Talous

Pörssiin, Posti-vero vai nykymeno? Postin tulevaisuus voidaan hoitaa ainakin kolmella tavalla

Posti jakaa edelleen rahaa valtiolle, mutta pian valtio on maksava osapuoli, mikäli Postin tulevaisuuteen ei löydy kestävää ratkaisua.

Jos maailman meno jatkuisi nykyisellään, Posti olisi suhteellisen kannattava ja toimiva yhtiö myös jatkossa.

Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole mahdollinen, sillä Posti elää hirmuisen muutoksen kourissa.

Oikeastaan kaikki Postiin liittyvät kohut juontavat syynsä maailmanlaajuisista megatrendeistä, ennen kaikkea paperisen viestinnän muuttumisesta digitaaliseksi.

Lue lisää: HS:n tiedot: Postin palkanalennukset koskisivatkin jopa 8 000:ta työntekijää – Pääministeri Rinne väläyttää ratkaisuksi ”tuntuvaa” kertakorvausta työntekijöille

Posti jakoi kirjeitä vielä vuonna 2010 noin 1,2 miljardia kappaletta, mutta nyt määrä on jo alle 600 miljoonaa kappaletta. Trendi on laskeva myös paperisten sanomalehtien jakelussa.

Karkeasti Postin toiminnat voi jakaa kahteen.

On perinteinen varhais- ja päiväjakelua harjoittava Posti ja on muu Posti. Muu Posti jakaa esimerkiksi paketteja ja toimii Venäjällä. Verkkokaupan takia pakettien jakelu kasvaa.

Vaikka julkisesta keskustelusta voisi toisin kuvitella, Postin kannattavampi osa on kirje- ja lehtijakelu, vaikka Postin liiketoimintaa rasittaa laissa säädetty yleispalveluvelvoite jakaa postimerkillä varustettuja kirjeitä viitenä päivänä viikossa kaikkialla Suomessa paitsi Ahvenanmaalla. Poikkeus ovat taajamat, joissa Posti voi jakaa vain kolmena päivänä viikossa postimerkillisiä kirjeitä, jos siellä on varhaisjakelua.

Maaseudulla jakelu on usein kannattamatonta mutta kaupungeissa ei.

Osoitteellisten kirjeiden jakelu on vähentynyt alkuvuoden aikana noin 14 prosenttia, mutta lehtien ja kirjeiden jakelu tuo edelleen noin 45 prosenttia Postin liikevaihdosta.

Iso ongelma Postille on valtio, joka vähentää koko ajan kirjeiden käyttöä viestinnässä.

Viime vuonna Posti antoi voitostaan valtiolle noin 28 miljoonaa euroa. Se on vähemmän kuin valtio maksoi Postille ainakin vielä jokin aika sitten, jotta Kelan, verottajan ja muiden viranomaisten paperikirjeet saapuivat perille.

Aikaisemmin Postilla oli täysmonopoli, ja se osasi myös hinnoitella sen mukaisesti. Erityisen ongelmalliseksi hintojen nousu tuli lehtikustantamoille, kun tilaukset vähenivät, mutta samaan aikaan Posti nosti hintoja.

Tämän takia kustantamot perustivat uudelleen omia jakeluyhtiöitä, joiden jakelijoiden työehtosopimus oli työnantajalle edullisempi kuin Postin käyttämä Paltan ja Paun välinen sopimus.

Posti siirsi lehtien jakelun uuteen yhtiöön 2017. Näin se pystyi siirtämään jakelijat lehtikustantamojen hallitseman Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen eli samaan kuin kilpailijat.

Hintojen nousu on rauhoittunut, ja lehtijakelua on palannut Postiin. Vielä joitakin vuosia sitten Postilla oli lehtien varhaisjakelusta noin 40 prosentin markkinaosuus, nyt se lähestyy 60:tä prosenttia.

Tämän syksyn Posti-kohu alkoi siitä, kun Posti päätti siirtää myös pakettien lajittelijat halvempaan sopimukseen jakelijoiden kanssa. Posti perustelee tätä sillä, että pakettien jakelu on kasvava, mutta erittäin kilpailtu laji.

Mitä Postille pitäisi tehdä, jotta myös lehtiä ja kirjeitä saisi niin kauan kuin kansalaiset niitä haluavat?

Vaara on, että jakelun kalleus lopulta vain nopeuttaa esimerkiksi paperilehtien kuolemaa, vaikka tilaajat vielä haluaisivat lukea paperisia lehtiä.

Pakettien jakelu tulee lisääntymään, ja jos Posti hoitaa työnsä hyvin, se voi pärjätä tässä kisassa. Sillä on osaamista, iso henkilökunta ja taseessa rahaa, jolla voi investoida.

Postilla – tai siis sen kokonaan omistavalla valtiolla – on ainakin kolme vaihtoehtoa:

1. Posti jatkaa nykyisellään

Jos Posti jatkaa nykyisellään, hyvä puoli olisi se, että yleispalveluvelvoite voidaan hoitaa ilman tukia, jos muu toiminta tai edes jakelu on voitollista.

Voi kuitenkin olla niin, että jonkin ajan kuluttua valtio joutuu tukemaan lehti- ja kirjejakelua, erityisesti yleispalveluvelvoitteen takia.

Nykyinen vaihtoehto on ongelmallinen. Kuten on syksyn aikana nähty, Postin on vaikea toimia etenkään johdon palkitsemisen kohdalla ikään kuin pörssiyhtiö, vaikka se ei ole pörssiyhtiö.

Valtio omistaa Postin kokonaan, joten lopulta ministerit kantavat vastuun omistajien edustajina, miten yhtiölle käy.

2. Pilkotaan Posti

Toinen tie on pilkkoa Posti. Yksi vaihtoehto on, että perinteinen jakelutoiminto erotetaan ja pörssiin viedään vaikkapa vain pakettijakelu ja uudet toiminnot. Esimerkiksi Venäjän toiminnot Posti on saanut voitolliseksi.

Tässä vaihtoehdossa ongelma on se, että valtio joutuisi todennäköisesti tukemaan lehti- ja kirjejakelufirmaa. Se myös todennäköisesti jäisi valtion yhtiöksi. Valtio voisi joutua lunastamaan jakelukeskukset pörssiin menevältä yhtiöltä.

Postissa on jo vaivihkaa peloteltu, että tämä tie voisi johtaa jonkinlaiseen Yle-veron kaltaiseen jakeluveroon. Näin tuskin käy, mutta tässä vaihtoehdossa veronmaksajien taakka vain kasvaisi vuosi vuodelta.

Veronmaksajille hurjin ja kaikkein epätodennäköisin vaihtoehto olisi pelkkä valtion yleispalvelujakeluyhtiö, koska se vaatisi tuhansia jakajia, vaikka liikevaihto laskisi koko ajan. Nyt yleispalveluvelvoitejakelun piiriin kuuluu vain neljä prosenttia Postin liikevaihdosta.

3. Viedään Posti Pörssiin

Paljon puhuttu vaihtoehto on viedä koko Posti pörssiin. Näin on tehty useissa Euroopan maissa.

Tässä vaihtoehdossa on muun muassa se vaikeus, että pörssiyhtiön tehtävä on tehdä voittoa niin paljon kuin mahdollista. Yleispalveluvelvoite sopii tähän päämäärään heikosti. Muusta jakelusta erotettuna yleispalvelujakelu olisi tappiollista.

Posti haluaa pitää Postin kokonaisuutena, koska sen mielestä näin se voi pitää ison jakeluverkoston.

Nykyään Postilla on noin 2 300 varhaisjakelijaa. Jakelijoiden määrä kasvaa ensi vuoden alussa, kun 800 Alman lehtien jakelijaa siirtyvät Postille töihin. Näin suurella verkostolla ja työvoimalla voi kasvattaa pakettijakelua ja keksiä kaikkea uutta toimintaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   HS-analyysi: Saudi-Arabian kuningas oli rahapulassa vuonna 1933, sitten tapahtui ihme – lauantain iskut olivat hyökkäys maan vaurauden ytimeen

  6. 6

   Ariana Grande sai maistaa omaa lääkettään, kun haastoi vaateketjun oikeuteen tyylinsä kopioimisesta – on nyt itse syytettynä samasta asiasta

  7. 7

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  8. 8

   Matkakorttien kioskimyyntiin palvelumaksu? HSL lopettamassa kioskien myyntipalkkioiden maksamisen

  9. 9

   Tuusula teki klassisen tietoturvamokan: Yksinkertainen kikka avasi salatut dokumentit kenen tahansa luettavaksi

  10. 10

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  4. 4

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  6. 6

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää