Talous    |   HS-analyysi

Uudet iPhonet tarjoavat vain vähän uudistuksia, koska Applen ei kannata tehdä niitä

Teknologiayhtiö Apple julkistaa tiistaina uusia laitteita. Puhelimien lisäksi paikkansa tilaisuudessa ovat vakiinnuttaneet myös kellot ja kuulokkeet.

Ero oli yllätys. Yli 25 vuotta Applessa työskennellyt designjohtaja Jony Ive ilmoitti kesäkuussa jättävänsä teknologia­yhtiön.

Ive tunnetaan muun muassa iMac-tietokoneiden, iPod-musiikkisoittimien ja iPhone-puhelimien suunnittelusta – toisin sanoen kaikista niistä tuotteista, joihin yhdysvaltalais­yhtiön 2000-luvun kultakausi on perustunut.

Tiistaina Apple julkistaa ensimmäiset uudet iPhone-puhelimensa Iven lähdön jälkeen. Ennakkotietojen mukaan ne eivät tarjoa mullistavia ominaisuuksia eivätkä muutu ulkomuodoltaan.

Esimerkiksi talousuutistoimisto Bloomberg arvioi, että suurin uudistus on kolmannen kameralinssin ilmestyminen puhelimen taakse. Sen avulla voi ottaa entistä tarkempia ja laajempia valokuvia ja videota.

Applen tuotteiden intohimoiset ostajat ovat jo ennakolta päivitelleet puhelimen takakannen varmasti näyttävän rumalta valtavine kamerajoukkoineen. Olisiko pikkutarkka Jony Ive hyväksynyt tällaista?

Maailman kolmanneksi suurimman älypuhelinmyyjän tilan voisi päätellä johtuvan suunnittelijagurun yllättävästä lähdöstä. Todellisuudessa Applen ei kuitenkaan kannata panostaa puhelimiensa jatkuvaan kehittämiseen.

Syitä tilanteeseen on useita.


Ensinnäkin kilpailu on yhä vaikeampaa ja kehitys kallista.

Yhtiö liikevaihto ja liikevoitto ovat supistuneet jo kolmella peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

Vaikka älypuhelimien liikevaihto oli kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä yhä lähes 26 miljardia dollaria (noin 23 miljardia euroa), on yhtiön puhelimien markkina-asema pienentynyt.

Joka kymmenes maailmassa keväällä myyty puhelin oli Applen valmistama. Yhtiön markkinaosuus oli noin 11 prosenttia, mutta eteläkorealaisen Samsungin puhelimien osuus oli 22 prosenttia ja kiinalaisen Huawein 17.

Apple on menettänyt markkina-asemaansa erityisesti Samsungille. Aiempina vuosina menestynyt Huawei on tosin kärsinyt tietovuotoskandaalin ja Yhdysvaltain Kiinalle asettamista talouspakotteista. Kiinan valtavilla markkinoilla Huawei kuitenkin menestyy, vaikka Applekin haluaisi osansa idän jättiläisestä.

Kovaan kilpailuun vastaava nopea tuotekehittely on hankalaa ja kallista. Eikä rahojen syöttäminen uusiin projekteihin takaa tuloksen kasvavan.

Esimerkiksi Samsung on tuskaillut taittuvan puhelimensa vikojen kanssa. Apple taas on huhujen mukaan kehittänyt vuosikaudet itseajavaa autoa siinä onnistumatta.

Ennakkotapaus löytyy myös Suomesta: Nokia julkaisi varsinkin 2000-luvun alussa valtavan määrän mitä erilaisimpia puhelinmalleja, mutta silti yhtiön selvästi parhaiten myyneet puhelimet ovat perinteiset mallit 1100 ja 1110.

Apple onkin perinteisesti uudistanut puhelimiensa ulkomuotoa muutaman vuoden välein ja keskittynyt välivuosina teknisten ominaisuuksien ja ohjelmistojen kehittämiseen.

Toiseksi älypuhelimet ovat myös entistä kalliimpia.

Puhelimien kehitys ja Applen tarve pitää katteensa kunnossa kireän kilpailun keskellä näkyy kuluttajahinnoissa.

Vuonna 2015 ilmestyneen iPhone 6s Plus -puhelimen lähtöhinta Yhdysvalloissa oli 749 dollaria. Viime vuonna ilmestynyt yhtiön lippulaivamalli iPhone Xs Max maksoi uutena lähes 1 100 dollaria. Suomessa hinnat ovat perinteisesti olleet kalliimpia.

Valtaosalla asiakkaista ei yksinkertaisesti ole varaa hankkia parasta älypuhelinmallia.

 

Puhelinvalmistajien tulevaisuus ei ehkä ole matkapuhelimissa.

Kolman­neksi puhe­limien merki­tys yhtiön koko­nais­kuvassa on las­kussa.

Koska kilpailu lisääntyy ja hinnat karkaavat, on Apple lanseerannut erilaisia lisälaitteita puhelimilleen. Nekään eivät ole halpoja, mutta silti aivan eri hintaluokassa kuin älypuhelimet ja siksi houkuttelevimpia.

Vuonna 2015 kauppoihin saapunut Apple Watch -älykello sekä vuonna 2016 julkistetut Air Pod -kuulokkeet ovat osoittautuneet lupaaviksi tuotteiksi. Niissä on pitkälti samaa tekniikkaa kuin älypuhelimissa, mutta pienemmässä ja yksinkertaisemmassa muodossa.

Vaikka kellot, kuulokkeet ja muut lisälaitteet ovat vielä nappikauppaa verrattuna älypuhelimien myyntiin, on niiden arvo yhtiölle jo samaa luokkaa iPad-tablettien ja Mac-tietokoneiden kanssa.

Applen puhelimien liikevaihdon osuus oli viime vuosineljänneksellä enää alle puolet koko liikevaihdosta.

Yhdysvaltalai­sen tutkimus­yhtiö IDC:n mukaan Apple myi viime vuonna runsaat 46 miljoonaa ”puettavaa” älylaitetta eli langattomia kuulokkeita ja älykelloja. Yhtiöllä oli kategoriassa 26,8 prosentin markkinaosuus, ja se on kasvussa. Muut valmistajat eivät ole vielä tavoittaneet piilaaksolaisten etumatkaa.

Samsung, Apple ja Huawei eivät kilpaile keskenään pelkällä laitteistolla vaan myös ohjelmistoilla ja palveluilla. Apple on avaamassa jo tänä vuonna oman tv-sarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelunsa.

Yhtiö on ansainnut jo aiemmin miljardeja musiikin, elokuvien ja puhelinohjelmien digitaalisella myynnillä. Kun laitteiden myynti on vähentynyt, Applen turvana on ollut juuri palveluiden liikevaihdon kasvu.


Kun katseen siis suuntaa ensi vuosikymmenelle, ei nykyisten puhelinvalmistajien tulevaisuus ehkä ole matkapuhelimissa. Samaa saattoi pohtia myös lähdöstään ilmoittanut Jony Ive.

Uusi älykello oli mediatietojen mukaan hänen viimeisiä suuria projektejaan Applella. Ja vaikka kello ei ole ollut välitön hitti, ei sen merkitystä yhtiön tulevaisuuden portfoliossa voi vähätellä.

Kun yhtiö siis tiistaina esittelee tuotteitaan, ei lavalla nähdä vain uusia puhelimia, vaan entistä kalliimpia älykelloja ja kuulokkeita – tulevaisuuden mahdollisia tuotehittejä.

Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää