Talous

Pörssiin, Posti-vero vai nykymeno? Postin tulevaisuus voidaan hoitaa ainakin kolmella tavalla

Posti jakaa edelleen rahaa valtiolle, mutta pian valtio on maksava osapuoli, mikäli Postin tulevaisuuteen ei löydy kestävää ratkaisua.

Jos maailman meno jatkuisi nykyisellään, Posti olisi suhteellisen kannattava ja toimiva yhtiö myös jatkossa.

Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole mahdollinen, sillä Posti elää hirmuisen muutoksen kourissa.

Oikeastaan kaikki Postiin liittyvät kohut juontavat syynsä maailmanlaajuisista megatrendeistä, ennen kaikkea paperisen viestinnän muuttumisesta digitaaliseksi.

Lue lisää: HS:n tiedot: Postin palkanalennukset koskisivatkin jopa 8 000:ta työntekijää – Pääministeri Rinne väläyttää ratkaisuksi ”tuntuvaa” kertakorvausta työntekijöille

Posti jakoi kirjeitä vielä vuonna 2010 noin 1,2 miljardia kappaletta, mutta nyt määrä on jo alle 600 miljoonaa kappaletta. Trendi on laskeva myös paperisten sanomalehtien jakelussa.

Karkeasti Postin toiminnat voi jakaa kahteen.

On perinteinen varhais- ja päiväjakelua harjoittava Posti ja on muu Posti. Muu Posti jakaa esimerkiksi paketteja ja toimii Venäjällä. Verkkokaupan takia pakettien jakelu kasvaa.

Vaikka julkisesta keskustelusta voisi toisin kuvitella, Postin kannattavampi osa on kirje- ja lehtijakelu, vaikka Postin liiketoimintaa rasittaa laissa säädetty yleispalveluvelvoite jakaa postimerkillä varustettuja kirjeitä viitenä päivänä viikossa kaikkialla Suomessa paitsi Ahvenanmaalla. Poikkeus ovat taajamat, joissa Posti voi jakaa vain kolmena päivänä viikossa postimerkillisiä kirjeitä, jos siellä on varhaisjakelua.

Maaseudulla jakelu on usein kannattamatonta mutta kaupungeissa ei.

Osoitteellisten kirjeiden jakelu on vähentynyt alkuvuoden aikana noin 14 prosenttia, mutta lehtien ja kirjeiden jakelu tuo edelleen noin 45 prosenttia Postin liikevaihdosta.

Iso ongelma Postille on valtio, joka vähentää koko ajan kirjeiden käyttöä viestinnässä.

Viime vuonna Posti antoi voitostaan valtiolle noin 28 miljoonaa euroa. Se on vähemmän kuin valtio maksoi Postille ainakin vielä jokin aika sitten, jotta Kelan, verottajan ja muiden viranomaisten paperikirjeet saapuivat perille.

Aikaisemmin Postilla oli täysmonopoli, ja se osasi myös hinnoitella sen mukaisesti. Erityisen ongelmalliseksi hintojen nousu tuli lehtikustantamoille, kun tilaukset vähenivät, mutta samaan aikaan Posti nosti hintoja.

Tämän takia kustantamot perustivat uudelleen omia jakeluyhtiöitä, joiden jakelijoiden työehtosopimus oli työnantajalle edullisempi kuin Postin käyttämä Paltan ja Paun välinen sopimus.

Posti siirsi lehtien jakelun uuteen yhtiöön 2017. Näin se pystyi siirtämään jakelijat lehtikustantamojen hallitseman Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen eli samaan kuin kilpailijat.

Hintojen nousu on rauhoittunut, ja lehtijakelua on palannut Postiin. Vielä joitakin vuosia sitten Postilla oli lehtien varhaisjakelusta noin 40 prosentin markkinaosuus, nyt se lähestyy 60:tä prosenttia.

Tämän syksyn Posti-kohu alkoi siitä, kun Posti päätti siirtää myös pakettien lajittelijat halvempaan sopimukseen jakelijoiden kanssa. Posti perustelee tätä sillä, että pakettien jakelu on kasvava, mutta erittäin kilpailtu laji.

Mitä Postille pitäisi tehdä, jotta myös lehtiä ja kirjeitä saisi niin kauan kuin kansalaiset niitä haluavat?

Vaara on, että jakelun kalleus lopulta vain nopeuttaa esimerkiksi paperilehtien kuolemaa, vaikka tilaajat vielä haluaisivat lukea paperisia lehtiä.

Pakettien jakelu tulee lisääntymään, ja jos Posti hoitaa työnsä hyvin, se voi pärjätä tässä kisassa. Sillä on osaamista, iso henkilökunta ja taseessa rahaa, jolla voi investoida.

Postilla – tai siis sen kokonaan omistavalla valtiolla – on ainakin kolme vaihtoehtoa:

1. Posti jatkaa nykyisellään

Jos Posti jatkaa nykyisellään, hyvä puoli olisi se, että yleispalveluvelvoite voidaan hoitaa ilman tukia, jos muu toiminta tai edes jakelu on voitollista.

Voi kuitenkin olla niin, että jonkin ajan kuluttua valtio joutuu tukemaan lehti- ja kirjejakelua, erityisesti yleispalveluvelvoitteen takia.

Nykyinen vaihtoehto on ongelmallinen. Kuten on syksyn aikana nähty, Postin on vaikea toimia etenkään johdon palkitsemisen kohdalla ikään kuin pörssiyhtiö, vaikka se ei ole pörssiyhtiö.

Valtio omistaa Postin kokonaan, joten lopulta ministerit kantavat vastuun omistajien edustajina, miten yhtiölle käy.

2. Pilkotaan Posti

Toinen tie on pilkkoa Posti. Yksi vaihtoehto on, että perinteinen jakelutoiminto erotetaan ja pörssiin viedään vaikkapa vain pakettijakelu ja uudet toiminnot. Esimerkiksi Venäjän toiminnot Posti on saanut voitolliseksi.

Tässä vaihtoehdossa ongelma on se, että valtio joutuisi todennäköisesti tukemaan lehti- ja kirjejakelufirmaa. Se myös todennäköisesti jäisi valtion yhtiöksi. Valtio voisi joutua lunastamaan jakelukeskukset pörssiin menevältä yhtiöltä.

Postissa on jo vaivihkaa peloteltu, että tämä tie voisi johtaa jonkinlaiseen Yle-veron kaltaiseen jakeluveroon. Näin tuskin käy, mutta tässä vaihtoehdossa veronmaksajien taakka vain kasvaisi vuosi vuodelta.

Veronmaksajille hurjin ja kaikkein epätodennäköisin vaihtoehto olisi pelkkä valtion yleispalvelujakeluyhtiö, koska se vaatisi tuhansia jakajia, vaikka liikevaihto laskisi koko ajan. Nyt yleispalveluvelvoitejakelun piiriin kuuluu vain neljä prosenttia Postin liikevaihdosta.

3. Viedään Posti Pörssiin

Paljon puhuttu vaihtoehto on viedä koko Posti pörssiin. Näin on tehty useissa Euroopan maissa.

Tässä vaihtoehdossa on muun muassa se vaikeus, että pörssiyhtiön tehtävä on tehdä voittoa niin paljon kuin mahdollista. Yleispalveluvelvoite sopii tähän päämäärään heikosti. Muusta jakelusta erotettuna yleispalvelujakelu olisi tappiollista.

Posti haluaa pitää Postin kokonaisuutena, koska sen mielestä näin se voi pitää ison jakeluverkoston.

Nykyään Postilla on noin 2 300 varhaisjakelijaa. Jakelijoiden määrä kasvaa ensi vuoden alussa, kun 800 Alman lehtien jakelijaa siirtyvät Postille töihin. Näin suurella verkostolla ja työvoimalla voi kasvattaa pakettijakelua ja keksiä kaikkea uutta toimintaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  5. 5

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään todistus oli Trumpin kannalta tähän mennessä raskauttavin – Missä virkarikostutkinnassa nyt mennään?

  6. 6

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  7. 7

   Trump: Yhdysvallat luopuu Turkille asettamistaan taloudellisista pakotteista

  8. 8

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  9. 9

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  5. 5

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  6. 6

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa, murhatutkinta käynnistetty

  7. 7

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää