Talous

UPM sulkee paperikoneen Raumalla: 179 työpaikkaa katoamassa – Työntekijöiden tunnelmat ”hiljaiset ja matalat”

Painopaperin kysynnän lasku saa UPM:n sulkemaan koneen Raumalla ja myymään paperitehtaan Ranskassa.

Metsäyhtiö UPM suunnittelee sulkevansa pysyvästi paperikoneen Raumalla.

Paperikone on suunniteltu suljettavaksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Yhteistoimintaneuvottelut alkavat tiistaina. Kahden jäljelle jäävän paperikoneen tuotanto jatkuu Raumalla normaalisti.

Arvioitu henkilöstön vähennys on UPM:n tiedotteen mukaan 179 henkilöä. Suljettava kone valmistaa päällystämätöntä SC-paperia, jota käytetään muun muassa aikakauslehdissä.

Nykyisellään UPM Rauma valmistaa päällystettyjä ja päällystämättömiä painopapereita 935 000 tonnin vuosikapasiteetilla ja 601 työntekijän voimin.

”Hiljaista ja matalaa”, kuvaa tehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi tunnelmia. ”Ihmiset ovat hiljaisia ja synkkiä.”

Aitonurmen mukaan työntekijöiden mieleen nousee tietysti oman työpaikan kohtalo, mutta siitä tietoa seuraa vasta myöhemmin syksyllä.

Uutinen koneen sulkemisesta tuli työntekijöille yllätyksenä. Aitonurmi harmittelee sitä, että ratkaisuna oli nopea sulkeminen, josta ei saatu merkkejä esimerkiksi lomautuksilla. Joissain yhtiöissä graafisen paperin tuotantoa on pyritty muuntamaan niihin tuotteisiin, joiden kysyntä on nousussa. Tällaisia ovat esimerkiksi kartonki ja aaltopahvi, mutta niitä UPM ei tee.

”Tämä on iso juttu koko Rauman kaupungillekin. Tämä vie paljon teollisia työpaikkoja”, Aitonurmi sanoo.

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ei uutisesta ole ainakaan kovin järkyttynyt, sillä työpaikkoja on kyllä kaupungissa tarjolla ja lisää tulossa.

”Mietteet ovat kohtuullisen rauhalliset. Eihän se tietenkään hyvä asia, mutta yleisellä tasolla sillä ei ole kauheasti vaikutuksia”, Koski sanoo.

Hänen mukaansa yksi työttömyysasteprosentti Raumalla tarkoittaa 184:ää työssäkäyvää, kun nyt ilmoitettu irtisanottavien määrä on siis 179 henkilöä. Eivätkä kaikki irtisanottavat ole raumalaisia. Vaikutus verotuloihin ei siten hänen mukaansa ole dramaattinen. Rauman väkiluku on runsaat 39 000.

”Yksittäiselle ihmiselle se on tietysti vakava paikka”, hän jatkaa.

Töitä siis on tarjolla, hänen mukaansa kaupunkiin on tulossa noin tuhat uutta työpaikkaa muun muassa metalliteollisuuteen. Sitä hän vain pohtii, että paperityöläisen palkka on perinteisesti aika kova ja uudessa työssä ei välttämättä pääse entiselle tulotasolle. Kaupungissa alkoikin heti lisäkoulutustarjonnan pohtiminen.

”Mutta töitä Raumalla on vaikka muille jakaa ja lisää on tulossa”, Koski sanoo.

UPM kertoo samalla myös myyvänsä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Grand-Couronnessa, Ranskassa. Suunnitelmien toteutuminen tarkoittaisi, että UPM:n SC-kapasiteetti pienentyisi 265 000 tonnilla ja sanomalehtipaperikapasiteetti 240 000 tonnilla.

UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola sanoo, että graafisten paperien kysyntä on laskenut vuodesta 2007. Nyt suunnitteilla oleva tehtaan sulkeminen on osa sopeutusta, jota UPM ja muut yhtiöt ovat tehneet siitä lähtien.

Rauman tehdas valikoitui sulkemislistalle, koska se on UPM:n vastaavista koneista tehottomin suhteessa sen kustannuksiin.

”Kustannuskilpailukyvyttömyys on aina monen asian summa. Rauman kone on kannattavuudeltaan, tekniseltä iältään ja tuotantotehokkuudeltaan meidän heikoin sc-paperikone”, Ahola sanoo.

Aholan mukaan Rauma kärsii myös kansallisen tason kysymyksistä. Ikuinen ongelma on se, että Suomi on kaukana markkinoilta ja kuljetuskustannukset ovat kovia.

Lisäksi puun hintapaineet ovat Suomessa nyt kovia.

”Sitä ei yhtään helpota se, että meillä käy keskustelu hakkuiden rajoituksista ilman että siitä on mitään päätetty”, Ahola sanoo.

Myös energiasäädöksiin, kuten energian verotukseen, liittyy epävarmuutta. Työn hinnan osalta Suomi ei Aholan mukaan myöskään pärjää vertailussa Saksaan ja Ruotsiin.

”Yksikkötyökustannukset ovat paperiteollisuudessa Suomessa huipputasolla.”

Toinen metsäyhtiö Stora Enso kertoi tiistaina käynnistävänsä yt-neuvottelut mahdollisista lomautuksista Anjalan Paperitehtaalla.

Neuvottelujen piiriin kuuluu yhteensä noin 300 henkeä. Suunnitelman mukaan korkeintaan 90 päivän lomautustarve ajoittuisi lokakuun lopun 2019 ja toukokuun lopun 2020 väliselle ajanjaksolle. Lomautukset on suunniteltu toteutettaviksi useammassa jaksossa.

Mahdollisten lomautusten perusteina ovat markkinatilanteen heikentyminen ja epävarmuus paperin kysynnän kehittymisessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää