasutetuista vesistäSuomessa tällä hetkellä noin 55–60 prosenttia, Mysodan 30–35 prosenttia ja Agan noin kahdeksan prosenttia. Sekä Sodastreamin että Mysodan edustajien mukaan eri valmistuttajien alumiinisia hiilidioksidipulloja kiertää Suomessa noin 800 000 kappaletta.

Israeliin rekisteröidyn Sodastream International Ltd:n liikevaihto oli noin 543 miljoonaa dollaria vuonna 2017, suomalaisen Mysodan noin kaksi miljoonaa euroa. Monikansallinen virvoitusjuomavalmistaja Pepsico osti vuonna 2018 Sodastreamin 3,2 miljardin dollarin kauppahinnalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää