Talous

Miehet ansaitsevat naisia enemmän lähes puolessa ammattiryhmistä – Katso, millaiset erot ovat eri ammateissa

Naisten tuntipalkka on harvoissa ammattiryhmissä miehiä suurempi. Sukupuolten välinen palkkaero on tapetilla viime viikolla käynnistyneellä palkkakierroksella.

Naisten tuntipalkka on miehiä suurempi vain ani harvoissa ammattiryhmissä.

46 prosenttia ammattiryhmistä oli viime vuonna sellaisia, joissa miehet ansaitsivat enemmän. Useammassa kuin joka kolmannessa ammattiryhmässä naisten ja miesten tuntipalkat olivat hyvin lähellä toisiaan.

Naisten tuntipalkkakohtainen mediaani oli suurempi kuin miesten vain kuudessa prosentista kaikista ammattiryhmistä. Esimerkkejä näistä ammattiryhmistä ovat kuntien palveluksessa olevat eläinlääkärit ja yksityisellä sektorilla työskentelevät työkoneiden kuljettajat.

Tämä kävi ilmi, kun HS vertaili Tilastokeskuksen perjantaina julkaiseman palkkarakennetilaston tietoja naisten ja miesten tuntipalkoista eri ammateissa. Miesten tuntiansioiden mediaani oli 19,2 euroa ja naisten 16,5 euroa. Naisten ansiot olivat 86 prosenttia miesten mediaanista.

Kyseessä ovat osa- ja kokoaikaisten palkansaajien tuntikohtaiset mediaanit. Mediaani tarkoittaa jonon keskimmäistä lukua, eli puolet ansaitsi tätä summaa enemmän ja puolet vähemmän. Vertailussa otettiin huomioon myös se, työskentelivätkö palkansaajat valtiolla vai kunta- tai yksityisellä sektorilla.

Suurimmat erot olivat yhteiskunnan peruspalvelujen sekä rahoitus- ja vakuutuspalvelujen johtajien joukossa. Tässä ryhmässä naiset ansaitsivat yksityisellä sektorilla noin 63 prosenttia miesten palkoista. Ero tuntipalkassa oli yli 16 euroa.Mistä palkkaerot saman ammattiryhmän sisällä johtuvat?

Keskeisiä syitä on kaksi: ylityö- ja vuorolisät sekä ammattiryhmien sisäinen eriytyminen eli miesten ohjautuminen ammattiryhmän sisällä parempipalkkaisempiin töihin.

Miehet tekevät keskimäärin enemmän ylitöitä kuin naiset. Tuntikohtaisiin mediaanipalkkoihin sisältyvät ylitöistä maksettavat korvaukset ja vuorolisät, eli esimerkiksi paljon ylityötä tekevän keskimääräinen tuntipalkka on korkeampi.

Vartiointi- ja suojelutyöntekijöiden ammattiryhmässä tämä selittää ainakin osin noin 24 prosentin palkkaeroa sukupuolten välillä.

”Miesvartijoilla on tilaston mukaan selkeästi enemmän vuoro- ja ylityökorvauksia kuin naisvartijoilla”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen.

Ammattiryhmään kuuluvat myös poliisit, joiden keskuudessa miesten vuorolisät olivat Pehkosen mukaan keskimäärin noin 25 prosenttia naisia suuremmat.

Mikäli ylitöistä ei makseta rahallista palkkaa, niiden vaikutus ansioihin ei myöskään näy tilastossa. Tämä on yleisintä erityisasiantuntijoilla ja johtajilla.

”Työajan mittaamiseen liittyy haasteita, ja on vaikea arvioida, mikä ylitöiden laajempi merkitys on sukupuolten välisille palkkaeroille”, tiivistää Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.


Suomen työmarkkinat ovat poikkeuksellisen eriytyneet naisvaltaisiin ja miesvaltaisiin aloihin. Eriytymistä on hyvin todennäköisesti tapahtunut myös näiden ammattiluokitusten sisällä, Kauhanen arvioi.

Samaa sanoo Tilastokeskuksen Pehkonen.

”Monesti käy niin, että naiset ovat luokan sisällä sellaisissa ammateissa, joissa on tyypillisesti pienemmät ansiot.”

Tilastokeskuksen tilastoissa on luokiteltu 179 ammattia. Osa luokituksista on hyvin laajoja.

Kirjo ammattinimikkeiden välillä on luokan sisällä kuitenkin mittava. Ryhmään lukeutuvat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat sekä henkilöt, jotka johtavat pankkeja ja vakuutusyhtiöitä.

”Jos katsotaan samassa yrityksessä ja samassa tehtävässä olevia, naisten ja miesten palkkaerot ovat pieniä”, sanoo Etlan Kauhanen.

Niin sanottua selittämätöntä palkkaeroa kuitenkin on arvioiden mukaan noin muutaman prosentin verran, julkisella puolella tätäkin vähemmän.

Eriytyminen naisvaltaisiin – ja matalapalkkaisiin – aloihin sekä miesvaltaisiin, paremmin palkattuihin aloihin selittää myös laajempaa palkkaeroa.

Kokoaikaista työtä tekevien naisten kuukausipalkkojen mediaani oli viime vuonna 83 prosenttia miesten mediaanista. Ero on tasoittunut parissakymmenessä vuodessa vain aavistuksen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1995 naisten mediaanipalkka oli noin 80 prosenttia miesten mediaanista.

Aihe on nyt ajankohtainen, sillä meneillään on ammattiliittojen keväälle ulottuva neuvottelukierros. Valtaosa kaksi- tai kolmevuotisista työehtosopimuksista päättyy syksyn tai ensi kevään aikana.

Sukupuolten välinen palkkaero luo painetta neuvotteluihin. Hoitajien järjestöt Tehy ja Super ehdottivat maaliskuussa, että valtion budjetissa osoitettaisiin joka vuosi kymmenen seuraavan vuoden ajan 100–150 miljoonaa euroa koulutetun hoitohenkilökunnan palkankorotuksiin.

Jos naisvaltaisten hoitoalojen palkkoja nostettaisiin tällä jaksolla joka vuosi 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen, saavutettaisiin palkkatasa-arvo.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi HS:n haastattelussa elokuun lopussa, että Tehyn palkankorotukset voivat ”totta kai” olla suuremmat kuin ne, jotka Teollisuusliitto onnistuu neuvottelemaan. ”Nämähän ovat arvovalintoja”, hän sanoi.

79 prosenttia Teollisuusliiton jäsenistä on miehiä. Tehyn jäsenistä 92 prosenttia on naisia.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Paula Koskinen Sandbergin mukaan keskustelussa sukupuolten välisistä palkkaeroista ei saa unohtaa yhtä asiaa.

”Kaikkein keskeisin tekijä palkkaeroihin on kuitenkin se, että historiallisista ja osin kulttuurillisista syistä naisvaltaisilla aloilla maksetaan käytännössä liian pieniä palkkoja. Isot rakenteelliset vinoutumat eivät ole perusteltuja.”

Koskinen Sandberg on tutkinut työmarkkinapolitiikkaa. Hänen mielestään syksyn neuvotteluista kiinnostavan tekee erityisesti se, että matalapalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla, sosiaali- ja terveysalalla sekä varhaiskasvatuksessa, on tällä hetkellä kova työntekijäpula.

”Aikaisemmin ratkaisuksi palkkaeroihin tarjottiin sitä, että naisten pitäisi kouluttautua miesvaltaisille aloille ja näin kasvattaa omia ansiotulojaan. Nyt ollaan taas toisenlaisen kysymyksen äärellä, kun hahmotetaan, miten tärkeitä nämä alat ovat ja pitäisi varmistaa, että ihmiset haluavat työskennellä niissä.”

Fakta

Palkkarakennetilasto


 Tilastokeskus julkisti perjantaina palkkarakennetilaston. Se kattaa yksityiseltä sektorilta vähintään viisi henkeä työllistävät yritykset sekä julkisen sektorin kaikki palkansaajat.

 Työsuhde- ja palkkatiedot edustavat noin 1,65 miljoonaa työsuhdetta.

 Tilastokeskuksen tilastoissa on luokiteltu 179 ammattiryhmää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää