Talous

Koneen ja Thyssen­kruppin kaupasta on huhuttu pitkään: miksi Kone tuli nyt julkisuuteen?

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi kiinnostuksesta Thyssenkruppin hissiliiketoimintaan saksalaisen Handelsblattin haastattelussa. HS:lle hän sanoo haastattelun tavoitteena olleen, että ”saksalaiset tuntisivat Koneen paremmin, jos tässä jotain tapahtuisi”.

Hissiyhtiö Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoo useaan otteeseen, että Kone ja saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminta olisivat yhdessä ”erittäin hyvä pari”.

Suomalaisyhtiö on tähän asti kieltäytynyt kommentoimasta kiinnostustaan Thyssenkruppin hissiliiketoimintaan. Tilanne muuttui torstaina, kun saksalainen talousmedia Handelsblatt julkaisi Ehrnroothin laajan haastattelun.

HS:lle Ehrnrooth sanoo ulostulonsa tavoitteena olleen, että ”saksalaiset tuntisivat Koneen paremmin, jos tässä jotain tapahtuisi”.

Ehrnrooth muistuttaa, että Thyssenkrupp on ollut asiassa aloitteellinen. Saksalaisyhtiö on kertonut harkitsevansa joko hissiliiketoiminnan myyntiä tai sen listaamista pörssiin.

”Me olemme sanoneet vain sen, että tällainen mahdollinen kombinaatio voisi olla erittäin kiinnostava. Me näemme, että yhdistymisessä olisi paljon logiikkaa.”

Ehrnrooth muistuttaa, että Kone ja Thyssenkrupp ovat toisilleen tuttuja jo entuudestaan.

”Yhtiöiden välillä on ollut yli parikymmentä vuotta erilaisia keskusteluja yhdistymisestä johtuen siitä, että teollinen logiikka on niin erinomainen.”

Handelsblatt kertoi perjantaina, että Thyssenkruppin hallitus käsittelee hissiliiketoiminnan kohtaloa ensi viikolla.

Lehden mukaan yhtiö odottaa alustavia tarjouksia jo ensi keskiviikkoon mennessä ja Koneen kilpailijoista ainakin Hitachi olisi mukana.

Koneella on nyt merkittävä asema Aasian markkinoilla. Thyssenkrupp on puolestaan vahvoilla Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa.

”Täydennämme toisiamme. Yhdessä meidän maailmanlaajuinen peittomme olisi ihan erilainen kuin nyt kummallakaan yrityksellä.”

Peitolla on merkitystä, sillä yhä suurempi osa hissiyhtiöiden liikevaihdosta syntyy huoltosopimuksista: mitä enemmän hissejä yhtiöllä on tietyllä alueella, sitä kustannustehokkaampaa niiden kunnossapito on.

Tämän takia Kone on ostanut joka vuosi kymmeniä pieniä hissihuoltoyhtiöitä. Nyt Koneen liikevaihdosta vajaa puolet tulee huolloista.

”Meillä on noin 1,3 miljoonaa hissiä ja liukuporrasta huoltosopimusten piirissä, eikä Thyssenkrupp ole siitä hirveän kaukana”, Ehrnrooth sanoo.

Vielä viime keväänä julkisuudessa liikkui arvailuja, että Kone yksin ostaisi Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan. Nyt esille on tullut kuvio, jonka mukaan Kone olisi yksi ostajista ja mukana voisi olla myös pääomasijoittaja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Thyssenkrupp on jo lähestynyt mahdollisia ostajaehdokkaita ja mukana oli useita isoja pääomasijoittajia. Ajatuksena olisi, että tuolloin kauppa ei kaatuisi kilpailuviranomaisiin.

Ehrnrooth kieltäytyy pohtimasta vaihtoehtoja. Sen verran hän sanoo, että pääomasijoittajat ovat ”harvoin pitkäaikaisia sijoittajia, mutta en voi heidän ajatuksiaan kommentoida”.

Handelsblattin haastattelussa Ehrnroothilta kysyttiin myös arviota vahvan saksalaisen työntekijäjärjestön IG Metallin suhtautumisesta kauppaan. Ehrnroothin mukaan Koneella ei ole ollut ongelmia työntekijäjärjestöjen kanssa.

Hän muistuttaa, että hissiliiketoiminnassa ei myöskään synny suuria yksittäisiä keskittymisiä vaan työpaikat ovat hajautettuna ympäri maailmaa ja maita.

”Meillä on nyt yhteensä 57 000 työntekijää yli 60 maassa ja 1 500 toimipaikassa. Lisäksi meidän alallamme on krooninen työvoimapula. Varsinkin Euroopassa ja joissakin Aasian maissa on todella vaikeaa löytää osaavia huoltoteknikoita ja -asentajia.”

Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan hinnasta on esiintynyt julkisuudessa lukuisia arvioita, jotka ovat vaihdelleet 14 miljardista 21 miljardiin euroon. Jälkimmäinen luku saa Ehrnroothin naurahtamaan, mutta kommenttia ei heru.

Markkinahuhut ovat osaltaan nostaneet Thyssenkruppin osakekurssia kuukaudessa lähes 13 prosenttia. Myös Koneen osake on kallistunut viikossa lähes seitsemän prosenttia.

Onko Koneen toiveena saada julkisuuden avulla vauhtia kaupantekoon?

”On puhdasta spekulaatiota, mitä tässä saattaa tapahtua. Hintaa en lähde arvioimaan.”

Koneen kassassa oli viime keväänä lähes kaksi miljardia euroa. Miten Kone voisi rahoittaa mahdollisen kaupan?

”Luotamme, että ymmärrämme tämän tarpeeksi hyvin. Olemme katsoneet montaa eri skenaariota ja katsomme, että meillä on monta vaihtoehtoa. Tämäntyyppisille kombinaatioille ja yrityksille löytyy kyllä hyvin rahoitusta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää